Een LIVE BLOG met de verrichtingen gedurende de Sepang 8H Endurance World Championship race op het Sepang International Circuit in Maleisië.

Onderstaande pagina ververst automatisch om de vijf minuten.

14:10 uur
LIVE BLOG gesloten.

14:00 uur
Niccolo Canepa voltooit deze drie uur durende race in zijn eentje en pakt namens YART Yamaha de overwinning in wat officieel de 8 uren van Sepang heet. Zaidi komt namens het Honda Asia team als tweede over de meet voor Ilya Mikhalchik van het BMW World Endurance Team.

Een knappe vierde plaats in de race was er voor Robin Mulhauser van het MotoAin Yamaha team dat daarmee overtuigend winnaar is geworden van de SST klasse. Ettienne Masson pakte namens SERT Suzuki de vijfde plaats voor David Checa van het Webike SRC Kawasaki team.

Franco Morbidelli liet samen met Michael van der Mark een huzarenstukje zien door na de val in de beginfase alsnog terug te keren naar de 7e plaats in de race. Julian Da Costa (BMW Sepang Racing), Morgan Brechet (3ART- MOTO TEAM 95) en Randy de Puniet (Team ERC Endurance) op de Ducati maakten de top tien van deze race vol.

Het GERT56 BMW team finishte de race als 14e en werd daarmee 2e in de SST klasse wat een prima prestatie genoemd mag worden. Datzelfde gold voor Wayne Tessels die de RAC41 Honda als 21e over de meet en werd daarmee 6e in de SST klasse. Het HRT 100 Hertrampf Ducati team met onder andere Bobby Bos reed de race ook uit en kwam als 43e over de meet.

13:45 uur
Franco Morbidelli heeft inmiddels de snelste ronde in de wedstrijd op zijn naam gezet en snijdt als een scherp mes door het veld. De Italiaan is inmiddels aanbeland op de 10e plaats in de wedstrijd. YART Yamaha lijkt de race simpel te gaan winnen met daarachter Honda Asia en het BMW World team.

MotoAin ligt nog steeds op de 4e plaats overall en leidt daarmee het SST klassement. Bij GERT56 heeft Stefan Kerschbaumer het stuur overgenomen van Lucy Glöckner. Het team is nog steeds tweede in de SST klasse. Pepijn Bijsterbosch zal helaas niet meer in actie komen evenals Nigel Walraven. Kerschbaumer rijdt op de 13e plaats in de wedstrijd voor Suchet op de Bolliger Kawa. Wayne Tessels doet het prima op de 21e plaats overall en de 6e plaats in de SST klasse. Ook het HRT 100 Hertrampf Ducati team lijkt de finish te gaan halen. Zij rijden op dit moment op de 43e plaats in de race.

13:30 uur
Canepa rijdt nog comfortabel aan de leiding met ruim een minuut voorsprong op Chantra. Reiterberger rijdt op flinke achterstand van Chantra op de derde plaats. De topteams moeten alle drie nog een stop maken.

Op moment van tikken is er de pitstop van YART waar Canepa opnieuw blijft zitten en de race gaat uitrijden. De vierde plaats is in handen van Mulhauser (MotoAin) dat comfortabel leidt in de SST klasse.

Lucy Glöckner zit nog steeds op de GERT56 BMW en is met de 7e plaats overall goed op weg om 2e te worden in de SST klasse. Waarschijnlijk moet de snelle Duitse nog naar binnen voor een splash and dash stop.

13:15 uur
Wayne Tessels heeft inmiddels het stuur overgenomen van Guillaume Antiga bij het RAC41 Honda team. Tessels rijdt inmiddels op de 20e plaats overall en de 6e plaats in de SST klasse. Als het goed is hoeft het team echter niet meer te stoppen in tegenstelling tot vrijwel alle voor hen liggende teams in de SST klasse.

13:10 uur
Het op de tweede plaats liggende Suzuki Jeg Kagayama team valt stil en Uramoto krijgt de motorfiets ook niet meer aan de praat. Intussen is ook Xavier Simeon voor het Igol Yamaha team voor de tweede keer gecrasht.

13:00 uur
Met nog een uur te gaan is het FCC TSR team door de crash van di Meglio en de daarna noodzakelijke pitstop ver teruggevallen. Canepa (YART) blijft aan de leiding voor Uramoto (Suzuki JEG) en Chantra (Honda Asia). Reiterberger (BMW World) heeft de vierde plaats in handen voor Gregg Black (SERT) en Robin Mulhauser van het in de SST klasse leidende MotoAin.

Lucy Glöckner (GERT56) rijdt op de 11e plaats overall en heeft daarmee de tweede plaats in handen in de SST klasse. Romann Stamm (Bolliger) rijdt op de 13e plaats in de race met een eindje daarachter RAC41 op de 18e plaats overall (4e SST). Franco Morbidelli is inmiddels opgeklommen naar de 29e plaats en Arnaud Friedrich (HRT Ducati) rijdt op dit moment op de 45e plaats.

12:52 uur
Mike di Meglio crasht voor de tweede keer deze race en verliest daarmee de leiding aan het YART Yamaha team. Michael van der Mark is supersnel onderweg en was inmiddels weer opgeklommen naar de 30e plaats. Inmiddels maakt het team een pitstop en neemt Morbidelli het stuur over van onze landgenoot.

12:40 uur
Aan de kop blijft de stand ongewijzigd. In de SSt klasse leidt het Moto Ain team met Rolfo aan het stuur. Lucy Glöckner rijdt ook een dubbele stint en heeft de tweede plaats in handen maar wel op ruime afstand van Moto Ain. Het RAC41 team van Wayne Tessels is inmiddels opgeschoven naar de derde plaats in de SST klasse met nog steeeds Antiga aan het stuur. Bolliger Kawasaki vinden we terug op de 13e plaats overall en Michael van der Mark is inmiddels door zeer snelle rondetijden weer opgeklommen naar de 35e plaats. Het HRT Ducati team staat nog als 46e geklasseerd.

12:30 uur
Alle teams hebben er inmiddels een reguliere pitstop opzitten waarbij de meeste teams kiezen voor een dubbelstint van de rijders die 1’5 uur geleden ook van start zijn gegaan. Di Meglio leidt voor Canepa en het Suzuki JEG Kagayama team. Honda Asia heeft de vierde plaats in handen voor Markus Reiterberger die binnen het BMW team het stuur heeft overgenomen van Mikhalchik. SERT Suzuki heeft de zesde plaats in handen.

12:10 uur
De safetycar is inmiddels weer naar binnen en we zien nu de eerste pitsstops plaatsvinden. Di Meglio is nog steeds leider maar inmiddels zit Canepa van het YART team dat in het begin nog problemen had de FCC TSR Honda rijder op de hielen. Ilya Mikhalchik is namens het BMW team van Werner Daemen opgeschoven naar de derde plaats.

12:00 uur


11:55 uur
Helaas blijft de live timing continue vastlopen waardoor het gebeuren wat lastiger te volgen is voor ons. Op dit moment komt ook de safetycar naar buiten. Onduidelijk is nog waarom deze de baan opgaat.

11:50 uur
Technische problemen voor het Tecmas BMW team dat daarmee de tweede plaats in rook ziet opgaan.

11:40 uur
Mike di Meglio blijft aan de leiding voor het Tecmas BMW team met Hedlin aan het stuur. De derde plaats is in handen van het Suzuki JEG Kagayama team. Michael van der Mark is inmiddels ook weer teruggekeerd op de baan maar rijdt in de achterhoede (44e).

Het BMW team van Werner Daemen heeft op dit moment de vijfde plaats in handen achter het Honda Asia Team.

Lucy Glöckner doet het nog steeds prima met inmiddels de tweede plaats in de SST klasse (14e overall) Sebastian Suchet bezet op de Bolligeer Kawasaki de 19e plaats overall. RAC41 rijdt op de 6e plaats in die SST klasse en Bobby Bos vinden we op dit moment op de 36e plaats overall op de Hertrampf Ducati.

11:30 uur
Michael van der Mark pakt di Meglio in de laatste bocht waarna di Meglio terug wil kruisen en daarbij van der Mark raakt. Beiden gaan onderuit. Mike di Meglio kon snel door en blijft aan de leiding. Onze landgenoot heeft de pits opgezocht waardoor men ver terug valt.

11:20 uur
Het Franse Motor Events team heeft de eer om als eerste team uit de wedstrijd te schuiven. Van der Mark is inmiddels gepasseerd door Mike di Meglio van FCC TSR Honda France. De twee hebben een ruime voorsprong op de rest van het veld.

Lucy Glöckner is namens het GERT56 team op dit moment vierde in de Stock klasse en 15e overall. Bolliger Kawasaki (Nigel Walraven) komt door op de 18e plaats., RAC41 (Wayne Tessels) 25e overall en HRT100 met Bobby Bos op de motor rijdt momenteel op de 36e plaats overall.

11:15 uur
Van der Mark blijft koploper met een kleine twee seconden voorsprong op FCC TSR Honda France. Problemen zijn er al direct voor het YART Yamaha team en het Poolse Wojcik team.

11:10 uur
De lichten staan op groen en Michael van der Mark trekt als eerste het gas open.

11:05 uur
De safetycar heeft zich in beweging gezet met het hele veld achter zich aan.

11:01 uur
De motoren vertrekken weer uit de pitlane en het lijkt allemaal wat lichter te worden aan de horizon waardoor het mogelijk toch nog tot een echte start gaat komen.

10:55 uur
Over 5 minuten gaan we weer rijden achter de safetycar. Benieuwd of het dit keer wel tot een echte start van de race zal komen.

10:40 uur
Op dit moment wordt het sein gegeven dat de race om 11.00 uur onze tijd opnieuw zal worden gestart achter de safetycar.

10.30 uur
Uit een interview met Kevin Bolliger, teambaas van Nigel Walraven, blijkt dat er is afgesproken dat men nog steeds afwacht. Als er een herstart volgt wordt dat 20 minuten voor die herstart bekend gemaakt. Zover is het echter nog zeker niet.

10.23 uur
Vanuit Maleisië komen er nu berichten dat er even na 10.30 uur een herstart gaat volgen achter de safetycar. We hebben dit echter nog niet bevestigd gekregen vanuit de Nederlandse rijders aldaar.

10:15 uur
Om toch enige actie te zien, via onderstaande livestream LIVE beelden van de Gulf 12 H, een 12 uur durende autorace in Abu Dhabi, met o.a. Valentino Rossi, Alessio Salucci en halfbroer Luca Marini als deelnemers.

10.00 uur
Op dit moment verzamelen de teammanagers zich voor een briefing. Het lijkt inmiddels wat minder hard te regenen maar de vooruitzichten zijn nog steeds niet gunstig. Mogelijk zo meteen wat meer nieuws over het voortzetten van deze race.

09:30 uur
Er is nog geen enkel vooruitzicht op het herstarten van de race. Op het moment dat er nieuws komt vanuit Maleisië leest u het uiteraard direct hier.

08:45 uur
De motoren worden allemaal in één pitbox geduwd waarbij per motor één monteur wordt toegelaten. Er mag niet gesleuteld worden. Het wordt helaas weer wachten tot het weer verbeterd en er wel gereden kan worden. De race moet sowieso drie uur duren om punten voor het wereldkampioenschap te kunnen vergeven.

 

08:40 uur
Michael van der Mark maakte zojuist een aantal handbewegingen om steun te vinden bij de rest om weer te stoppen. De safetycar rijdt echter door en de rest rijdt er achteraan. Gino Rea heeft namens het Wojcek team inmiddels wel de pits opgezocht. Er leken niet echt problemen bij Rea maar het regent simpelweg te hard.

Inmiddels wordt de rode vlag weer gezwaaid ten teken dat de race gestopt wordt.

08:30 uur
Het complete veld rijdt nog steeds in gesloten formatie achter de safetycar.

Nigel Walraven noemde het zojuist schertsend bijzonder spannend met een grote kopgroep.

Alle gekheid op een stokje, het lijkt er op dit moment nog steeds niet op dat er daadwerkelijk geracet kan worden.

 

08:20 uur
Het veld rijdt nog steeds achter de safetycar en voorlopig lijkt dit nog wel zo te blijven.

08:10 uur
De motoren worden gestart en de wedstrijd gaat van start achter de Safetycar. De regen komt echter nog bakken uit de lucht, dus nog steeds een natte boel.

 

07:45 uur:
De wedstrijdleiding heeft zojuist bekend gemaakt dat de pitlane om 15:05 uur  (08:05 uur Nederlandse tijd) open zal gaan.

07:30 uur 

07:00 uur
Zaterdag 14 december om klokslag 06.00 uur Nederlandse tijd zou in Sepang de tweede race van het FIM Endurance World Championship van start moeten gaan. De start is echter voorlopig uitgesteld omdat de regen met bakken uit de lucht komt.

Na een opwarmronde achter de safetycar keerden de rijders terug op start-finish en leek het er even op dat er een gestart zou gaan worden achter de safetycar. Er volgde de nodige discussie op de startgrid waarbij een groot deel van de rijders aangaf dat het niet verantwoord was om te gaan rijden. De wedstrijdleiding nam daarop de beslissing om alle motoren van de startgrid te halen en terug te laten keren naar de pitboxen.

Inmiddels heeft er een briefing plaats gevonden waarbij is besloten dat de eindtijd van de race op 21.00 uur plaatselijke tijd blijft staan en de klok dus is gaan lopen zonder dat er wordt gereden. De situatie wordt continue gevolgd en de wedstrijdleiding geeft een kwartier voor de start aan dat er gestart zal gaan worden. Vervolgens gaat de pitlane voor 2 minuten open waarna er een start zal volgen achter de safetycar.

 

Handige links EWC – Sepang 8H:

Tijdschema en volledige uitslagen
Volledige deelnemerslijst
Waar te volgen op TV

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App