Zaterdagmiddag om 15:00 uur gingen op het circuit van Le Mans de lichten op groen voor de bekende 24 uur van Le Mans World Endurance wedstrijd. Via onderstaand Liveblog kunt u de verrichtingen tijdens de 24 uur durende race grotendeels  live volgen.

De wedstrijd is afgelopen, LIVE BLOG gesloten.

15:05 uur | Het is voorbij. Het meest enerverende half uur van een 2 4 uurs race ooit zit erop en de grote winnaar is dan toch SRC Kawasaki geworden. Jeremy Guarnoni reed de groene motor naar de winst. Direct na de herstart nam de Fransman de leiding over van Yonny Hernandez waarna het Honda Endurance Racing team geklopt was.

Het Honda team maakte in de laatste ronde nog een splash and dash pitstop voor wat extra benzine. Hierdoor werd het record van kleinste verschil ooit uiteindelijk niet verbroken.

Het SERT Suzuki team werd onbedreigd derde gevolgd door het Wepol Yamaha team dat daarmee de independance klasse wist te winnen. Het Bolliger Kawasaki Zwitserland team pakte met Nigel Walraven een prachtige vijfde plaats overall en in het EWC klassement. Bolliger werd hiermee tweede in het independence klassement.

Het Motor Events team kwam als zevende overall over de finish en dat was genoeg voor de winst in de SST klasse. De tweede plaats ging naar het Moto Ain team dat negende overall werd. Derde werd het Team 33 Coyote Louit Moto dat als tiende overall over de meet kwam.

Jolanda van Westrenen kan net als Nigel Walraven terugkijken op een uitstekende 24 uur van Le Mans. Het Girls Racing Team finishte de race op de 31e plaats overall en dat betekende een keurige 16e plaats in de SST klasse.

Pepijn Bijsterbosch en Wayne Tessels moesten helaas in de avonduren de strijd staken met hun respectievelijke teams, beiden door technische problemen.

De volledige uitslag is te vinden via de link onderaan dit verslag.

Tot zover de liveblog van deze bijzonder enerverende 24 uren van Le Mans. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer op www.racesport.nl

14:53 uur | Guarnoni pakt de leiding……..

14:52 uur | We gaan nog weer racen. Yes Yes

14:45 uur | Het lijkt dus toch te gaan gebeuren. Hernandez moet inhouden om de finish te halen terwijl Guarnoni volle bak aan het doorstampen is. De Honda is inmiddels in het zicht en dan komt er een safetycar situatie. Een oliespoor vanuit de Yamaha van het team Aviobike zorgt voor die safetycar.

Dit betekent een streep door de rekening van het SRC Kawasaki team. Honda kan nu zeker de finish halen met de hoeveelheid aanwezige benzine. Komt er nog een groene vlag of gaan we finishen onder de safetycar situatie. Wat een bizarre ontknoping.

14:40 uur | De voorsprong van Hernandez is teruggelopen naar onder de 10 seconden. Hoever kan Guarnoni nog komen en heeft Honda genoeg benzine?????

Nigel Walraven rijdt de race rustig naar huis waardoor het Bolliger Kawasaki Zwitserland team een uitstekende vijfde plaats op het conto zal kunnen bijschrijven.

14:30 uur | De zenuwen gieren door de Honda pitbox. Hebben ze genoeg benzine of niet? Ze hebben meermalen een stint gereden van net over het uur en Hernandez stapte met minder dan een uur te gaan op de motor. Het is echter niet zo dat er benzine gespaard kan worden door wat rustiger te rijden want daarvoor is de voorsprong op dit moment niet groot genoeg, Een extra stop voor Honda betekent dat de overwinning naar SRC Kawasaki zal gaan.

14:25 uur | Jeremy Guarnoni heeft de strijd zeker nog niet opgegeven en knabbelt langzaam maar zeker wat van de voorsprong van het Honda team af. Het wordt nog vreselijk spannend in de laatste 35 minuten van deze nu al legendarische 24 uur van Le Mans.  Het verschil is inmiddels teruggelopen naar onder de 15 seconden.

Kan Hernandez het volhouden????

Nigel Walraven is inmiddels begonnen aan de laatste stint van deze 24 uren voor het Bolliger Kawasaki team. Jolanda van Westrenen heeft zojuist het stuur overgegeven aan Melissa Paris die de Girls Yamaha naar huis gaat rijden.

14:15 uur | Jeremy Guarnoni heeft het stuur van de SRC Kawasaki overgenomen en moet het gevecht tot aan de finish aangaan met Yonny Hernandez. De voorsprong van het Honda Endurance Racing team bedraagt op dit moment 18.719 seconde. We zitten er bovenop.

14:00 uur | Yonny Hernandez heeft inderdaad het stuur overgenomen van Randy de Puniet en moet de Honda naar de overwinning gaan rijden. Door de pitstop is SRC Kawasaki uiteraard weer aan de leiding gekomen maar zij moeten nog een keer stoppen waarna Jeremy Guarnoni het karwei voor dat team te gaan afmaken.

Voor het op de vijfde plaats rijdende Bolliger Kawasaki team mag Nigel Walraven de motor over de finish gaan rijden.

Jolanda van Westrenen zit op dit moment op de Yamaha van het Girls Racing Team maar dat team moet mogelijk nog een keer stoppen. De dames rijden op een nette 31e plaats overall en die positie zal normaal gesproken ook niet meer in gevaar komen.

13:50 uur | In de Honda pitbox zit Yonny Hernandez klaar in het pak en met de helm op. Het is dus nog steeds onduidelijk of Randy de Puniet de Honda naar de finish gaat rijden of toch de Colombiaan. Het klaarzitten van Hernandez kan ook te maken hebben met een stukje theater richting de concurrentie of uit voorzorg als de Puniet aangeeft niet in staat te zijn de laatste stint nog te rijden. Bolliger rijdt de vijfde plaats naar huis als het team geen malheur treft.

13:43 uur | Het is gebeurd. Aan het einde van ronde 794 prikt de Puniet de Honda onderdoor bij de SRC Kawasaki en neemt de leiding over. De Puniet gaat nu proberen om voorsprong op te bouwen zodat Honda in het laatste uur eventueel brandstof kan besparen. Want hoe we het ook wenden of keren; het wordt simpelweg kritisch om een vol uur te rijden met een tank benzine en dat is wat Honda zal moeten gaan doen om het pitstopvoordeel uit te kunnen buiten.

13:40 uur | De Puniet is niet te houden en heeft inmiddels de groene SRC Kawasaki vol in het gezicht. Het wordt een kwestie van enkele ronden en dan zit de Honda rijder aan het achterwiel. Benieuwd hoeveel weerstand David Checa op de Kawasaki kan bieden?

13:30 uur | En het werkelijke verschil is iets meer dan 10 seconden. Het kleinste verschil ooit in de 24 uren van Le Mans bedroeg tot nu 19 seconden en de kans is groot dat dit verbeterd gaat worden.

13:25 uur | Het wachten is op de pitstop van met name het SRC Kawasaki team. Dan zien we het werkelijke verschil in de baan met voor zowel SRC als Honda dan nog één pitstop te gaan. Die pitstop van SRC is nu een feit.

13:05 uur | Randy de Puniet heeft zojuist het stuur van de Honda weer overgenomen en de verwachting is dat het Honda Endurance Racing team hierna nog één pitstop zal moeten maken zonder dat er van rijder gewisseld gaat worden. De Puniet is absoluut de snelste man van deze 24 uur en moet in staat geacht worden om het gat van tussen de 15 en 20 seconden wat er is naar SRC Kawasaki dicht te rijden.

Zowel SRC Kawasaki als SERT moeten namelijk nog twee keer stoppen waardoor met name het SERT Suzuki team eigenlijk kansloos moet zijn voor de overwinning en zich zal concentreren op het thuis brengen van de derde plaats.

 

12:30 uur | Pitstop voor de koplopers met nog iets minder dan 3 uur te gaan.

12:20 uur | Zo’n 24 uurs race is niet alleen zwaar voor de motoren en coureurs……

12:00 uur | Walraven en Walraven……..

11:40 uur | Het blijft spannend vooraan in het veld.

11:00 uur | Met nog vier uur te gaan is het nog steeds Team SRC Kawasaki aan de leiding op één ronde gevolgd door Honda Endurance Racing en SERT. Wepol Racing volgt op zes ronden van de leiders op plaats vier terwijl Bolling Team Switzerland mer Nigel Walraven binnen de gelederen op 10 ronden de vijfde plaats inneemt.

Het Girls Racing Team met de Nederlandse Jolanda van Westrenen neemt momenteel de 31e plaats algemeen in.

Voor een volledige tussenstand na 20 uur racen verwijzen we jullie naar de link onderaan deze Liveblog.

10:30 uur | Girlpower


10:05 uur | Opgeven is geen optie, dat moet de gedachte zijn bij FCC TSR Honda. Na bijna twee uur binnen gestaan te hebben gaat Freddy Foray weer de baan op. Na éen ronde komt de Fransman echter al weer binnen voor een nieuwe technische check. Niet veel later kan de wedstrijd dan toch definitief hervat worden. Het team is inmiddels teruggevallen naar de 34e plaats in de wedstrijd.

09:45 uur | Nigel Walraven geeft het stuur weer over aan teamgenoot Roman Stamm. De Nederlander kan opnieuw terugkijken op een goede stint. Bollinger Team Switzerland bezet nog steeds de vijfde plaats.

09:35 uur | Een crash van de op de derde plaats in de STK klasse rijdende Enzo Boulom (Team 33 Coyote Louit Moto). De Fransman kan echter niet veel later de race vervolgen, en weet de derde plaats in de race vast te houden.

09:00 uur | Terwijl er bij FCC TSR Honda nog volop gewerkt wordt om terug te kunnen keren in de race is het David Checa op de Team SRC Kawasaki France die aan de leiding rijdt. Yonny Hernandez (Honda Endurance Racing) volgt op 36,725 seconde op de tweede plaats gevolgd op één ronde door Etienne Maisson (SERT), Sheridan Morais (Wepol Racing) en Nigel Walraven die op zijn Bollinger Team Switzerland Kawasaki nog steeds op een keurige vijfde plaats doorkomt.

 

08:15 uur | Safetycar in de baan vanwege olielekkage bij de FCC TSR Honda. Het team was na de crash van Mike di Meglio, in het eerste uur van de race, weer opgeklommen naar de zesde plaas maar lijkt nu de handdoek te moeten gooien. De lekkage ontstond na een onbezonnen inhaalactie van Foray die daarbij samen met een andere rijder onderuit ging. Foray kon verder maar de motor begon direct olie te lekken waardoor de safetycar situatie wel even kan duren.

08.05 uur | De top twee heeft inmiddels ook weer een pitstop achter de rug. Randy de Puniet is vervangen door Yonny Hernandez terwijl  Jeremy Guarnoni het stuur van de SRC Kawasaki. De achterstand van Honda bedraagd na de pitstops weer 1 minuut en 17 seconden. Het zal ons niet verbazen dat Randy de Puniet ook in de slotfase nog wel wat extra stints zal gaan rijden.

Bolliger Kawasaki zit in principe safe op de vijfde plaats. Het gat naar het op de vierde plaats rijdende Wepol bedraagt 2’5 ronde terwijl de voorsprong op de nummer zes in de race ongeveer 3’5 ronde bedraagt. Zonder technisch malheur of ongemak zal het team met Nigel Walraven de vijfde plaats wel in handen kunnen houden.

Het Girls Racing Team blijft het goed doen. De dames rijden op dit moment op de 32e plaats overall en dat betekent de 17e plaats in het SST klassement.

07:45 uur | Randy de blijft er maar ronden van in de 1’37 uittrappen terwijl de rest al moeite heeft om laag in de 1’38 te blijven. De Fransman van het Honda Endurance Racing team heeft zijn achterstand inmiddels al weer terug gebracht naar rond de 1 minuut 15 seconden. Gregg Black had namens SERT inmiddels een achterstand van bijna 15 seconden op de Puniet. Het team heeft echter zojuist een pitstop gemaakt en heeft nu Vincent Phillipe weer op de motor.

07:20 uur | Zowel Gregg Black (SERT) als Randy de Puniet (Honda) zijn weer voorbij gegaan aan Erwan Nigon (SRC). Randy de Puniet kwam op de staart van Black en drukte wel door. Nigon zat ereloge toen de Puniet voorbij ging aan Black en namens Honda Endurance Racing de tweede plaats overnam. De achterstand op SRC bedraagt echter nog altijd 1,5 minuut.

07:05 uur | De drie topteams hebben wederom een pitstop achter de rug. Opvallend daarbij is dat het Honda Endurance team weer gewisseld heeft naar Randy de Puniet en Yonny Hernandez daarbij een beurt laten overslaan. De Puniet toonde zich een stint eerder ook absoluut de rapste man van het hele veld dus is deze stap te verklaren.

Het SRC Kawasaki team is echter de winnaar van deze pitstopronde want zij hebben nu precies een ronde voorsprong op SERT met iets meer dan vijf seconden daarachter Honda.

Nigel Walraven heeft zojuist weer een stint afgerond voor het Bolliger team dat onveranderd op de vijfde plaats blijft staan met voor hen het Wepol team.

Jolanda van Westrenen zit op dit moment weer op de motor voor het Girls Racing team en zij zit in een spannend gevecht met een trio andere teams. Inzet is de 34e plaats overall die op dit moment in handen is van Jolanda.

06:45 uur | Masson (SERT) en Gimbert (Honda) gaan nog steeds als aan een touwtje over het Bugatti circuit met minder dan een halve seconde afstand tot elkaar. Masson houdt echter nog steeds stand ten opzichte van de druk van Gimbert. Beiden verliezen door het gevecht met elkaar wel wat tijd op leider SRC Kawasaki dat de voorsprong weer heeft uitgebouwd tot boven de 1 minuut 20 seconden.

06:30 uur | Honda heeft het gaatje naar Suzuki gedicht en Gimbert en Masson gaan al een vijftal ronden als aan een touwtje over het circuit. Erbij komen is één, er voorbij gaan is echter twee. Het is met ruim 40 motoren in de baan nog steeds erg druk waardoor inhalen soms een hachelijke onderneming is.

06:05 uur | De pitstop  van Honda is daar. Sebastien Gimbert neemt het stuur over van Randy de Puniet maar komt nog net tekort om de tweede plaats over te nemen.  Het verschil is om en nabij 2 seconden. De Puniet was in zijn stint ook behoorlijk sneller dan het leidende SRC Kawasaki waardoor de achterstand op de leiders is teruggebracht tot ongeveer 1 minuut en 15 seconden.

06:00 uur | De tweede plaats is inderdaad overgenomen door Randy de Puniet. Dat gebeurde echter niet door een inhaalactie op de baan maar door een pitstop van SERT. Het is nu wachten op de pitstop van Honda maar het lijkt erop dat Honda dan genoeg voorsprong heeft opgebouwd om de tweede plaats in handen te houden.

05:55 uur | Randy de Puniet is het afgelopen kwartier in rap tempo het gat aan het dichten naar het SERT Suzuki team. Het lijkt er op dat Honda Endurance Racing binnen afzienbare tijd de tweede plaats gaat overnemen.

05:35 uur | Randy de Puniet is zojuist voorbij gegaan aan Jeremy Guarnoni en het Honda Endurance Team is daarmee weer terug in dezelfde ronde als SRC Kawasaki. Guarnoni lijkt het allemaal niet heel veel te deren. Hij ziet Honda voor zich rijden en vergroot en passant zijn voorsprong op SERT dat met Vincent Phillipe het tempo van de Puniet en Guarnoni niet bij kan benen.

05:15 uur | Na 500 ronden wedstrijd blijft De strijd om de overwinning ongemeen spannend al heeft het SRC Kawasaki team wel iets meer voorsprong weten te nemen. Het SERT Suzuki Team volgt nu op een dikke 50 seconden en het Honda Endurance team heeft exact een ronde achterstand. Daarachter rijden Wepol en Bolliger nog steeds op de vierde en vijfde plaats.

In de SST klasse is het eveneens onveranderd het Motor Events team dat de leiding heeft voor het Moto Ain team en het Team 33 Coyote op de derde plaats. Zij rijden respectievelijk op de plaatsen 7, 10 en 11 in de overallstand van de race.

Het Girls Racing Team doet ook nog prima mee en is inmiddels weer opgeklommen naar de 36e plaats in de overallstand en de 19e plaats in de SST klasse. Over een uurtje wordt het weer licht en dat is traditioneel een moeilijk moment voor de rijd(st)ers in deze 24 uurs race.

03:30 uur | Ook SRC Kawasaki heeft inmiddels de volgende pitstop achter de rug. Wat zich echter met de snelheid van Guarnoni al een beetje aftekende is inmiddels waarheid geworden. SRC Kawasaki heeft de leiding in de race overgenomen met het SERT team nu op een kleine 10 seconden achterstand. Het Honda Endurance team rijdt in dezelfde ronde op de derde plaats. De achterstand op SRC Kawasaki bedraagt ongeveer 1 minuut en 20 seconden.

03:20 uur | Guarnoni stampt met de SRC Kawasaki onverminderd hard door en heeft inmiddels de leiding overgenomen. Het SERT en Honda team hebben echter wel zojuist een pitstop achter de rug terwijl Kawasaki die nog tegoed heeft.

Daarachter is er niet veel veranderd en heeft Nigel Walraven zojuist het stuur weer overgenomen van de Bolliger Kawasaki.

03:10 uur | Vincent Phillipe van het SERT Suzuki team is duidelijk langzamer dan Jeremy Guarnoni van het SRC Kawasaki team. Het onderlinge verschil tussen de twee kemphanen bedraagt nog maar een luttele vijf seconden in het voordeel van Phillipe. Randy de Puniet is namens het Honda team ook snel onderweg en rijdt inmiddels weer in dezelfde ronde als de twee teams voor hem.

03:00 uur | Geen wijzigingen in de top 5 te melden. De strijd in de SST klasse wordt aangevoerd door het Motor Events Suzuki team met een voorsprong van 1,5 ronde op het Moto Ain Team (Yamaha). De derde plaats is in handen van het Team 33 Coyote op Kawasaki. Het Girls Racing Team vinden we nog steeds op een prima 40e plaats overall.

De helft zit er op en in die eerste helft van de race hebben 12 van de 59 deelnemende teams de pijp definitief aan Maarten moeten geven. Helaas daarbij ook het Rac41 Honda team met Wayne Tessels in de gelederen en het GERT56 BMW team waar Pepijn Bijsterbosch deel van uitmaakte.

02:40 uur | Opvallend feitje en nog maar eens de bevestiging over hoe hard het gaat in de nacht. Sebastien Suchet van het Bolliger Kawasaki Team reed zojuist met een 1’38.005 de snelste ronde van het team tijdens deze race.

Aan de kop zijn we inmiddels weer een 20 tal ronden en een pitstop verder. SERT en SRC blijven elkaar op de hielen zitten met amper 25 seconden tussenruimte. Honda heeft met de pitstop wat tijd toegegeven en rijdt nu op een ronde op de derde plaats. Wepol Racing en Bolliger volgen op vier en vijf met onderling twee ronden afstand.

02:30 uur | Rond de klok van 22.00 uur meldden we dat het Girls Racing Team een tweede crash had moeten incasseren. Jolanda van Westrenen meldde ons zojuist dat er geen tweede crash is geweest maar dat het team problemen heeft met een niet werkend brandstoflampje waardoor de tank wordt leeggereden. De race is al zwaar genoeg dus op duwen zit niemand te wachten.

02:20 uur | Het Oostenrijkse YART Yamaha team heeft inmiddels ook retired achter de naam staan. Vooraf behoorde het team zeker tot de favorieten maar binnen deze uitputtingsslag weet je het simpelweg nooit.

02:15 uur | Le Mans by nght.

01:55 uur | Het tempo in de nacht is en blijft ongelooflijk. De rijders zijn amper een seconde langzamer dan bij daglicht. Aan de kop blijft het ongemeen spannend. SERT en SRC geven elkaar geen duimbreed toe. Na 375 ronden bedroeg het verschil 16,7 seconden en 10 ronden later is dat verschil 17,279 seconden. Pepijn Bijsterbosch heeft ons zojuist laten weten dat het voor hem en zijn GERT56 Team definitief over is door elektronische problemen.

01:45 uur | Bij het GERT56 team lijkt het ook over en sluiten. De BMW staat inmiddels al weer drie kwartier in de pitbox en het team is inmiddels teruggezakt naar de 44e plaats in de overall rangschikking. Het team heeft nog niet officieel opgegeven maar één ding is zeker: Pepijn Bijsterbosch gaat zijn overwinning van vorig jaar helaas niet herhalen.

Het Bolliger Kawasaki Team doet het nog steeds prima en is inmiddels opgeschoven naar de vijfde plaats door de problemen bij YART Yamaha dat nog steeds binnen staat en inmiddels is teruggezakt naar de 14e plaats.

De strijd om de kop in de wedstrijd wordt nog steeds gevoerd door het SERT Suzuki en het SRC Kawasaki team. Na 375 ronden bedraagt het verschil 16,699 seconden. Het Honda Endurance Team is op de derde plaats echter ook niet ver weg. De vierde plaats is in handen van het Wepol Racing Team wat met Bolliger Kawasaki strijd om de kop bij de zogenaamde Independence teams (teams zonder fabrieksondersteuning).

Het Girls RacingTeam is ook nog keurig in de strijd en is inmiddels weer opgeklommen naar de 41e plaats.

01:30 uur | Problemen bij het YART Yamaha team? De motor is terug geduwd naar de pits en staat inmiddels al weer enkele minuten bunnen. Walraven lijkt op te schuiven naar de vijfde plaats.

01:25 uur | Nigel Walraven heeft het stuur van de Bolliger Kawasaki weer overgenomen en rijdt nog steeds op een prima 6e plaats overall en in de EWC klasse. Vooraan gaat het onverminderd heel erg hard. Het SERT Suzuki team rijdt nog steeds aan de leiding maar de voorsprong op het SRC Kawasaki team bedraagt maar een luttele 17 seconden.

01:15 uur | Helaas opnieuw problemen voor het GERT56 Team van Pepijn Bijsterbosch. Het team staat inmiddels al weer een kwartier stil in de pitbox.

00:50 uur | Officiële opgave van Team ERC-BMW Motorrad Endurance. Ondanks dat het voor velen meteen na de crash en het opgeblazen BMW blok al duidelijk was deed het team tegen beter weten in nog een poging om de schade te herstellen. Maar even voor de klok van 01:00 uur gooide het vanaf de pole vertrokken team dan toch definitief de handdoek in de ring.

 

00:30 uur | Pepijn Bijsterbosch meldt vanuit Le Mans dat zijn GERT 56 Team te kampen heeft met technische problemen. Het team is inmiddels teruggevallen naar de 34e plaats algemeen op de lijst.

00:25  uur | Randy de Puniet gaat in de fout. De op de derde plaats rijdende Honda Endurance Racing schuift onderruit maar weet vrij snel zijn machine weer op te pakken en zijn race te vervolgen. Het team behoudt weliswaar de derde plaats maar is door deze schuiver wel de aansluiting kwijt bij de nummer 1 en 2.

00:05 uur | Door de zojuist Safetycar situatie is de top drie weer bij elkaar gekomen. Aan de leiding op dit moment Team SRC Kawasaki, op de voet gevolgd door SERT en Honda Endurance Racing. Hoe spannend willen we het hebben na ruim 9 uur wedstrijd.

00:00 uur | Hij had zichzelf waarschijnlijk een ander verjaardagscadeau willen bezorgen, maar de zojuist uitgevallen Wayne Tessels is zondag 21 april jarig. Wayne, ondanks deze tegenslag, namens de gehele Racesport.nl redactie van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!

23:45 uur | De Safetycar komt opnieuw in de baan, dit keer vanwege een val van Mathieu Gines van het vanaf de pole vertrokken Team ERC-BMW Motorrad Endurance. De Fransman blies het BMW blok op met als gevolg olie op de baan. Gines kon nog wel zijn BMW S 1000 RR terug duwen naar de pits, maar een topklassering was hiermee wel verkeken – op het moment van de crash bezette het team de zevende plaats.

 

23:00 uur | Na acht uur wedstrijd is het Team SRC Kawasaki dat nog steeds aan de leiding gaat voor Honda Endurance Racing,  Suzuki Endurance Team (SERT), YART Yamaha, Wepol Racing, de vanaf de pole vertrokken Team ERC-BMW Motorrad Endurance en Bollinger Team Switzerland met in de gelederen de Nederlander Nigel Walraven.

GERT 56 (Pepijn Bijsterbosch) bezet de 16e plaats algemeen ( zesde in het STK klassement) terwijl het Girls Racing Team na de nodige tegenslagen om 23:00 uur als 45e algemeen op de tijdlijst te vinden is.

Volgens de nieuwe regels worden er na acht uur ook de eerste punten verdeeld, zo krijgen de eerste tien teams punten (10-9-8-7-6-5-4-3-2- en voor de tiende plaats 1 punt). Voor een volledige stand na 8 uur wedstrijd verwijzen we jullie naar de link onderaan deze pagina.

22:15 uur | Het Belgische Mototech EWC Team is inmiddels wel terug op de baan maar heeft aangegeven zometeen de strijd te zullen staken. Hun achterstand is inmiddels dusdanig groot waardoor de teamleiding heeft besloten dat het geen zin meer heeft om nog meer benzine en banden te verstoken.

22:10 uur | Wayne Tessels meldt de opgave van zijn Rac 41 Team. Het zojuist al gemelde technische probleem blijkt dusdanig groot te zijn – twee gebroken kleppen – dat het definitief over en uit is.

22:05 uur | Het Girls racing Team meldt opnieuw een crash met als gevolg dat men teruggevallen is van de 30e naar de laatste plaats in de wedstrijd. De Safetycar situatie is inmiddels opgeheven en de race hervat.

21:55 uur | Opnieuw komt de Safetycar in de baan, dit keer vanwege een opgeblazen motorblok van startnummer 28 (Bossteam Endurance). Dit gebeurt op het moment dat het Belgische Mototech EWC in de pits staat en er hard gewerkt wordt om gebroken uitlaatsteun en subframe te repareren.

21:50 uur | Terwijl Nigel Walraven het stuur overneemt voor Bolling Team Switzerland en op de achtste plaats rijdend terug de baan opkomt zien we Rac41 – het team van Wayne Tessels – langs de kant staan met een technisch probleem.

21:38 uur | Pitstop voor Team SRC Kawasaki, de leiders in de race. Een geslaagde pitstop waarna David Checa het stuur overneemt, terugkomt op de baan en het team de leiding weet te behouden.

21:20 uur | Racen in het donker, het levert schitterende foto’s op.

21:00 uur | Na een kwart wedstrijd rijdt het SRC Kawasaki team nog steeds aan de leiding gevolgd door het SERT Suzuki team en het Honda Endurance Racing Team die allen nog in dezelfde ronde rijden. Het YART Yamaha team rijdt op één ronde op de vierde plaats.

Het Bolliger Kawasaki team (Nigel Walraven) rijdt op de 11e plaats overall en op de negende plaats in de EWC klasse.

In de SST klasse gaat het Motor Events team aan de leiding en zij rijden op de zevende plaats overall gevolgd door het Junior Team LMS Suzuki. Julian Puffe rijdt, na een sterke stint van Bijsterbosch, nu op de GERT56 BMW op de 26e plaats overall en op de 12e plaats in de SST klassse.

Het Rac 41 team met Wayne Tessels is na het benzinegebrek teruggevallen naar de 31e plaats overall en de 14e plaats in de SST klasse. Ook Jolanda van Westrenen is na haar schuiver weer in de baan verschenen en het Girls racing Team koerst op dit moment op de 49e plaats overall en de 27e plaats in de SST klasse.

20:55 uur | Pitsstop FCC TSR Honda

20:10 uur | De eerste vijf uur van de race zitten er op. Het SRC Kawasaki team gaat overall aan de leiding gevolgd door het SERT Suzuki team, het YART Yamaha team en het Honda EWC team. Het Bolliger Kawasaki team met Nigel Walraven rijdt op de 12e plaats overall en de negende plaats in het EWC klassement

In de SST klasse gaat het  Junior Team LMS Suzuki aan de leiding voor Team 33 Coyote Kawasaki Team. Het GERT56 BMW team is teruggevallen naar de 28e plaats overall en de 13e plaats in de SST klasse. Het team van Wayne Tessels is teruggevallen naar de 35e plaats overall en de 18e plaats in de SST klasse.

Het Girls Racing Team is teruggevallen naar de 45e plaats en staat nog steeds in de pits waar hard gewerkt wordt om de schade van de crash van Jolanda van Westrenen te repareren.

20:00 uur |

19:55 uur | In enkele minuten kan er veel veranderen. Wayne Tessels is stilgevallen mogelijk zonder benzine. Jolanda van Westrenen is namens het Girls Racing Team onderuit gegaan en het GERT56 team heeft aardig wat tijd verloren met het repareren van de schade na de crash van Glöckner. De schade is inmiddels gerepareerd en Pepijn is zojuist vertrokken voor zijn tweede stint van deze wedstrijd. Nigel Walraven deed het in zijn stint zojuist prima en het Bolliger team is inmiddels weer terug in de buurt van de top tien.

19:45 uur | Crash van Lucy Glöckner samen met Florian Marino (333). Tijdverlies voor het team van Pepijn Bijsterbosch. Gelukkig kan de snelle Duitse verder.

19:40 uur | Wayne Tessels is inmiddels opgeschoven naar de eerste plaats in de SST klassen en rijdt op de zevende plaats overall. Het team heeft echter nog een pitstop minder dan de directe concurrenten.

19:35 uur | Quite amazing… Erwan Nigon leads the EWC with SRC, while his brother Johan leads the superstock with Motors Events! 💪#FamilyBusiness #24hMotos #FIMEWC

19:25 uur | Het Girls Racing Team met onder andere Jolanda van Westrenen in de gelederen doet het in de eerste 4,5 uur van deze uitputtingsslag uitstekend. De dames zijn inmiddels opgeklommen naar de 29e plaats in de overall stand. Wayne Tessels is opgeklommen naar de negende plaats overall en de tweede plaats in de SST klasse. Nigel Walraven is opgeklommen naar de 15e plaats overall maar rijdt nog wel op de tiende plaats in de EWC klasse. Het GERT56 team heeft Lucy Glöckner op de motor en zij rijdt op de 13e plaats overall en de 5e plaats in de SST klasse.

19:00 uur | Zowel Wayne Tessels als Nigel Walraven hebben het stuur weer overgenomen van respectievelijk de Rac41 Honda en de Bolliger Kawasaki. Tessels rijdt op dit moment op de 11e plaats overall en de vierde plaats in de SST klasse. Nigel rijdt op de 18e plaats overall en op de tiende plaats in de EWC klasse. Pepijn Bijsterbosch viel een dik half uur geleden idd stil en moest de motor terug duwen naar de pits.

18: 25 uur | Problemen voor #56, de leiders in de Superstock klasse. (komen stil te staan zonder benzine). Motor wordt teruggeduwd naar de pitsstraat.

18:20 uur | Lange pitstop voor #111 Honda Endurance Racing vanwege een niet werkende verlichting.

18:00 uur | Top tien na drie uur: #11 – #6 – #2 -#13 – #56 (Pepijn Bijsterbosch) – #33 – #7 – #72 – #55

17:48 uur | Opnieuw twee coureurs ten val, dit keer nummer 18 en nummer 777. Beide rijders OK.

17:11 uur | Crash voor Xavier Simeon, rider OK. De Belg kan zijn machine al duwend terugbrengen in de box en het team kan met de nodige vertraging hun race vervolgen.

17:00 uur | Top tien na twee uur #7 – #11 – #2 – #6 – #13 – #56 – #96 – #44 – #33

16:23  uur | Opnieuw een Safetycar in de baan na een crash van een tweetal coureurs in de bekende Dunlop Curve.

16:00 uur |  Top tien na 1 uur: #11 – #7 – #56 – #8 (Nigel Walraven) – #33 – #2 -#50 – #13

15:40 uur | De op de derde plaats rijdende Mike di Meglio (F.C.C. TSR Honda France) is de volgende pechvogel. De Fransman gaat onderuit in de laatste chicane voor start en finish, maar kan niet veel later zijn beschadigde Honda terugbrengen in de box.

15:10 uur | Opnieuw een aantal crashes (Andrea Tucci, Baptiste Regouby en Florian Alt)

15:00 uur | De lichten gaan op groen voor de wedstrijd. Meteen al in de eerste bocht is er een valpartij waarbij de Fransman Axel Aynie (Team FGN Racing) en de Oostenrijker Philipp Steinmayr (Wójcik Racing Team 2) betrokken zijn. Deze crash zorgt meteen voor een Safetycar situatie.

Handige links Le Mans 24H Moto:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
WK Zijspannen

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App