Lorenzo: ‘Ik geloof er heilig in dat Valentino nog races kan winnen’

107
valentino-rossi
Valentino Rossi (l) en Jorge Lorenzo (r) | foto© motogp.com

Jorge Lorenzo vertelt in een interview met het Spaanse DAZN over zijn keuzes om Yamaha te verlaten en nu weer terug te keren, zijn tijd bij Ducati en over Valentino Rossi. De 33-jarige Spanjaard is erg open in het gesprek en tevens zeer positief over de kansen van Rossi op een toekomstige GP-zege.

Voor Jorge Lorenzo waren het drie bijzondere jaren. Na een stroef begin bij Ducati in 2017, begon hij een jaar later na een aantal races in vorm te komen. Op het moment dat de Spanjaard wedstrijden begon te winnen, werd bekend dat hij in 2019 niet meer bij de Italiaanse werkgever in actie zou komen. Van het ‘dreamteam’ Lorenzo met Marc Marquez bij Repsol Honda in 2019 kwam niets terecht. Blessureleed en geen goed gevoel met de Honda, zorgde na een jaar al tot een breuk tussen Lorenzo en Honda. Voor 2020 keerde Lorenzo terug op het oude nest Yamaha als testrijder. Het merk waarmee de 33-jarige coureur in 2010, 2012 en 2015 MotoGP wereldtitels behaalde.

Lorenzo testte met de Yamaha YZR-M1 tijdens de officiële MotoGP-test in Sepang. Opvallend was dat de Spanjaard ook veelvuldig overleg had met zijn oude teamgenoot en rivaal Valentino Rossi, waar hij nu bij Yamaha meer mee is verenigd. In een gesprek met het Spaanse DAZN_ES vertelde Lorenzo dat hij voor merkgenoot Rossi nog zeker kansen ziet om races te winnen:

“Ik geloof echt dat als hij een beter gevoel heeft op de motor dan vorig jaar, dat hij zijn resultaten enorm kan verbeteren en ook weer races kan winnen. Ik geloof er heilig in.”

Er was voor Lorenzo ook al een wildcard aangekondigd voor de Grand Prix van Catalunya. Onlangs werd bekend dat we Lorenzo in ieder geval in 2020 niet tijdens een Grand Prix in actie gaan zien. Organisator Dorna maakte namelijk bekend dat er dit jaar geen wildcards zullen plaatsvinden. Over het Yamaha-pakket zei Lorenzo het volgende tegen DAZN_ES:

“Het is waar de MotoGP steeds meer fysiek wordt. 45 minuten racen op een MotoGP-motor is erg zwaar, maar misschien is de Yamaha veruit de motor waarmee je niet echt een beestachtige atleet hoeft te zijn om competitief te zijn.”

De match tussen Lorenzo en Yamaha leek altijd perfect. Toch besloot hij om eind 2016 Yamaha te verlaten voor Ducati. Het seizoen 2015 bij Yamaha liep op zijn zachts gezegd bijzonder af na de titelgevecht met Valentino Rossi. Over zijn vertrek vertelt Lorenzo:

“Het klopt dat de Valentino fanbase en media aantrekkingskracht zeer sterk was en dat werd duidelijk in 2015. Maar was niet de belangrijkste reden om te vertrekken. Ik heb negen jaar voor Yamaha gereden met dezelfde motor en dezelfde mensen. Ik wilde iets doen wat mij echt in leven hield en mij een reden gaf om ’s morgens op te staan en mijn best te doen. Als ik bij Yamaha was gebleven zou ik ongetwijfeld een minder gebroken botten hebben, meer overwinningen hebben behaald en mijn resultaten zouden over het algemeen beter zijn geweest. Maar in die omstandigheden en de situatie van dat moment, zou ik het nu allemaal precies hetzelfde doen.”

Vervolgens ging Lorenzo naar Ducati, maar zoals in het begin van dit artikel al aangegeven werd zijn vertrek aangekondigd net op het moment dat de vijfvoudig wereldkampioen races begon te winnen op het Italiaanse merk.

“Ik denk dat als ik bij Ducati was gebleven, dat ik samen met de ingenieurs en met Gigi Dall’Igna er een betere motor van zou hebben gemaakt, ook als mijn stijl meer had opgedrongen. We hadden zeker gaan kunnen voor het wereldkampioenschap. Maar door omstandigheden, die we allemaal wel weten, is het niet op die manier gegaan.”