Mackenzie en Rea winnen British Superbike race 2 en 3 op wisselvallig Donington Park

1657
Gino Rea - Donington Park | foto© Ian Ward

Tarran Mackenzie en Gino Rea hebben op zondag de twee British Superbike races op Donington Park gewonnen. In het begin van de middag was Mackenzie het sterkst op een droge baan, aan het einde van de middag was Rea opnieuw oppermachtig op een kletsnatte baan. Jaimie van Sikkelerus finishte op het podium in de British Supersport race.

Na een zeer natte zaterdag op Donington Park, waar Gino Rea de eerste British Superbike race van het weekend wist te winnen, stonden er zondag opnieuw twee races op het programma.Race 2
Het was Tarran Mackenzie die een zeer sterke race reed op een droog Donington Park, vanaf de dertiende plaats op de grid kwam hij naar de overwinning. De McAMS Yamaha coureur kon Danny Buchan achter zich houden die als tweede finishte met Christian Iddon daarachter op de derde plaats. De vanaf pole position vertrokken Gino Rea kwam als vierde over de streep voor Lee Jackson en Kyle Ryde, Tommy Bridewell, Andrew Irwin, Jason O’Halloran en Glenn Irwin.


Doordat O’Halloran slechts als negende finishte deed Mackenzie goede zaken voor het kampioenschap met zijn overwinning.

Opmerkelijk in deze race was het uitvallen van Peter Hickman, zijn ketting was namelijk gebroken.

Race 3 
‘s Middags om 16:15 uur lokale tijd stond de derde race van het weekend op het programma. Er waren al veel donkere wolken boven het circuit te zien en toen de coureurs op de grid stonden begon het heel hard te regenen.

Het ware hevige regenbuien maar nadat het ergste was gepasseerd kon de race ongeveer een uur later dan gepland van start gaan. Net als op zaterdag was het Gino Rea die in de regenachtige omstandigheden het sterkst was en de overwinning naar zich toetrok. Christian Iddon kon het tempo lang volgen maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in Rea, de VisionTrack Ducati coureur kwam als tweede over de finish. Lee Jackson mocht mee naar het podium op de derde plaats met daarachter Tommy Bridewell, Andrew Irwin en Ryan Vickers. Daarachter eindigden Peter Hickman, Jason O’Halloran, Joe Francis en Glenn Irwin in de top tien.

Opnieuw geen denderend resultaat voor O’Halloran, maar teamgenoot Mackenzie scoorde in deze race geen punten. Zijn Yamaha kreeg te maken met een technisch probleem waardoor hij noodgedwongen de pitbox moest opzoeken.

Josh Brookes kwam net als in race 2 ook in deze race ten val, geen goed weekend voor de verdedigend BSB kampioen.

In het kampioenschap zijn de verschillen nog altijd klein. Mackenzie gaat aan de leiding en heeft een voorsprong van tien punten op O’Halloran. Op vijftien punten achterstand staat Iddon en Bridewell staat er 21 achter. Met nog drie races te gaan om het seizoen af te sluiten hebben Buchan met 66 punten achterstand en Hickman met 68 punten achterstand ook nog een theoretische kans op de titel.

Nederlanders
Nadat hij op zaterdagmiddag in de regenrace ten val kwam mocht Jaimie van Sikkelerus na de race van zondag mee naar het podium. De Nederlander kwam als vijfde over de streep maar in die top vijf reden twee GP2 coureurs, waardoor Van Sikkelerus als derde in de British Supersport klasse geklasseerd werd. Een knappe prestatie van de coureur uit Akersloot in zijn eerste jaar in het Britse kampioenschap.

In de laatste British Talent Cup race van het jaar werd Kyano Veijer elfde, in het kampioenschap is hij als negende geëindigd.

Over twee weken, in het weekend van 15 t/m 17 oktober, wordt de laatste British Superbike ronde van het jaar verreden op Brands Hatch. In alle klassen behalve de zijspannen is de titelstrijd nog onbeslist.

 Handige links Red Bull Grand Prix of The Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter