Lucas Mahias wint, WK punten voor Rob Hartog in Aragon

4
hartog
Rob Hartog | foto© Racesport.nl

Lucas Mahias heeft zondag de World Supersport wedstrijd van de Pirelli Aragon Round op zijn naam geschreven. De Fransman was in een door een groot aantal crashes gekenmerkte race het snelst voor Sheridan Morais en PJ Jacobsen. Rob Hartog wist na een sterk gereden race als twaalfde de finish te passeren.

Op een fris Motorland Aragon Circuit – een stevige wind en slechts 12 graden – gingen zondagochtend om 11:30 uur de lichten op groen voor de eerste wedstrijd van de dag.

Bij de start was het Sheridan Morais die als een duveltje uit een doosje uit de startblokken schoot en de leiding nam voor Kyle Smith, Lucas Mahias en Kenan Sofuoglu terwijl Robin Mulhauser al na een paar bochten met een flinke highsider van zijn machine werd geworpen.

In de tweede ronde was het Smith die de leiding over wist te nemen van Morais. Het tweetal wist vervolgens samen met Mahias een klein gaatje te slaan op de groep achtervolgers onder leiding van Sofuoglu.

Rob Hartog en Jaimie van Sikkelerus kwamen in de beginfase van de race door op respectievelijk een twintigste en zesentwintigste positie.

Sofuoglu kreeg het vervolgens moeilijk, de nog verre van fitte Turk werd zowel Niki Tuuli als ook door PJ Jacobsen voorbijgestoken waardoor de regerend World Supersport na vijf ronden teruggevallen was naar de zesde plaats.

Tuuli ging vervolgens in de vijfde ronde in de fout met een crash tot gevolg, iets dat tevens betekende einde oefening voor de Finse Yamaha coureur.

In de zesde ronde ging ook Van Sikkelerus in de fout, de Nederlander ging wijd waardoor hij terugviel naar de negenentwintigste en op dat moment laatste plaats in de race.

Gino Rea, die voorafgaand aan de wedstrijd al drie plaatsen terug werd gezet op de grid vanwege gevaarlijk rijgedrag in de Superpole 2 kwalificatie, kreeg in de zevende ronde de zwarte vlag vanwege een technisch probleem aan zijn machine. De Brit viel hierdoor voor de derde keer dit seizoen vroegtijdig uit.

Het volgende slachtoffer was Smith, de Brit schoof op de tweede plaats rijdend in de achtste ronde onderuit. Niet veel later ging het opnieuw mis voor in het veld toen Kenan Sofuoglu en Fedrico Cariscassulo beiden onderuit gingen. De Italiaan ging op de vierde plaats rijdend onderuit waardoor de achter hem rijdende Turk hem niet meer kon ontwijken.

Halverwege de zestien ronden tellende wedstrijd was het Morais aan de leiding voor Mahias en PJ Jacobsen. Op ruim een seconde van de drie leiders volgden Jules Cluzel en Christian Gamarino terwijl Michael Canducci en Roberto Rolfo op ruim twee seconden van de twee leiders als zesde en zevende doorkwamen.

Door alle ontwikkeling was Hartog inmiddels op de zestiende plaats aangekomen waarin hij zich in een groep bevond die streed voor de negende plaats in de race.

Met nog vier ronden te gaan waren het Morais, Mahias en Jacobsen die nog steeds een treintje vormden en de eerste drie plaatsen innamen terwijl Cluzel definitief de aansluiting niet leek te vinden en op bijna drie seconden een groep van drie coureurs aanvoerde die streed voor de vierde plaats in de race.

In de slotfase leek Jacobsen Morais en Mahias te moeten laten gaan maar in de laatste ronde vocht de Amerikaan zich terug tot aan het achterwiel van de twee Yamaha coureurs.

Even leek het er nog op dat Jacobsen zowel Mahias als ook Morais in de laatste ronde kon verrassen maar het was Mahias die na zestien ronden als winnaar werd afgevlagd op 0,014 seconde gevolgd door Morais en op 0,153 seconden door Jacobsen.

Cluzel werd op ruim drie seconden vierde gevolgd door Canducci, Rolfo, Gamarino, Kyle Ryde, Hannes Soomer en Luke Stapleford.

Hartog wist zich in de slotfase nog op te werken naar de twaalfde plaats, de positie waar de Nederlander uiteindelijk ook over de finish kwam. Een puike prestatie van de Team Hartog-Jenik-Against Cancer coureur die daarmee vier WK punten mee naar het Noord Hollandse Abberkerk mag nemen.

Van Sikkelerus kwam na zijn uitstapje in de beginfase van de wedstrijd uiteindelijk als vierentwintigste over de finish.

Na afloop werd bekend dat zowel Mulhauser, Cariscassulo als ook Sofuoglu na hun crashes werden overgebracht naar het medical centre. Op het moment van dit schrijven zijn de aard van de verwondingen nog niet bekend, hierover later meer.

Na afloop van de race spraken we zowel met Hartog als ook met Van Sikkelerus. Beluister hun reacties door op onderstaande audio links te klikken.

Hartog:

Van Sikkelerus:

 

Tussenstand kampioenschap:
Na drie races gaat Mahias aan de leiding met 45 punten gevolgd door Rolfo met 40 en Morais met 34 gescoorde punten.

Hartog neemt na zijn twaalfde plaats de drieëntwintigste plaats in met 4 gescoorde WK punten.

 

 

Handige links Pirelli Aragón Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Waar te volgen op TV
Het weer in Aragon