Ligtermoed nipt voor Van Crugten in een thriller, 4e 1-2 voor de BB64 Academy

380
tije-ligtermoed
Thije Ligtermoed (17) | foto© Rob Mulder

Voor de tweede keer dit jaar is Kart-circuit De Landsard het decor voor het Nederlands Kampioenschap Junior Moto Racing. Op vrijdag was er een mogelijkheid tot trainen, deze werd door de Academy benut om, onder leiding van Bo Bendsneyder, en onder perfecte weersomstandigheden de puntjes op de i te zetten.

De wedstrijddag begon onder lastige omstandigheden, de lage temperatuur en lichte miezer zorgden dat de grip ver te zoeken was. Na een voorzichtige QP1 kon er in QP2 onder betere omstandigheden gas gegeven worden.

Van Crugten moest voor het eerst dit seizoen genoegen nemen met minder dan de Pole, welke hij miste op 0.036s goed voor P2 als vertrekplek voor beide wedstrijden. Ligtermoed heeft inmiddels een abonnement op P5, de kwalificatie blijft een punt van aandacht. Gouw voltooide de tweede startrij met P6, op de voet gevolgd door De Vries die de derde startrij aanvoerde op P7.

Race 1: Na het doven van de lichten was het Van Crugten die na de eerste ronde als tweede door kwam met Ligtermoed in zijn wiel die een goede start kende. Gouw volgde als 5de met kort daar achter De Vries op P7. Na een aantal rondes wisten de eerste 4 met Van Crugten op kop en Ligtermoed op P3 los te komen van de rest. In de groep daarachter vochten Gouw en De Vries in een groep van 3 om de vijfde plek. Van Crugten verloor in de laatste bochtencombinatie van de laatste ronde de leiding en finishte tweede op 0.126 van de winnaar. Ligtermoed behield zijn positie en werd 3de. Gouw deed in de laatste ronde nog een ultieme poging voor P5 die fout afliep, een onschuldige crash zorgde voor een DNF. De Vries die eerste rij zat bij de actie van Gouw pakte een keurige P6.

Race 2: Na de start van race 2 kwamen een aantal rijders in bocht 1 in het gedrang, waarbij onder andere Ligtermoed betrokken was, hij kon net blijven zitten maar moest vanaf P7 zijn race beginnen. Gouw en De Vries kende een goede eerste ronde en kwamen als 3e en 4e door, op korte afstand van het leidende 2-tal, waaronder Van Crugten die ook uit het tumult wist te blijven. Ligtermoed zette een tandje bij en wist snel naar P3 te komen. De koplopers waren inmiddels 2 seconde weg, een serie snelle rondes zorgde ervoor dat Ligtermoed in ronde 8 het achterwiel van Van Crugten gevonden had. De Vries en Gouw hadden elkaar weer gevonden in een groep van 3 die achter de koplopers veelvuldig van positie wisselden. In de eind fase wisten beide los te komen en een gevecht om P4 volgde welke werd beslist in het voordeel van De Vries die zijn motor 0.2s voor Gouw over de streep wist te krijgen.  Ligtermoed verspilde geen tijd en nam direct na aankomst bij het leidende 2-tal de leiding over, een knap stukje racen volgde. De 3 vochten om iedere cm en passeerden elkaar soms meerdere malen per ronde, waarbij de rondentijden strak bleven. Tot aan de laatste bocht was het onduidelijk wie er als eerste over de streep zou komen. Uiteindelijk finishte de top 3 binnen 0.240s met Van Crugten op P2 en Ligtermoed op P1 die zijn 6de wedstrijd van het jaar won.

Dagklassement

• P1 Thije Ligtermoed 41 pnt
  • P2 Jurrien van Crugten 40 pnt
  • P5 Luuk de Vries 23 pnt
  • P11 Dean Gouw 11 pnt

Bo Bendsneyder:  “Deze week kon ik gelukkig weer met de jongens op de baan bezig zijn en de wedstrijden live zien. Ze hebben alle 4 sterke races gereden Thije en Jurrien maken hun favorieten rol dit jaar waar, trainen hard samen en geven elkaar in de wedstrijd geen cm toe, dat maakte de wedstrijden prachtig om te zien. Dean en Luuk maken als rookies mooie stappen met uitschieters naar boven en naar beneden. Dit is ook te verwachten in hun eerste jaar, ze leren veel en staan knap hun mannetje in het dit jaar extreem sterke veld”.

Thije Ligtermoed #17 : “Tja…..die kwalificatie hé, het blijft dit jaar lastig, opnieuw een P5 waar ik niet heel blij mee ben, maar goed het is wat het is. Race 1 was ik niet heel tevreden over, ik had het gevoel dat er meer in zat, maar ik kreeg het niet voor elkaar. Race 2 was mijn beste wedstrijd ooit, al dacht ik na bocht 1 dat het afgelopen was. Ik kon mij gelukkig snel herpakken, het gaatje dichten en de leiding overnemen. Het gevecht om de winst is super en voor mij het leukste aan racen. Ik ben blij dat ik de winst heb gepakt. Op naar de dubbel header in Assen”.

Jurrien van Crugten #36 : “Q1 was nog wat mistig  maar de grip was opzich wel goed. Ik heb de snelste tijd kunnen zetten. Q2 het ging goed de hele tijd op P1 maar op het laatst ging er nog één onderdoor, dus p2. Race 1 had ik een goede en start lag gelijk 1e, bijna de hele race 1e gelegen maar in de laatste paar bochten kwam er nog net iemand voorbij, dus 2e. Race 2 had ik weer een goede start weer 1e en toen haalde de nummer 2 me in. Ik bleef erachter waardoor de nummer 3 erbij kon komen. Tot aan het einde van de race alleen maar van positie gewisseld en uiteindelijk 2e geworden”.

Luuk de Vries #24: “Na de spanning en pech vorige week op Staphorst was ik wel toe aan een goed resultaat. Het circuit van Veldhoven ligt me wel dus vol vertrouwen begonnen we aan de racedag. De eerste kwalificatie verliep volgens plan en ik had een goede sleep. De tweede kwalificatie kreeg ik het niet voor elkaar om een goede ronde aan elkaar te rijgen. Ik startte beide races vanaf P7. Race 1 rijd ik sterk maar iets te afwachtend. Deze race finish ik als 6e Race 2 besluit ik minder afwachtend te zijn. Ik heb een goede start en win enkele plekken. Na een lange strijd om de 4e plek in een compacte groep trek ik aan het langste eind. Ik ben heel erg tevreden met vandaag en wil deze vorm vasthouden naar de laatste twee wedstrijden”.

Dean Gouw #21:  “De dag begon lastig, door het beslaan van mijn bril en vizier had ik geen fijne QP1. Ik mocht starten vanaf P6. De 1e wedstrijd hard gestreden voor P5, in de laatste paar bochten wilde ik een inhaalactie doen wat net niet lukte en helaas niet gefinisht. Race 2 als 5de over de finish na een spannend gevecht. Niet helemaal tevreden maar er zijn nog 2 wedstrijden te gaan op Assen, een baan waar ik graag kom”.

De BB64 Academy is een young riders initiative, waarbij het doel is jonge Nederlandse coureurs via de Northern Talent Cup in de Red Bull Rookies af te leveren. Dit kunnen we niet zonder onze trouwe partners MSG Software, Putoline, Van Der Pol PremiumSignmakers, Delta Braking, Macna, HJC Helmets, Forma Booths en YSS Suspension. Bent u enthousiast en wilt u uw (bedrijfs) naam verbinden aan de BB64 Academy, dan komen we graag met u in contact.

Teamberichten
Bovenstaand bericht is een door het genoemde team of coureur ingezonden teambericht. Hiervoor hebben we als Racesport.nl redactie afspraken met het betreffende team of coureur. De geplaatste teksten zijn 1 op 1 overgenomen van het door het team of de coureur ingezonden teambericht. Als Racesport.nl redactie zijn we dan ook niet verantwoordelijk voor zowel de inhoud alsmede ook de tekst.

Ook jouw teambericht op de snelste Nederlandstalige motorsport website en met afstand het best bezochte wegrace medium van Nederland en België? Voor meer informatie en de voorwaarden neem contact met ons op via [email protected]