Jorge Lorenzo heeft zaterdagmiddag in de tweede kwalificatiesessie op Aragón de snelste rondetijd gereden en start daarmee zondagmiddag opnieuw vanaf pole position. In de laatste seconden van de sessie was de Spanjaard op de Ducati het snelst voor teamgenoot Andrea Dovizioso en Marc Márquez. 

Op zaterdagmiddag werd zoals gebruikelijk eerst de halfuur durende vierde vrije training verreden met de twee kwalificatiesessies er meteen achteraan. Het was zeer zonnig en warm op het MotorLand Aragón circuit in noord-oost Spanje met een buitentemperatuur van zo’n 28°C en een baantemperatuur van ongeveer 44°C.

FP4
In deze dertig minuten durende sessie was er de gelegenheid voor de coureurs om de afstelling van hun machine te verfijnen en vooral de bandenkeuze voor de 23 ronden durende race op zondagmiddag. Het was Jorge Lorenzo die goed uit de startblokken kwam en de voorlopig snelste rondetijd in handen nam voor Andrea Iannone en Danilo Petrucci.

Voor Marc Márquez begon de sessie niet op de manier waar hijzelf op gehoopt had aangezien hij op een behoorlijk hoge snelheid ten val kwam bij het insturen voor bocht 7. De Spanjaard bleef zelf ongedeerd maar zijn Honda bleek de nodige schade te hebben opgelopen. Toch wist de zesvoudig wereldkampioen zijn machine weer aan de praat te krijgen en kon hij terugkeren naar de pitbox. Met de tweede RC213V kon Márquez zijn weg vervolgen en hadden de monteurs een flinke klus te klaren.

De coureurs werkten hun ronden verder zonder problemen af en het was Lorenzo die dankzij zijn 1’48.129 vroeg in de sessie het snelst was voor Iannone en Petrucci. Daarachter waren het Dovizioso, Miller, Viñales, Márquez, Pedrosa, Crutchlow en Aleix Espargaró in de top tien. Opvallend was dat Valentino Rossi niet verder kwam dan een teleurstellende achttiende plaats. De Italiaan stond na de eerste drie vrije trainingen ook al buiten de top tien en zou daardoor deel moeten nemen aan Qualifying 1, samen met merkgenoten Maverick Viñales, Johann Zarco en Hafizh Syahrin.

Q1
Dertien coureurs gingen de baan op met het doel om bij de snelste twee te horen en daarmee doorgang naar Q2 veilig te stellen. In de eerste run waren het Maverick Viñales en Franco Morbidelli die het snelst waren voor Takaaki Nakagami, Valentino Rossi en Karel Abraham.

Na een pitstop en verse slicks gingen de coureurs opnieuw de baan op om een snelle rondetijd te rijden. De tijd van Viñales werd niet meer geëvenaard waardoor de Spanjaard verder kon naar Q2. Daarachter werd het echter nog spannend want het was Morbidelli die de tweede tijd in handen had maar die werd aangevallen door Smith, Zarco en Nakagami. Smith was snel onderweg maar werd in de laatste bocht gehinderd door een aantal coureurs waardoor hij kostbare tijd verloor. De Fransman was vervolgens ook zeer snel onderweg maar verloor in zijn snelle ronde twee keer de voorkant van zijn Yamaha. Toch wist hij overeind te blijven maar kwam daardoor slechts een tiende tekort op de tweede tijd. Het was Nakagami die in de laatste seconden van de sessie de tweede tijd noteerde en daardoor mee mocht naar Q2.

Morbidelli eindigde de sessie uiteindelijk als derde en mag daarmee vanaf de dertiende plaats starten. Daarachter waren het Zarco, Aleix Esparagaró, Smith en Abraham. Rossi zal starten vanaf een zeer teleurstellende achttiende plaats, zijn slechtste kwalificatie sinds Assen 2006 toen hij met een gebroken hand reed.

Q2
Vervolgens waren het de snelste twaalf coureurs die het zouden uitvechten voor pole position op het warme en zeer zonnige MotorLand Aragón. Marc Márquez, die slechts één machine ter beschikking had aangezien zijn tweede nog niet gerepareerd was, begon zeer sterk aan de sessie en noteerde meteen de snelste rondetijd voor Jorge Lorenzo en Cal Crutchlow.