Lucas Mahias is in Qatar winnaar geworden van de laatste WorldSSP race van het seizoen. Randy Krummenacher werd vijfde, voldoende voor de Zwitser om zich na afloop tot wereldkampioen te mogen laten kronen.

Voor Randy Krummenacher (202), Federico Caricasulo (194) en Jules Cluzel (180) stond er naast de winst in de race in Qatar ook de wereldtitel op het spel.

Bij de start was het Cluzel die de leiding nam en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Corentin Perolari, Krummenacher, Lucas Mahias en Caricasulo. In de tweede ronde wist Mahias ten koste van Krummenacher naar de derde plaats te komen terwijl Caricasulo zich verremde en terugviel naar de zevende positie in de race.

Het Franse trio Cluzel, Perolari en Mahias wist vervolgens iets afstand te nemen van de rest van het veld terwijl Isaac Viñales Krummenacher opnieuw een plaats terug wist te verwijzen.  Niet veel later wist ook Kyle Smith de Zwitser te passeren waardoor de twee titelrivalen en teamgenoten nu ineens op de zesde en zevende plaats rijdend weer bij elkaar aan het wiel te vinden waren.

Na vijf van de vijftien ronden tellende race was het nog steeds Cluzel aan de leiding met in zijn kielzog Perolari, Mahias en de aangesloten Viñales. Op iets meer dan twee seconden volgden Caricasulo met aan zijn achterwiel Krummenacher en de twee plaatsen teruggevallen Smith.

Hartog kwam op de zeventiende plaats rijdend als snelste Nederlander door voor Glenn van Straalen op de achttiende en Jaimie van Sikkelerus op de eenentwintigste plaats.

Viñales moest vervolgens door een foutje de drie Fransmannen voor aan het veld laten gaan, koren op de molen van Caricasulo die zich nu in de slipstream van de Spanjaard terug leek te kunnen knokken naar de drie koplopers. Maar Viñales bleek vervolgens iets te snel voor Caricasulo, het lukte Viñales om de aansluiting te vinden terwijl Caricasulo af moest haken.

Vooraan het veld nam Mahias in de negende ronde voor het eerste de leiding over van Cluzel die daarmee zijn nog kleine kans op de wereldtitel ineens wel heel klein zag worden, immers alleen met de winst zou hij nog kans maken op de titel.

Een ronde later was het Viñales die Cluzel wist te passeren maar niet veel later waren de rollen al weer omgedraaid.

Mahias wist in de slotfase zijn leidende positie vaste houden om uiteindelijk na 15 ronden als winnaar de finish te passeren voor Cluzel en Mahias. De strijd om de vierde plaats tussen Caricasulo, Perolari en Krummenacher werd er eentje om in te lijsten. Ondanks dat Caricasulo en Krummenacher alles uit de kast haalden om de titel veilig te stellen gaf Perolari geen krimp in deze groep. Het drietal wisselde diverse keren van positie waarbij contact niet geschuwd werd en acties te zien waren die de hartslagen in de teampitbox van Krummenacher en Caricasulo ongetwijfeld tot unieke hoogtes brachten.

Het ging allemaal goed, en na een spannende strijd was het Caricasulo die vierde werd voor Krummenacher en Perolari die in de laatste meters het hoofd moest buigen.

Raffaele de Rosa finishte als zevende voor Hikari Okubo, Smith en Ayrton Badovini.

Van Straalen redde de Nederlandse eer door als vijftiende de finish te passeren en daarmee het laatste WK punt mee ten nemen. Hartog passeerde als negentiende de finish terwijl Van Sikkelerus vroegtijdig de race moest verlaten vanwege een crash.

Krummenacher 2019 World Supersport kampioen
De vijfde plaats was voor Krummenacher voldoende om de 2019 wereldtitel veilig te stellen. De Zwitser, die ook komend seizoen actief blijft in de klasse en de overstap zal maken van Yamaha naar MV Agusta, scoorde met zijn vijfde plaats 11 WK punten waarmee zijn totaal op 213 kwam en hij uiteindelijk 6 punten overhield om een feestje te kunnen vieren en de wereldtitel mee te nemen naar Zwitserland.

 

Handige links Motul Qatar Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App