Bastien Mackels en Ilya Mikhalchik hebben ieder een race weten te winnen in de IDM Superbike op de Lausitzring. Marc Buchner en Max Enderlein waren het snelste in de IDM Supersport. Er was ook Nederlands succes met een mooie overwinning van Team Streuer in de IDM Zijspannen. Victor Steeman en Dion Otten mochten naar het podium na de IDM Supersport 300 wedstrijd.

IDM Superbike: Mackels wint spannende eerste manche op de Lausitzring
Polesitter Ilya Mikhalchik pakte na de start de leiding en probeerde zich los te rijden van Julian Puffe en Bastien Mackels. Het lukte de Oekraïner niet om echt weg te komen. In de laatste vijf ronden kwamen Puffe en Mackels snel dichterbij en wisten Mikhalchik vervolgens ook te passeren. Mackels ging vervolgens ook in de aanval bij Puffe, waardoor de Belg beide rijders van het team van Werner Daemen wist te verslaan. Puffe werd tweede en Mikhalchik kon het tweetaal in de slotfase niet volgen en werd derde. Mackels verkleinde hierdoor de achterstand op Mikhalchik in de tussenstand van zeventien naar acht punten.

Achter de top drie reed Stefan Kerschbaumer naar een vierde plaats. Pepijn Bijsterbosch kon de Oostenrijker lang volgen en werd vijfde. Bijsterbosch was na de trainingen niet tevreden over zijn zevende startplaats, maar de BMW-coureur liet in de eerste race dan ook zien dat er meer in zat. Voor de zesde plaats werd er gestreden door een enorme groep, met daarin ook Danny de Boer. Dominic Schmitter werd zesde en De Boer stuurde zijn Kawasaki naar een tiende plaats. Ricardo Brink vocht met Jordan Weaving en Kevin Sieder voor de twaalfde plaats en finishte als veertiende. Bobby Bos kende een moeizame eerste manche met elektronica problemen en kwam niet verder dan een negentiende plaats.

IDM Superbike: Mikhalchik maakt het wel af in Race 2
In de tweede race zagen we de zelfde hoofdrolspelers als in de eerste race, alleen viel het drietal nu wat verder uit elkaar. Mikhalchik nam in de openingsfase de leiding over van Mackels en het lukte hem deze keer wel om weg te komen. Mikhalchik wist het tot de finish vol te houden en scoorde zijn zevende overwinning van het seizoen. Mackels werd tweede en Puffe werd drie seconden achter de Belg derde. Bijsterbosch reed opnieuw een goede wedstrijd en finishte net als in de eerste manche achter Kerschbaumer als vijfde.

Toni Finsterbusch en Jan Halbich finishten als zesde en zevende. De Boer reed in de beginfase in tiende positie, maar hij wist in de loop van de race een paar plaatsen te winnen waardoor De Boer zijn debuutweekend bij Weber Racing afsloot met een achtste plaats. Ook Brink wist zijn prestatie van de eerste race te verbeteren. De SWPN-coureur kwam als twaalfde over de finish, waar hij dit jaar in alle races nog punten wist te scoren in zijn eerste seizoen in de IDM Superbike. De pech voor Bos was helaas nog niet op, want in deze wedstrijd moest hij in de eerste ronde al zijn motor de pits inrijden met technische problemen.

IDM Supersport 600: Buchner pakte eerste seizoenszege na duel met Enderlein in Race 1
Max Enderlein en Marc Buchner klokten al de snelste tijden in de kwalificaties en zij wisten zich in de eerste manche ook los te rijden van de rest van het veld. Het tweetal wisselde regelmatig van positie. In de laatste ronde was Buchner het sterkste en hij won zijn eerste race van het seizoen. Enderlein deed met een tweede plaats goede zaken voor het kampioenschap. De strijd voor de derde plaats werd gewonnen door Christian Stange. Sander Kroeze mocht vanaf de vijfde positie starten, maar hij verloor in de eerste ronde een aantal plaatsen. Kroeze wist zich vervolgens naar de groep te rijden voor plaats drie. In de slotfase moest Kroeze deze club rijders iets laten gaan vanwege problemen met de achterband en finishte de MGM Racing rijder als achtste.

