Luca Marini (P12): “Valentino zou toch moeten weten dat ik goed ben in de regen”

15531
Valentino Rossi (46) en Luca Marini (10) - Le Mans | foto© Petronas Yamaha SRT

Luca Marini wist zich zaterdagmiddag als twaalfde te kwalificeren in de MotoGP klasse op Le Mans. Oudere broer Valentino Rossi, die de negende rondetijd klokte in de kwalificatie, liet na afloop weten behoorlijk onder de indruk te zijn van wat Marini had laten zien.

Na Aleix en Pol Espargaró en Marc Márquez en Alex Márquez zijn Valentino Rossi en Luca Marini de derde set broers in de MotoGP klasse. Het SKY Racing Team VR46 nam een startplaats over van het Avintia Racing team om er zo voor te zorgen dat Luca Marini in 2021 ook een plaats in de MotoGP klasse zou krijgen.Waar met name Jorge Martin en Enea Bastianini in de eerste raceweekenden van dit jaar veel aandacht trokken door indrukwekkende prestaties bleef Luca Marini wat meer op de achtergrond. De Italiaan maakte zeker stappen maar op een andere wijze dan de twee andere rookies die meteen al hoge ogen gooiden.

Op zaterdag in Le Mans was het de beurt aan Marini om eens wat meer onder de aandacht te komen en hij deed dit door in Q1 als tweede achter landgenoot Lorenzo Savadori te eindigen waardoor hij voor het eerst dit jaar verder mocht naar Q2. Hiermee hield hij onder andere Ducati fabriekscoureur Pecco Bagnaia en de Suzuki coureurs Alex Rins en Joan Mir achter zich. Uiteindelij kwalificeerde Marini zich als twaalfde voor de race van zondag.

Een prestatie van formaat die ook zeker niet onopgemerkt bleef door Valentino Rossi. De negenvoudig wereldkampioen kende zelf ook weer een beter weekend, zeker in vergelijking met Jerez en Portimão, en liet na afloop in zijn debrief dan ook weten enigszins verrast te zijn door de steile leercurve van zijn jongere broertje.

Valentino Rossi: “Hij was heel goed. Gisteren reed hij voor het eerst met een MotoGP machine in de regen en hij was niet zo snel. De regenbanden van Michelin hebben veel grip maar het is niet gemakkelijk om eraan te wennen. Ik dacht dat het langer zou duren maar vanochtend reed hij al een goede rondetijd en ook in de kwalificatie was hij snel. Hij doet wat hij moet doen. Hij leert snel en is een heel intelligente coureur, ik weet zeker dat we daar in de toekomst veel plezier aan gaan beleven.”

Voor wat betreft zijn eigen prestaties zag Rossi het ook weer wat rooskleuriger in na de teleurstellende weekenden in Jerez en Portimão.

Valentino Rossi: “Dit is zeker al een stuk beter dan in de afgelopen raceweekenden. Ik start vanaf de derde rij maar ook mijn pace is niet slecht. Vanochtend was ik in de regenachtige omstandigheden niet zo snel maar het lijkt erop dat alle Yamaha’s moeite hadden in die sessie. Het was vandaag echt niet te geloven want dan was het weer aan het regenen, dan scheen de zon weer, dan regende het weer, et cetera …

Ik had in de kwalificatie helaas een flink moment in de laatste bocht omdat ik een natte plek raakte. Ik kon niet op 100% gaan in de laatste sector zonder teveel risico te nemen waardoor ik het vertrouwen een beetje was verloren.

Het was moeilijk om daarmee om te gaan maar gelukkig hebben we op het juiste moment de kwalificatie kunnen rijden en kon ik een redelijke ronde rijden. Het probleem is alleen dat de weersomstandigheden hetzelfde zullen zijn als vandaag dus hel zal heel moeilijk worden. Het is onder normale omstandigheden al moeilijk om constant gefocust te zijn en de limiet op te zoeken. Maar nu is het vooral eng want je komt met hoge snelheid op bepaalde stukken af waarvan je niet weet of het droog is of dat het er regent.

Het lijkt erop dat de Yamaha in de laatste periode meer problemen heeft in de regen dan eerst. We hebben een probleem met de acceleratie, de andere machines zijn sneller in dat gedeelte. Toch moet ik zeggen dat ik gisteren wel snel was in de regen, mijn pace was toen goed. Vandaag hadden we meer problemen en we weten nog niet precies waar dat vandaan komt.”

We vroegen Luca Marini om een reactie op hetgeen wat Rossi over hem had gezegd. Op een komische wijze liet hij weten het toch behoorlijk anders te zien dan de meest ervaren MotoGP coureur van het veld.

Luca Marini: “Valentino zou toch moeten weten dat ik snel ben in de regen, dus dit verrast me. Vergeleken met Moto2 is het nu veel makkelijker om een goed gevoel te hebben in dit soort omstandigheden. De Moto2 banden zijn veel te hard en hier in Le Mans is het heel koud dus is het niet makkelijk om temperatuur in de banden te krijgen. Gelukkig hebben we in MotoGP twee compounds en is het met de soft veel makkelijker. Na twee ronden heb je die op temperatuur gebracht en is het gevoel goed.”

Over de gang van zaken dit weekend was Marini tevreden maar gaf duidelijk aan dat het nodig was om grotere stappen te maken in de toekomst:

Luca Marini: “Het ging goed vandaag. Mijn gevoel op de natte baan was goed en we hebben grote stappen gemaakt. Met deze banden kun je echt plezier hebben in de regen, je kunt flink pushen en ze geven je veel vertrouwen en gevoel. Aan het eind was de medium-compound misschien beter geweest maar met de soft-compound was het ook niet slecht. Ik ben blij met onze geleverde prestaties vandaag. We hebben geen fouten gemaakt en het is belangrijk dat we rustig zijn gebleven en de juiste keuzes hebben gemaakt.

Nu moeten we nog maar eens zien wat het morgen gaat worden, of het regent of niet. We zijn in ieder geval klaar voor wat er ook gebeuren gaat. Misschien is het wat resultaat beter voor ons als het regent maar ik heb toch liever een droge race om mezelf daarin meer te verbeteren.”

De MotoGP coureurs komen zondagochtend eerst nog om 10:00 uur in actie voor de twintig minuten durende warm-up sessie in Le Mans. Dit is wat later dan aanvankelijk op het tijdschema stond, die is iets gewijzigd vanwege de zeer lage temperaturen in de ochtend. De race over 27 ronden gaat gewoon om 14:00 uur van start.

Handige links SHARK Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter