Thomas Lüthi heeft zondag de Moto2 race op het Circuit of the Americas met overtuiging gewonnen. De Zwitser nam halverwege de race de leiding over en kon uiteindelijk onbedreigd als winnaar over de finish komen voor teamgenoot Marcel Schrötter en Jorge Navarro. Nederlander Bo Bendsneyder behaalde opnieuw WK punten met de dertiende plaats, NTS RW Racing GP teamgenoot Jesko Raffin finishte als zestiende.

De tweede race van de dag op het Circuit of the Americas in de Verenigde Staten was die voor de Moto2 klasse. De temperatuur was inmiddels opgelopen naar zo’n 18°C met een fel schijnende zon boven het Texaanse circuit.

Ronde 1
Alex Márquez kwam het best van zijn plaats en ging als leider de eerste bocht in voor Thomas Lüthi en Marcel Schrötter. In de eerste bocht ging het echter al meteen volledig mis door flinke valpartij waar Joe Roberts, Fabio di Giannantonio en Xavi Vierge betrokken waren. Het leek erop dat de Amerikaan de aanstichter was van het incident en veroorzaakte dat de drie coureurs hard ten val kwamen bij het aanremmen voor bocht 1.

Vervolgens kwam ook kampioenschapsleider Lorenzo Baldassarri al in de eerste ronde ten val. Jorge Martin wist ter hoogte van bocht 10 ternauwernood een high-sider te voorkomen maar verloor hiermee veel snelheid. Dit zorgde ervoor dat Baldassarri zijn achterwiel niet meer kon ontwijken en daardoor ten val kwam. De race voor de Italiaan kwam hiermee ten einde.

Ronde 2
Alex Márquez reed aan kop met de Dynavolt IntactGP coureurs Tom Lüthi en Marcel Schrötter kort achter zich. Deze drie coureurs waren sneller dan de achtervolging en wisten al gauw een gaatje te slaan. Sam Lowes had de vierde positie in handen voor Jorge Martin, Luca Marini, Simone Corsi, Mattia PAsini, Iker Lecuona en Andrea Locatelli in de top tien. Nederlander Bo Bendsneyder kon in de openingsfase nog weinig indruk maken en reed op de zeventiende plaats.

Ronde 3
Lüthi zette de aanval in op Márquez ter hoogte van bocht 11 en nam de leiding over. De Zwitser kon hier echter niet lang van genieten en de Spanjaard wist niet veel later weer terug te slaan.

Ook voor Brad Binder kwam deze race al vroeg ten einde. De reden hiervoor leek een technisch probleem te zijn.

Ronde 5
Márquez probeerde een gat te slaan maar de twee Dynavolt IntactGP konden zijn tempo goed volgen. Het drietal had een voorsprong van zo’n twee seconden richting Lowes op de vierde plaats.

Ronde 8
Lüthi viel aan bij het ingaan van bocht 1 en ging voorbij aan Márquez. De Spanjaard wist echter meteen te counteren waarna het tweetal elkaar daarna nog een aantal keren voorbij ging. Uiteindelijk kwam Márquez als winnaar uit dit duel maar was de strijd nog niet gestreden.

Een halve ronde later probeerde Lüthi het opnieuw en ging in de slipstream van Márquez zitten. Bij het aanremmen voor bocht 12 na het 1200 meter lange rechte stuk had de Zwitser een groter hart en kon hij ditmaal wel de koppositie behouden. Schrötter zag dit allemaal vlak voor zich gebeuren maar koos vooralsnog om toe te blijven kijken en zich niet te mengen in de strijd.

Ronde 10
Lüthi maakte optimaal gebruik van de vrije baan die hij nu voor zich had en wist al gauw een voorsprong van zo’n twee seconden op te bouwen. Daarachter duelleerden Márquez en Schrötter nu voor de tweede plaats en deze plaatsverwisselingen zorgden ervoor dat de marge van de Zwitser alleen maar groter werd.

Ronde 13
De voorsprong van Lüthi bedroeg zo’n 2,5 seconden waardoor de 32-jarige coureur leek af te stevenen op zijn eerste Moto2 overwinning sinds 2017. Schrötter had de strijd van Márquez gewonnen reed weg van de Spanjaard. Wel ging dit niet helemaal zonder slag of stoot en kwam het tweetal bij het uitkomen van bocht 12 bijna ten val. Navarro zag dat zijn landgenoot het moeilijk had en voerde de druk op. Marini reed daar een seconde achter met Pasini daar weer anderhalve seconde achter op de zesde positie. Bo Bendsneyder was in deze fase van de wedstrijd opgeklommen naar de vijftiende plaats waardoor hij een WK punt in handen had.

Ronde 14
Een valpartij voor Iker Lecuona. De Spanjaard verloor de controle over de achterkant van zijn machine bij het aanremmen voor bocht 12 na het 1200 meter lange rechte stuk. Hierdoor kwam hij met een high-sider hard ten val waar hij zichtbaar veel last van had.

Ronde 16
Lüthi kwam bijna met een high-sider ten val ondanks dat zijn voorsprong al zo’n drie seconden bedroeg. Bij het uitkomen van bocht 9 maakte de achterkant van zijn Kalex een flinke uitstap maar de Zwitser kon het allemaal nog onder controle houden.

Inmiddels ontstond er een intens gevecht voor de vierde positie tussen Márquez, Marini en Pasini. De drie coureurs passeerden elkaar meerdere keren op agressieve wijze waarbij Pasini uiteindelijk als winnaar van de strijd uit de bus leek te komen.

Ronde 18
Lüthi bleef foutloos en behaalde zodoende zijn eerste Grand Prix overwinning sinds Misano 2017. Schrötter zorgde voor een Dynavolt IntactGP 1-2 met daarachter Navarro die zijn eerste Moto2 podiumfinish behaalde. Pasini kwam als vierde over de finish in zijn eerste race van het jaar als vervanger van Augusto Fernández. De Italiaan reed dit weekend pas voor het eerst met het nieuwe Triumph motorblok. Márquez passeerde de finishlijn als vijfde voor Marini en Lowes, daarachter finishten Corsi, Bastianini en Locatelli in de top tien. Bo Bendsneyder behaalde opnieuw WK punten door als dertiende over de streep te komen.

 

Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App