Licciardi en Reeves-Wilkes winnen eerste races in Schleiz

117
De grote kopgroep in de IDM Supersport 300 klasse | Foto credit: Tiny Kolsters

De Belg Angelo Licciardi wint de spannende eerste IDM Supersport 300 race op de Schleizer Dreieck. Jeffrey Buis kwam als tweede over de finish. Tim Reeves met Mark Wilkes waren het sterkste in de IDM Zijspannen. Podiumplaatsen waren er voor Team Streuer (600cc) en Smits Racing (1000cc).

IDM Supersport 300: Licciardi wint eerste race voor Buis, drama voor Freudenberg Racing
De IDM Supersport 300 klasse kwam vandaag drie keer in de baan; twee keer voor een kwalificatie en voor de eerste race van het weekend. De baancondities waren in de eerste kwalificatie beter, omdat het tijdens de tweede kwalificatie al flink warmer was geworden. De complete eerste startrij werd gevorm door Freudenberg KTM coureurs. Gastrijders vanuit het WK, Jan-Ole Jahnig en Victor Steeman klokten de eerste en tweede tijd. Toni Erhard zette een derde tijd. De tweede startrij werd gevormd door Angelo Licciardi, Colin Velthuizen en Jeffrey Buis. Kampioenschapsleider Rick Dunnik kwam tot een zevende tijd. Buis en Dunnik waren de enige rijders in de top-tien die hun tijd uit de eerste kwalificatie wisten te verbeteren.

Zaterdagmiddag ging de eerste race van het weekend van start. Jahnig en Steeman wisten in de openingsronde al een kleine voorsprong op te bouwen. Vervolgens ging het voor de Freudenberg teamgenoten flink mis in de tweede ronde. Jahnig crashte en Steeman kon de motor van hem niet ontwijken en kwam zo ook hard ten val. Vervolgens ontstond er een kopgroep van acht rijders. Licciardi deed het meeste kopwerk en ook de Nederlanders Velthuizen, Dunnik en gastrijder Buis maakten deel uit van de groep. In de laatste ronde zaten er nog vijf rijders bij elkaar, die voor de winst gingen strijden. Licciardi wist zijn leidende positie vast te houden en won zo de race. Buis wist zich op te werken naar een tweede plaats voor David Kuban. Dunnik finishte net voor Erhard als vierde. Velthuizen moest in de slotfase iets lossen en kwam als zesde over de eindstreep. Roy Voermans finishte als tiende. Ruben Bijman werd twaalfde, twee plaatsen voor Mieke Abbink. Bijman kwam hard ten val in de tweede kwalificatie waarbij hij zijn pols en hak blesseerde. Melvin van der Voort werd zestiende en Corine Brandhorst kwam als eenentwintigste over de eindstreep. Licciardi neemt door zijn overwinning de leiding in het kampioenschap over van Dunnik.

Update: Na de race werd Buis vier plaatsen teruggezet vanwege het ontbreken van de juiste bandensticker. Kuban wordt daardoor tweede en Dunnik derde. Erhard en Velthuizen schuiven ook een plaats op.

IDM Zijspannen: Reeves-Wilkes (600cc) en Rosscher-Burkard (1000cc) winnen eerste race
Nadat vrijdagmiddag al de eerste kwalificatie was verreden, stond zaterdagmorgen de tweede kwalificatie op het programma. In de IDM Zijspannen wordt er gereden in een 600cc en 1000cc klasse en beide kampioenschapsleider waren het snelste na de trainingen. Tim Reeves en Mark Wilkes (600cc) waren het absoluut snelste. Andreas Nussbaum en Manuel Hirschi waren het snelste 1000cc span na de kwalificaties. Bennie Streuer en Kevin Rousseau waren ook goed onderweg met een tweede tijd van de 600cc spannen. Ook vertrok er een Nederlandse combinatie als tweede in de 1000cc klasse in de vorm van John Smits en Gunter Verbrugge. De overige Nederlandse spannen stonden eindigden niet in de top-tien in de gecombineerde uitslag.

De zaterdag in Schleiz werd afgesloten met de eerste race voor de IDM Zijspannen. De zon had ondertussen plaatsgemaakt voor donkere wolken en er waren zelfs een paar druppels te voelen bij de start. In totaal stonden er twintig spannen aan de start, waarvan acht 600cc en twaalf 1000cc spannen. Reeves showde zijn geweldige stuurmanskunsten en won de 600cc wedstrijd met bakkenist Wilkes. Streuer-Rousseau reden voornamelijk tussen een aantal 1000cc combinaties en behaalden een tweede plaats. Josef Sattler en Uwe Neubert werden derde voor Markus Schlosser met Marcel Fries. Ilse de Haas met Ferry Segers finishten als achtste in hun categorie.

In de 1000cc klasse was het in de openingsfase spannend vooraan met drie combinaties kort bij elkaar. In de loop van de race bleken Mike Roscher en Anne Burkard het sterkste te zijn. Nussbaum-Hirschi werden tweede. Smits en Verbrugge bemoeiden zich in de beginfase ook om de koppositie, maar moest in de loop van de race terrein prijsgeven en werden derde. Hilbert Talens werd met zijn 16-jarige Duitse bakkenist Luca Schmidt zesde, één positie voor Rogier Weekers met Remco Moes. Wiggert Kranenburg met Jermaine van Middegaal hadden in de trainingen al veel technische problemen en verloren in de slotfase van de race ook veel tijd. Uiteindelijk finishten ze nog als achtste. Jord Klok en Kevin Kolsch werden tiende.

Zondag rijden de IDM Supersport 300 coureurs en de IDM Zijspannen combinaties hun tweede race in Schleiz.