Vasco van der Valk kende wel een goede start vanaf plaats dertien en reed na de eerste ronde al dik in de top-tien. Van der Valk moest de top-acht wel laten gaan en finishte op ruime achterstand in negende positie. Zijn teamgenoot Milan Merckelbagh kende een zeer geslaagd debuut in de IDM Supersport klasse. Vanaf een vierentwintigste startplaats wist hij zich na drie ronden al op te werken naar een veertiende plaats. In het tweede deel van de race verloor de jonge Limburger een paar plaatsen en kwam als zestiende over de eindstreep. Kevin Wahr stond voorafgaand aan het evenement op een tweede plaats in de tussenstand, maar hij kwalificeerde zich als laatste na een crash en technisch ongemak in de kwalificaties. Wahr wist zich in de eerste race wel heel snel op te werken naar de top-tien, maar verloor in de slotfase nog een positie waardoor hij als elfde over de finish kwam.

IDM Supersport: Enderlein slaat belangrijke slag in Race 2
In de tweede race leken Buchner en Enderlein opnieuw te gaan uitmaken wie de race zou gaan winnen. Echter kwam Buchner in de derde ronde ten val. Buchner kon zijn motor nog wel weer oppakken, maar moest als laatste zijn weg vervolgen. Enderlein kreeg de overwinning vervolgens niet cadeau, want Stange kon lang met hem de strijd aangaan. Enderlein wist in de slotfase nog iets versnellen en kon zo de overwinning veilig stellen. Omdat zijn concurrenten Wahr en Buchner niet in de top wisten te finishen, deed Enderlein zeer goede zaken in het kampioenschap.

Stange beloonde zijn goede wedstrijd met een tweede plaats en Dennis Lippert wist Christoph Beinlich en Dominik Rubin voor te blijven in de strijd voor de laatste podiumplaats. Kroeze maakte ook onderdeel uit van het groepje, totdat hij in de zesde ronde ten val kwam. Van der Valk reed lang in achtste positie, maar zag in de laatste ronde Gabriel Noderer aan hem voorbij gaan en werd daardoor opnieuw negende. Merckelbagh wist zijn resultaat uit de eerste race ruim te verbeteren en behaalde deze keer een nette elfde plaats bij zijn debuutweekend in de Supersport-klasse.

IDM Supersport 300: Erhard verslaat Steeman met een fotofinish
Het kleine startveld (10 rijders) van de IDM Supersport 300 reed zondagmiddag de tweede race van het weekend. Jan Ole Jahnig won de eerste manche en ook deze keer pakte hij de leiding bij de start. Jahning reed de eerste drie ronden aan kop, maar maakte een dure fout door in de vierde ronde onderuit te gaan. Daardoor gingen de leiders in de titelstrijd Victor Steeman en Toni Erhard uitmaken wie de wedstrijd ging winnen. Het was constant stuivertje wisselen, maar Erhard was uiteindelijk 0.011 seconde eerder bij de finishlijn dan Steeman.

Dion Otten finishte dertien seconden achter de leiders als derde en pakte daarmee zijn tweede podium van het weekend. Troy Beinlich reed alleen naar een vierde plaats. De overige vijf rijders vochten voor de vijfde plaats. Mickey Winkler werd de winnaar van het duel voor Jeffrey Buis, Max Schmidt, Joep Overbeeke en Roy Voermans. In de tussenstand gaat Steeman nog steeds aan de leiding met 146 punten, maar Erhard is op de Lausitzring wel flink dichterbij gekomen. Erhard heeft 142 punten en Otten staat op een derde plaats in het klassement met 123 punten.

IDM Zijspannen: Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen grijpen de dubbel
Veertien combinaties vertrokken zondagmiddag in de tweede race van de IDM Zijspannen. Josef Sattler en Uwe Neubeurt namen in de eerste ronde de leiding gevolgd door André Kretzer en Bjorn Bosch. De winnaars van de eerste race Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen lagen in de openingsfase in derde positie, maar zij gingen in de derde ronde naar de tweede plaats ten koste van Kretzer-Bosch. Vervolgens reed de Nederlandse combinatie naar de achterkant van Sattler-Neubert en ook zij moesten er met nog vijf ronden te gaan aan geloven. Streuer-Daalhuizen beloonden hun sterke gereden wedstrijd met opnieuw een overwinning.

 

Handige links IDM Lausitzring:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag