López domineert Moto2 race op Phillip Island ondanks penalty, Bendsneyder tiende

2455
Alonso López - Phillip Island Grand Prix Circuit | © Russell Colvin

Alonso López heeft zondag de Moto2 race op het Phillip Island Grand Prix Circuit gewonnen. De Spanjaard was oppermachtig en zelfs een Long Lap penalty weerhield hem niet van de winst, achter hem werden Pedro Acosta en Jake Dixon tweede en derde. Titelkandidaat Augusto Fernández maakte een grote fout en crashte terwijl concurrent Ai Ogura een lastige dag had en elfde werd. Bo Bendsneyder passeerde de finish als tiende.

Zondag om 12:20 uur lokale tijd, 03:20 uur Nederlandse tijd ging de Moto2 race van start over 25 ronden op het Phillip Island Grand Prix Circuit. Na veel regenval in de ochtend scheen de zon weer op het Australische circuit en was de baan volledig droog waardoor er gewoon met slicks geracet kon worden.

De bandenkeuze voor deze Moto2 race was interessant. Alle coureurs lieten de soft-compound achterband monteren maar wat betreft de voorband was het 50/50 tussen de soft- en medium-compound.

Polesitter Fermín Aldeguer startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Speed Up teamgenoot Alonso López en Tony Arbolino. Augusto Fernández reed op de vierde plaats voor Aron Canet en Pedro Acosta, daarachter waren het Cameron Beaubier, Manuel González, Ai Ogura en Filip Salac in de top tien. Bo Bendsneyder had een aantal plaatsen goedgemaakt en reed op de veertiende positie.

López aarzelde niet en viel meteen aan waardoor hij de leiding overnam, ook Arbolino wist voorbij te gaan aan Aldeguer. López moest een Long Lap penalty uitvoeren vanwege een incident in FP1 op vrijdag waardoor de Spanjaard meteen probeerde om een voorsprong op te bouwen.

Arbolino reed een rommelige openingsfase en raakte de tweede plaats weer kwijt aan Aldeguer. Achter hem begonnen ook Fernández en Acosta aan te kloppen terwijl titelkandidaat Ai Ogura een moeilijke beginfase kende en buiten de top tien reed.

Bij het ingaan van de vierde ronde had López al een voorsprong opgebouwd van maar liefst drie seconden richting teamgenoot Aldeguer en op dat moment was het de laatste kans om zijn Long Lap penalty uit te voeren. Dat deed de Spanjaard keurig en hij hield er alsnog een voorsprong van meer dan een seconde aan over waardoor hij nu weer verder kon met zijn marge uitbouwen.

Een flinke crash was er in bocht 4 (Miller Corner) voor Jorge Navarro en Simone Corsi. De Spanjaard kwam ten val met de Italiaan die daar kort achter reed en hem niet meer kon ontwijken. Navarro bleef vervolgens vlak naast de baan liggen omdat er geen brancard was om hem af te voeren. Bizar genoeg werd er geen rode vlag gezwaaid terwijl de Flexbox HP40 Pons coureur er nog lag, gelukkig kon hij later wel in veiligheid gebracht worden.

Aldeguer kon zich niet losrijden van de groep en werd in de vijfde ronde weer gepasseerd door Arbolino. Achter hem waren het Fernández, Beaubier, Acosta, Salac en Canet in de groep die zeer dicht bij elkaar reed. Bendsneyder had weer een aantal plaatsen verloren in deze fase van de race en reed op de zestiende positie.

In de zevende ronde kwam er een einde aan de race van Tony Arbolino, de Italiaan was onderuitgegaan in de zeer snelle bocht 8 (Hayshed).

Terwijl López zijn voorsprong van ruim drie seconden consolideerde streden Red Bull KTM Ajo coureurs Fernández en Acosta daarachter voor de tweede plaats. Zij hadden ruim anderhalve seconde voorsprong op Salac die op een knappe vierde plaats reed voor Beaubier en Dixon. Ogura kon nog steeds geen echte stappen voorwaarts maken en reed op de veertiende plaats.

In de tiende ronde ging het echter mis voor Salac, de Tsjech ging onderuit waardoor zijn race ten einde kwam. Ook Keminth Kubo kwam in deze ronde ten val.

In de elfde ronde werd Niccolò Antonelli de volgende crasher, hij zag zijn race ten einde komen in de snelle bocht 9 (Lukey Heights).

Acosta was niet bereid om het zijn teamgenoot makkelijk te maken, in de twaalfde ronde passeerde hij Fernández en nam de Moto3 kampioen van 2021 daarmee de tweede plaats weer over.

Het werd een dag om te vergeten voor het Mooney VR46 Racing Team want in de dertiende ronde ging ook Celestino Vietti onderuit, voor de Italiaan ging het mis in bocht 6 (Siberia).

In de vijftiende ronde ging Bendsneyder voorbij aan Ogura voor de twaalfde plaats en deed daarmee Fernández een gunst die op de derde positie reed. Echter gooide de Spanjaard het in de daaropvolgende ronde zelf weg in bocht 2 (Southern Loop) doordat hij de voorkant verloor. Fernández liet een vrijwel zekere podiumfinish uit zijn handen glippen en een kans om een tik uit te delen aan Ogura die zijn slechtste race van het seizoen reed.

In de achttiende ronde kwam er een einde aan de race van Barry Baltus. De Belgische RW Racing GP coureur was onderuitgegaan in bocht 4 (Miller Corner).

Terwijl López, Acosta en Dixon alle drie een eenzame race reden op de eerste drie plaatsen leek Beaubier op de vierde positie flinke problemen met zijn banden te krijgen in de slotfase. Het tempo van de Amerikaan zakte in terwijl Aldeguer, Alcoba, González en Chantra gauw dichterbij kwamen.

Het duurde niet lang en Beaubier werd achterhaald en ingehaald door Aldeguer, Alcoba en González. Bendsneyder was op dat moment opgeschoven naar de tiende positie.

López bleef tot aan het einde foutloos en behaalde een zeer indrukwekkende overwinning op het Australische circuit. Ruim 3,5 seconden daarachter kwam Acosta als tweede over de streep met zes seconden daarachter Dixon op de derde plaats. Daarachter werd een hevige strijd gevoerd voor de vierde positie en die werd gewonnen door Aldeguer die slechts 0,030 seconde voor González finishte. Daar weer een tiende achter werd Alcoba zesde voor Beaubier en Chantra, Canet en Bendsneyder maakten de top tien compleet. Ai Ogura kwam als elfde over de streep en nam daarmee de leiding in het kampioenschap over.

Na achttien races heeft Ogura 242 punten achter zijn naam staan en daarmee een voorsprong van slechts 3,5 punten op Fernández.

De volgende Grand Prix wordt komend weekend op het Sepang International Circuit in Maleisië verreden.