Het zit Jorge Lorenzo vooralsnog niet mee als Repsol Honda Team coureur. Na zijn blessureleed in de winter en aan het begin van het seizoen kreeg de Spanjaard afgelopen weekend in Austin twee keer te maken met technische problemen.

Jorge Lorenzo en Honda, het lijkt vooralsnog niet de ‘droom’ combinatie zoals velen voorafgaand aan het seizoen hadden verwacht. Op papier en volgens de statistieken is het Repsol Honda Team met het rijdersduo Marc Marquez & Jorge Lorenzo dit seizoen met afstand het beste en meest ervaren MotoGP Team – gezamenlijk heeft het duo tot aan de start van dit seizoen maar liefst 91 MotoGP zeges en 8 MotoGP wereldtitels weten te behalen.

Maar na drie verreden races lijkt het allemaal nog niet van een leien dakje te gaan binnen het officiële Honda fabrieksteam. Ondanks dat niemand twijfelt aan de capaciteiten van Marquez, hij opnieuw zijn klasse toont, de Spanjaard dit seizoen alleen zelf zijn eigen en grootste tegenstander is om zijn zesde MotoGP wereldtitel mis te lopen zit Lorenzo duidelijk in de hoek waar de klappen vallen en krijgt hij tegenslag op tegenslag te verwerken.

Nadat een blessure hem tijdens de winterstop parten speelde, hij een belangrijke test moest missen en verre van fit aan het wedstrijdseizoen moest beginnen liet de Honda RC213V hem het afgelopen weekend op het Circuit of the Americas ook nog eens tot twee keer toe op een belangrijk moment in de steek.

Kreeg Marquez onlangs in Argentinië al te maken met een gebroken ketting – een geluk voor Marquez was dat dit gebeurde op een minder belangrijk moment – voor Lorenzo kwam hetzelfde heuvel zaterdag in Austin op een minder goed moment. Lorenzo had zich tijdens zijn derde Grand Prix weekend voor zijn nieuwe werkgever via Q1 weten te plaatsen voor Q2 en de nieuwe teamgenoot van Marquez leek in Q2 op weg naar een flinke verbetering van zijn beste kwalificatie resultaat tot dan toe op de Honda. Op het moment dat het moest gebeuren in Q2 ging het mis. Bij het opkomen van het start en finish gedeelte brak de ketting van de Honda en kon Lorenzo niets anders doen zijn machine aan het einde van de pitstraat langs de baan te parkeren en snel terugrennen naar de Repsol Honda Team pitbox. Met de nodige vertraging keerde Lorenzo terug op de baan om op zijn tweede machine de elfde rondetijd op de klok te zetten – ondanks deze tegenslag wel zijn beste kwalificatieresultaat tot nu toe dit seizoen. Vlekkeloos verliep het dus allemaal niet, wat erin had gezeten zonder dit pechgeval zullen we echter nooit te weten komen.

Zondag voorafgaand aan de race in Austin was Lorenzo dan ook gebrand om een goed resultaat te behalen en niet weer dezelfde fout te maken als in Argentinië – een verprutste start vanwege het bij de start de pitlimiter button op het stuur te raken en daarmee veel tijd te verliezen.

Ondanks een niet helemaal vlekkeloze start en eerste ronden van de race – dertiende bij de eerste doorkomst en vijftiende bij de vierde doorkomst – wist Lorenzo zijn opmars in te zetten en na zes ronden als elfde door te komen. Deze positie wist hij drie ronden lang vast te houden totdat het noodlot opnieuw toesloeg en er niets anders opzet dan de Honda voor de tweede keer in twee dagen langs de kant te parkeren.

Vanwege het feit dat er geen olie of rook te zien was werd er al snel vanuit gegaan dat opnieuw een gebroken ketting de oorzaak was. Dit bleek na afloop van de race echter niet het geval te zijn.

Jorge Lorenzo direct na afloop van de race:  “Om moedeloos van te worden, alles wat er mis kan gaan gaat op dit moment ook mis. Het probleem dit keer was duidelijk iets anders dan tijdens de kwalificatie. Wat het wel was, daar kan en mag ik helaas niets over zeggen.”

Een dag na de race was ook teambaas Alberto Puig niet erg spraakzaam over het probleem. De introverte en altijd nors kijkende Spanjaard was zelfs behoorlijk kortaf in zijn commentaar als hem gevraagd werd naar de situatie.

Alberto Puig: “Op dit moment is het nog niet duidelijk wat het probleem was zondag en weten we niet wat er met Jorge’s machine, we zullen dit eerste verder moeten onderzoeken. We zijn meer tijd nodig om te kunnen begrijpen wat het probleem was.”

Maar hoe dan ook, drie fouten in twee Grand Prix weekenden zorgden voor een niet al te beste stemming bij Lorenzo terwijl hij zondagavond het Circuit of the Americas verliet.

Jorge Lorenzo: “Ik ben echt teleurgesteld, vooral omdat er tijdens de afgelopen drie races er drie verschillende dingen zijn gebeurd die ons hebben weerhouden van een beter resultaat. Helemaal dit weekend, een probleem dat ons er van weerhield om de race te finishen. Echt dikke vette pech. In het begin van de race met een volle tank had ik moeite bij het remmen en maakte ikzelf een paar fouten, fouten die ik normaalgesproken in dit soort situaties niet vaak maak. Ik raakte tot twee keer toe naast de baan waardoor ik een aantal plaatsen verloor. We hebben in dit soort situaties nog teveel issues met deze voor mij nieuwe motor en daar moeten we dan nog aan werken. Toen ik eenmaal in mijn ritme kwam was mijn tempo nog niet uitzonderlijk goed vergeleken met die van Marc. Mijn tempo was echter wel duidelijk beter dan in de warm-up en ik wist dan ook al snel een aantal plaatsen goed te maken. Ik denk dat er – met alle valpartijen voor me – een achtste of negende plaats in had gezeten. Beter dus dan de race in Qatar of Argentinië, maar helaas konden we de race niet afmaken en moest ik mijn machine net als in de kwalificatie voor de tweede keer dit weekend langs de kant parkeren. Pech of geluk, het zijn dingen die je zelf niet in de hand hebt en ik kan het niet meer veranderen. Het gebeurt of het gebeurt niet, maar deze keer gebeurt het drie races op een rij. We hebben het geluk dit seizoen vooralsnog dus nog niet aan onze zijde.”

Na drie races heeft Lorenzo slechts 7 WK punten weten te scoren en begint hij als 17e in de tussenstand van het kampioenschap aan de eerste Europese Grand Prix van het seizoen welke van 03 t/m 05 mei wordt verreden op het Zuid-Spaanse circuit van Jerez de la Frontera.

 

Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App