Lorenzo: ‘In 2021 met Rossi bij Petronas Yamaha, het is iets om te overwegen’

87
jorge-lorenzo
Jorge Lorenzo | foto© Facebook JL99

Jorge Lorenzo kondigde in november 2019 tijdens de laatste Grand Prix van het seizoen in Valencia zijn afscheid aan als actief MotoGP coureur. Tot verrassing van velen maakte de vijfvoudig wereldkampioen niet veel later bekend per direct aan de slag te gaan als Yamaha MotoGP testcoureur, niet veel later kwam daar een wildcard optreden bij tijdens de Grand Prix op het Circuit de Barcelona – Catalunya en naar nu bekend is geworden heeft Lorenzo er ook wel oren naar om in 2021 als fulltime MotoGP terug te keren op de circuits……het kan soms raar lopen.

Jorge Lorenzo, het verhaal is onderhand wel bekend. Na een reeks succesvolle jaren bij Yamaha koos de Spanjaard in 2017 voor het grote geld door een lucratief tweejarig contract te tekenen bij Ducati. Na een moeilijk eerste seizoen leek Lorenzo halverwege het tweede seizoen zijn draai gevonden te hebben, maar een enigszins eigenzinnige Ducati baas ging het proces niet snel genoeg en besloot – tegen de zin in van een aantal mensen binnen het Ducati MotoGP project – het aflopende contrast met de duurbetaalde Spanjaard niet te verlengen. Na het horen van dit slechte nieuws won Lorenzo prompt een aantal races totdat later in het seizoen het noodlot toesloeg en er door blessures een einde kwam aan de sterke reeks.

Tot ieders verbazing wist Lorenzo vervolgens voor het seizoen 2019 een contract in de wacht te slepen bij Honda om binnen het Repsol Honda Team de teamgenoot te worden van niemand minder dan regerend MotoGP wereldkampioen Marc Marquez. Echter alvorens het seizoen begon raakte Lorenzo opnieuw geblesseerd, mistte hierdoor een belangrijke wintertest om vervolgens verre van topfit aan zijn nieuwe Honda avontuur te beginnen. Vervolgens bleek al snel dat Lorenzo geen vriendjes was met de Honda RC213V wat resulteerde in niet alleen tegenvallende prestaties maar tevens een flink aantal crashes. Een crash tijdens de trainingen van de Dutch TT Assen was de druppel die de emmer deed overlopen en Lorenzo een viertal Grand Prix weekenden langs de kant hield. Eenmaal teruggekeerd bleef de Spanjaard de naweeën ondervinden van zijn in Assen opgelopen rugblessure wat uiteindelijk resulteerde in een vroegtijdig einde van zijn contract bij Honda. Zo maakte de vijfvoudig wereldkampioen op donderdag voorafgaand aan de laatste Grand Prix van 2019 in Valencia tijdens een emotionele persconferentie bekend zijn helm aan de wilgen te hangen en te stoppen als actief MotoGP coureur.

Niet veel later na het bekendmaken van zijn afscheid liet Lorenzo al doorschemeren in 2020 weer terug te zullen keren in de MotoGP paddock. Wat, hoe en waar liet Lorenzo in eerste instantie nog in het midden. Velen dachten dan ook aan een job als teammanager, rijderscoach of als commentator of MotoGP expert bij een TV-zender. Niets bleek minder waar toen een aantal weken later Lorenzo door Yamaha werd gepresenteerd als de nieuwe Yamaha MotoGP testcoureur.

Na vele leuke vakantietripjes naar exotische oorden, het kennismaken begin februari met de Yamaha M1 tijdens de Sepang Test, het zichzelf verwennen met een peperdure bolide hebben we ook kunnen zien dat de Spanjaard nog steeds in training is en geen mogelijkheid onbenut laat om zijn conditie op pijl te houden.

Op het moment dat zijn voormalige MotoGP collega’s hun eerste Grand Prix weekend op het Losail International Circuit in Qatar niet door zagen gaan vanwege de uitbraak van het coronavirus zocht een tv ploeg van Sky Italia Lorenzo op in Dubai voor een interview. In dit interview kon de vraag dan ook niet uitblijven wat Lorenzo’s plannen zijn voor de toekomst en of we hem in de toekomst nog weer terug zullen zien als fulltime MotoGP coureur.

Jorge Lorenzo: “Het is duidelijk dat het hebben van kampioenen op de startgrid goed is voor de show en voor de interesse van het publiek. Maar je weet dat ik in november 2019 een besluit heb genomen en dat dit besluit voor mij nog steeds 98 procent zeker is. Hoewel in het leven kan van alles gebeuren en wij mensen kunnen regelmatig van gedachten veranderen. Alles kan gebeuren, maar op dit moment is dat nog steeds mijn beslissing zoals ik de afgelopen tijd al vele malen vaker verteld heb.”

De Yamaha MotoGP testcoureur maakt er echter geen geheim van dat, als hij in 2021 terug zal keren als vaste MotoGP coureur, de enige mogelijkheid is om dit te doen binnen het huidige Petronas Yamaha SRT, het team waar hij dan ook nog zo maar eens zijn voormalig teamgenoot Valentino Rossi kan treffen als collega.

Jorge Lorenzo: “Dat is zeker een interessante positie. Voor Valentino zal – zoals we allemaal weten – de deur open staan als hij besluit om na dit seizoen door te gaan. Het is de realiteit dat dit team officiële steun heeft van Yamaha. Tot aan vandaag blijf ik nog steeds bij mijn besluit maar als er een mogelijkheid is, dan is het natuurlijk zo dat ik terug zal keren op een Yamaha, en er is voor komend seizoen dan nog slechts één Yamaha en dat is er eentje bij dit team, dus die plek is iets om dan te overwegen.”

Inmiddels is ook bekend dat het voor Lorenzo in 2020 niet alleen bij het testen van de Yamaha M1 zal blijven. Yamaha heeft namelijk voor de Grand Prix op Circuit de Barcelona – Catalunya een wildcard aangevraagd en deze zal worden ingevuld door Lorenzo zo bleek onlangs.

Jorge Lorenzo: “We hebben dit drie weken geleden inderdaad aangekondigd, toen er nog niets bekend was over de problematiek rondom het coronavirus. Het is nu voor mij eerst van belang of de geplande testen in april op Motegi wel door zullen gaan of dat deze ook uitgesteld zullen gaan worden. Het is natuurlijk goed, mocht het doorgaan, om terug te keren in wedstrijdverband op de motor waarmee ik drie wereldtitels heb weten te behalen. Het wordt in Catalunya sowieso een stressvrije ervaring, een weekend waarin ik niet hoef te denken aan de strijd voor het kampioenschap. Ik zal op Montmeló zijn en ik ben blij…tenminste als er een race zal zijn gezien alles wat er op dit moment gaande is.”

De Spanjaard geeft echter op voorhand al wel toen dat er tijdens zijn wildcard optreden in Catalunya geen wonderen van hem verwacht hoeven te worden.

Jorge Lorenzo: “Het zou op dit moment een zeer optimistische gedachte zijn. Ik reken er op dit moment op dat ik daar aan het weekend moet gaan beginnen zonder dat ik andere tests heb gedaan, zonder dat ik de huidige fiets volledig naar mijn hand heb kunnen zetten en zonder dat veel heb kunnen trainen op het fysieke aspect. Niets is onmogelijk in MotoGP, maar mijn huidige rol is om het team te helpen. Catalunya is een circuit waar ik in het verleden altijd sterk voor de dag kwam, maar waar ik in mijn huidige rol ook kan bijdragen aan de ontwikkeling van de fiets. Daarom hebben we samen met Yamaha voor dit pad gekozen. We zullen er alle drie de dagen van het weekend zijn en ook na afloop tijdens de MotoGP test op maandag.”

Maverick Viñales, liet de afgelopen week weten dat hij er bij Yamaha voor wil pleiten om Lorenzo dit seizoen tijdens meer Grand Prix weekenden met een wildcard aan de start te laten verschijnen. Met name het werk, de input en de bijdrage van Lorenzo hebben volgens Viñales tot nu al hun vruchten afgeworpen en zijn volgens hem van cruciaal belang voor komend seizoen.

Jorge Lorenzo: “Het zijn mooie woorden van Maverick, en dat is zeker leuk om te hoen. Ik denk dat hoe meer kilometers ik kan maken, hoe meer ik de ingenieurs en coureurs kan helpen. Om heel eerlijk te zijn, mijn plannen zijn om zo veel mogelijk te testen. Maar ik ben vanzelfsprekend ook wel benieuwd hoe mijn weekend in Catalunya zal verlopen.”

Hoewel Viñales pleit voor meer MotoGP wildcard optreden voor Lorenzo kan dit volgens de dit jaar nieuwe geldende regels slechts drie keer. Tevens mogen deze drie optredens niet tijdens opeenvolgende Grand Prix weekenden.

 

Handige links QNB Grand Prix of Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App