Loris Baz en het Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha hebben zondag de openingsronde van het FIM Superbike World Championship seizoen op het Phillip Island Grand Prix Circuit afgesloten met respectievelijk een zevende en achtste plaats in beide races. Het geluk was opnieuw niet aan hun zijde.

De zondag begon uitstekend voor Loris Baz en Ten Kate Racing Yamaha met de snelste rondetijd gedurende de warm-up sessie. In de tien ronden tellende Superpole Race wist Baz zich vervolgens keurig staande te houden in de kopgroep en passeerde hij op 1,49 van de winnaar als zevende de finishlijn.

Na een bloedstollend spannende Race 1 op zaterdag werd Race 2 zondagmiddag opnieuw een ware thriller. Maar liefst negen coureurs maakten deel uit van de eerste groep. Ook Baz wist zich uitstekend te handhaven in deze groep, sterker nog de Fransman nam enkele keren zelf het heft in handen om aan de leiding rijdend het tempo te bepalen.

Het was duidelijk dat Baz een kandidaat was voor het behalen van een podiumklassering. In de slotfase van de race zorgde een technisch probleem aan de machine van Toprak Razgatlioglu er echter voor dat de Ten Kate Racing Yamaha coureur naast de baan werd geduwd. Wonder boven wonder wist Baz zijn machine overeind te houden en via het gras en gravel terug te keren op de baan. Door deze vervelende tegenslag ging een topklassering voor de Frans & Nederlandse combinatie verloren en werd de achtste plaats in deze wedstrijd hun deel.

Loris Baz, Ten Kate Racing Yamaha, (P7 – P8): “Als eerste denk ik dat we na dit weekend kunnen zeggen dat al het werk dat we de afgelopen maanden hebben gedaan wat betreft het verbeteren van ons tempo zich heeft uitbetaald. Terug naar vandaag, het was ten eerste fantastisch om het snelst te zijn tijdens de warm-up. In de Superpole race konden we lang mee in de top vijf, we hadden een aantal leuke gevechten maar in de slotfase kon ik me helaas niet meer bemoeien met de strijd voor het podium. En dan Race 2, dat was echt genieten. Ik had een goede start, wist me goed in de top vijf te handhaven om vervolgens zelfs enkele ronden aan de leiding te rijden. Dit was natuurlijk helemaal een speciaal gevoel, het is namelijk al weer enige tijd geleden dat ik aan de leiding heb gereden in een race. De pech kwam echter even later toen Toprak (Razgatlioglu) te maken kreeg met een technisch probleem. Ik raakte hierdoor op nagenoeg het snelste deel van het circuit naast de baan om vervolgens via het gravel en het gras een bocht verder weer op de baan terug te keren. Hierdoor verloor ik veel tijd en zat een goede klassering er niet meer in. Heel jammer omdat ik er van overtuigd was mee te kunnen doen voor een podiumklassering en misschien zelfs wel de zege, dit omdat ik me tot dat moment heel erg sterk en comfortabel voelde op de motor. Maar het is zoals het is, het geluk was in deze race niet aan onze zijde. Maar hoe dan ook, ik denk dat we trots kunnen zijn met al het werk wat we gedaan hebben en het niveau waar we staan. We zijn het hele weekend constant snel geweest, we hebben in alle drie races punten weten te scoren en we gaan dan ook met heel veel vertrouwen naar Qatar voor de volgende ronde van het kampioenschap.”

Kervin Bos, Ten Kate Racing Yamaha teammanager: “Terugkijkend op vandaag dat springt Race2 er natuurlijk wel uit. Wat een toprace van Loris, zo sterk zijn, zelfs een aantal keren aan de leiding rijden is natuurlijk helemaal geweldig. Maar om dan uiteindelijk genoegen te moeten nemen met P8 is natuurlijk wel erg zuur en teleurstellend. We hebben het allemaal kunnen zien, de motor van Toprak liep stuk en Loris kon geen kant meer op. Gelukkig wist hij een crash te voorkomen, terug te keren op de baan en nog als achtste de finish te passeren. Dit is echt verschrikkelijk balen en frustrerend, helemaal omdat we denk ik als Ten Kate Racing Yamaha in deze race wel hebben laten zien dat we terug zijn en mee kunnen doen voor podiumklasseringen. Het geluk was vandaag niet aan onze zijde, maar met een Loris in deze vorm, een team dat geweldig samenwerkt dan is het behalen van een podiumklassering slechts een kwestie van tijd.”

Ten Kate Racing Yamaha en Baz maken zich nu op voor de tweede ronde van het seizoen welke op vrijdag 13 maart van start gaat op het Losail International Circuit in Qatar.

 

Handige links Yamaha Finance Australian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Waar te volgen op TV

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App