Mackenzie wint eerste British Superbike race op Brands Hatch

1233
Tarran Mackenzie (95) aan de leiding voor Tommy Bridewell (46) - Brands Hatch | foto© Bennetts British Superbike Championship - Impact Images

Tarran Mackenzie heeft op zaterdag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Brands Hatch en daarmee een belangrijke stap gezet richting het kampioenschap. In race 1 won de McAMS Yamaha coureur voor Tommy Bridewell en Christian Iddon.

Dit weekend wordt de laatste ronde van het British Superbike kampioenschap verreden op Brands Hatch. Zoals te verwachten in oktober in Engeland waren de weersomstandigheden dit weekend tot dusver niet geweldig.In de kwalificatie voor de British Superbike klasse regende het dan ook enigszins, net genoeg om de baan vochtig te maken zodat de coureurs met regenbanden de baan op moesten gaan. Verrassend genoeg was het Luke Mossey, die dit weekend voor het eerst sinds een jaar geleden terugkeert in de Superbike klasse, die pole position op zijn naam schreef met een 1’35.749 voor Christian Iddon en kampioenschapsleider Tarran Mackenzie. Zijn directe concurrent, teamgenoot Jason O’Halloran, kwalificeerde zich als elfde.

Race 1
Het was Christian Iddon die de beste start maakte en vanaf de tweede plaats de leiding meteen in handen nam voor kampioenschapsleider Tarran Mackenzie en Andrew Irwin. Daarachter waren het Rory Skinner, Tommy Bridewell en Glenn Irwin.

In de tweede ronde zette Mackenzie zijn eerste aanval in maar Iddon wist deze te pareren. Er ontstond al gauw een kopgroep van zes coureurs. In de vierde ronde was Bridewell opgeklommen naar de derde plaats achter Iddon en Mackenzie waarna de Safety Car de baan op kwam. Josh Owens was met hoge snelheid ten val gekomen in de ‘Hawthorns’ bocht waarbij zijn machine het schuim voor de bandenstapel had weggehaald. Wonderbaarlijk genoeg kwam Owens hier relatief ongedeerd vanaf, nadat de marshals de bescherming weer op de juiste plaats hadden neergezet ging de Safety Car naar binnen en kon de race verder gaan. Dit duurde vier ronden.

Iddon en Bridewell raakten elkaar in de achtste ronde waardoor ze beiden wijd gingen. Mackenzie profiteerde hier optimaal van en kon de leiding overnemen. Naarmate de race vorderde leek Iddon het beste van zijn banden te hebben gebruikt en viel hij terug. Bridewell zat de hele race aan de staart van Mackenzie, op zoek naar een plaats om een inhaalactie uit te voeren.

Het was een zeer spannende race, met name voor het kampioenschap was het belangrijk voor Bridewell om voor Mackenzie te finishen. Dat lukte echter niet, Mackenzie bleef foutloos en kwam als winnaar over de streep. Bridewell kwam als tweede over de streep en verloor daarmee vijf kostbare punten ten opzichte van de Yamaha coureur met Iddon twee seconden daarachter.

Jason O’Halloran, die met name in het begin van het seizoen veel wist te winnen en de grote favoriet was voor de titel, kwam op een teleurstellende vierde plaats over de finish voor Peter Hickman en Andrew Irwin, daarachter waren het Josh Brookes, Lee Jackson, Glenn Irwin en Bradley Ray in de top tien.

Met deze zege heeft Mackenzie een belangrijke stap gezet naar het kampioenschap. De McAMS Yamaha coureur heeft 22 punten voorsprong op teamgenoot O’Halloran, 24 punten voorsprong op Iddon en een marge van 26 punten richting Bridewell. Op zondag worden de laatste twee British Superbike races van het seizoen verreden en zijn er dus nog vijftig punten te verdienen.

Nederlanders
Jaimie van Sikkelerus is dit weekend weer de enige Nederlandse deelnemer in de British Superbike paddock. In de Supersport klasse kwalificeerde hij zich als negentiende waarna hij later op de dag als dertiende over de finish kwam in de sprint race, alleen gezien over British Supersport coureurs was dat een negende plaats voor Van Sikkelerus. Jack Kennedy was de grote winnaar in de Supersport klasse, hij won de race vanaf pole position en werd kampioen.

Op zondag wordt het British Superbike seizoen afgesloten op Brands Hatch met een bomvol programma, waaronder twee British Superbike races waarin de titel beslist zal worden.

 Handige links British Superbikes Brands Hatch:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TVRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter