Alex Lowes heeft op zondagmiddag de tweede WorldSBK race op het Automotodrom Brno gewonnen voor Michael van der Mark en Chaz Davies. De Brit behaalde zijn eerste overwinning voor teamgenoot Van der Mark in een Yamaha 1-2. Kawasaki coureurs Jonathan Rea en Tom Sykes kwamen beiden ten val. 

Op een zonnig Automotodrom Brno ging op zondagmiddag de tweede World Superbike race van start. Michael van der Mark kende een goede start vanaf pole position maar het was teamgenoot Alex Lowes die de leiding in handen nam bij het ingaan van de eerste bocht. Toch nam de Nederlander deze koppositie al snel weer over bij het ingaan van bocht 3. Achter beide Yamaha’s waren het Eugene Laverty, Marco Melandri, Chaz Davies, Tom Sykes en winnaar van race 1 Jonathan Rea.

Toch was het Lowes die een ronde later bij het ingaan van bocht 1 de leiding weer overnam voor Van der Mark. De Rotterdammer leek het moeilijk te hebben aangezien Melandri een aantal bochten later ook aan hem voorbij ging. Rea wist vooralsnog weinig progressie te boeken en was onderweg op de zevende positie achter teamgenoot Sykes.

In de derde ronde liep het volledig mis voor de drievoudig WorldSBK wereldkampioen. Bij het uitkomen van bocht 10, Schwantz Corner, leek er contact te zijn met Sykes en ging Rea onderuit. Er werd nog gepoogd om de Kawasaki weer lopend te krijgen maar de race kwam ten einde.

In de vijfde ronde nam Melandri de leiding over van Lowes maar ging twee bochten later compleet de fout in. De Italiaan remde voor het ingaan van bocht 3 veel te laat en schoot daardoor rechtdoor de grindbak in. Hij kon zijn Ducati rechtop houden maar verloor veel tijd waardoor hij terugviel naar de achttiende positie en de overwinning uit zicht was. Dit zorgde ervoor dat Lowes aan de leiding reed voor Van der Mark en de strijd om de overwinning door beide Yamaha’s gevoerd zou worden.

Er werd gemeld dat Race Direction het incident tussen Sykes en Rea aan het onderzoeken was maar het ging enkele seconden later mis voor de wereldkampioen van 2013 aangezien hij de achterkant van zijn Kawasaki verloor en onderuit ging. Hierdoor kwam ook zijn race vroegtijdig aan het einde.

Met tien ronden te gaan was het nog steeds Lowes aan de leiding maar Van der Mark wist zijn achterstand te verkleinen. Davies reed daar enkele seconden achter op een eenzame derde plaats maar zou geen rol spelen voor de overwinning.

Van der Mark deed er in de slotfase alles aan om aan het achterwiel van Lowes te blijven maar het leek erop dat de Nederlander toch meer problemen had met zijn achterband dan zijn teamgenoot waardoor het gat wat groter werd.

Het was Lowes die foutloos bleef en uiteindelijk als winnaar over de finishlijn kwam waarmee hij de eerste WorldSBK zege van zijn carrière heeft behaald. Van der Mark passeerde de streep als tweede waardoor het een Yamaha 1-2 was. Davies maakte het podium complet met verder Laverty, Savadori, Rinaldi, Camier, Fores, Razgatlioglu en Ramos in de top tien. Melandri kwam uiteindelijk als vijftiende over de finish, één plaats voor Sykes.

Na afloop van de race spraken we met Van der Mark en vroegen hem om een eerste reactie. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

Handige links Acerbis Czech Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag