Loris Veneman (P5-2): “Een podium voor het thuispubliek is wel heel speciaal”

2205
loris-veneman
Loris Veneman (l) - podium Assen | foto© Rene Vos

Loris Veneman kan terugkijken op een geslaagde Pirelli Dutch Round. De MTM Kawasaki coureur wist op zijn thuiscircuit in Assen een vijfde en tweede plaats te scoren in de altijd hectische en zeer competitieve WorldSSP 300 klasse.

De Nederlandse ronde van het FIM Supersport 300 World Championship op het TT Circuit Assen zat het afgelopen weekend vol verrassingen, verrassingen die mede veroorzaakt werden door de wisselende weersomstandigheden.

De chaos begon vrijdag al tijdens de Superpole. De opdrogende baan zorgde voor veel hectische taferelen en in de slotfase voor een waar bandenpokerspel toen de eerste coureurs op slicks naar buiten gingen. Loris Veneman kwam ook naar binnen maar besloot toch te kiezen voor een nieuwe regenband. De MTM Kawasaki coureur verbeterde weliswaar zijn eigen tot dan toe snelste rondetijd, maar de coureurs op slicks waren op dat moment in het voordeel en wisten zich dan ook iets meer te verbeteren dan de coureur uit Dalfsen. Veneman wist de schade echter beperkt te houden en kwalificeerde zich uiteindelijk nog wel als vierde.

Zaterdag tijdens Race1 werd de wedstrijd al in de vierde ronde afgebroken middels een rode vlag situatie, dit vanwege een zware crash van Veneman’s voormalige teamgenoot Jeffrey Buis. Na een onderbreking volgde een herstart voor een ingekorte race op een volledig droge baan. Veneman wist zich opnieuw meteen in de voorste gelederen te melden en vocht tot op de finish mee voor de winst. Ondanks dat hij als vierde de finish passeerde kreeg hij na afloop een penalty aan zijn broek (tracklimits in laatste ronde) waardoor de vijfde plaats in deze eerste race van het weekend zijn deel werd.

Zondag stond Race 2 op het programma, het werd de eerste volledige droge sessie van het weekend voor de WorldSSP 300 coureurs. Veneman stond ook in deze race zijn mannetje en wist zich, na in de beginfase als tiende te zijn doorgekomen, al snel te melden in de voorste gelederen om uiteindelijk als tweede de finish te passeren en hiermee zijn eerste podiumfinish van het seizoen te behalen. Een welverdiende prestatie aan het einde van het weekend, een weekend op zijn thuiscircuit waarin de Nederlander in elke sessie en in elke situatie sterk, snel en echt competitief was.

Loris Veneman: “Het was een gek weekend, maar ik ben echt blij dat ik mijn eerste podium van het seizoen heb behaald en het is gewoon geweldig om dat voor mijn eigen publiek te doen. We hadden het hele weekend een prima snelheid, we zijn echt sterk en de resultaten laten dat ook zien, dus ik heb vertrouwen in het vervolg van het seizoen en ik kan niet wachten tot Misano. Ik wil het hele team bedanken voor de geweldige inzet, maar ook mijn sponsors en alle mensen die hier naar de race kwamen kijken. Het was zo speciaal om met hen allemaal hier een podium te scoren.”

Het volgende World Superbike raceweekend waarin Veneman aan de start zal verschijnen vindt plaats in het weekend van 14 t/m 16 juni op het Misano World Circuit Marco Simoncelli.