Mackenzie wint eerste British Superbike race op Oulton Park, O’Halloran crasht

1028
Tarran Mackenzie - Oulton Park | foto© Yamaha Racing UK

Tarran Mackenzie heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Oulton Park. In de eerste race van de ‘Showdown’ wist Mackenzie in de laatste ronde af te rekenen met VisionTrack Ducati coureurs Josh Brookes en Christian Iddon. Kampioenschapsleider Jason O’Halloran ging onderuit terwijl hij aan kop reed.

Dit weekend wordt de negende ronde van het British Superbike kampioenschap verreden op Oulton Park. Het reguliere seizoen zit erop waarin de eerste acht coureurs in het kampioenschap deel uitmaken van de ‘Showdown’, alleen zij kunnen nog kampioen worden. In de komende drie raceweekenden wordt bepaald wie zich uiteindelijk British Superbike kampioen mag noemen, voor de overige coureurs is een negende plaats in het kampioenschap dus het maximaal haalbare.

De weersomstandigheden waren niet geweldig tijdens de kwalificatiesessie. Het had geregend waardoor nagenoeg alle coureurs met regenbanden de baan op gingen tijdens de beslissende tweede kwalificatiesessie. Verdedigend British Superbike kampioen Josh Brookes koos echter voor een intermediate achterband, achteraf bleek dit de juiste keuze te zijn. Met een 1’42.198 behaalde de Australiër pole position, ruim anderhalve seconde voor landgenoot Jason O’Halloran en Ryan Vickers. Tarran Mackenzie, Lee Jackson en Danny Buchan kwalificeerden zich daarachter op de tweede startrij.

Race 1
Gelukkig scheen de zon bij aanvang van race 1 en waren de omstandigheden vele malen gunstiger. Jason O’Halloran startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Josh Brookes, Tarran Mackenzie, Christian Iddon, Lee Jackson en Gino Rea. Brookes viel echter meteen aan en nam de leiding weer over van de Australiër.

Terwijl Brookes en O’Halloran elkaar meerdere malen passeerden voor de koppositie werd daarachter een strijd gevoerd voor de derde plaats tussen Mackenzie en Iddon. Samen met Lee Jackson had dit groepje van vijf coureurs al gauw een voorsprong te pakken ten opzichte van Rea op de zesde plaats.

In de tiende ronde viel O’Halloran andermaal aan en nam hij de leiding weer over van Brookes waarna het mis ging voor de leider in het kampioenschap. O’Halloran verloor de voorkant van zijn Yamaha YZF-R1 en schoof onderuit. Geen punten voor de McAMS Yamaha coureur die daarmee zijn voorsprong van 30 punten grotendeels zag verdwijnen.

Het werd een spectaculaire laatste ronde waarin Brookes en Mackenzie streden voor de overwinning. Iddon probeerde zich te mengen in die strijd maar hij kwam net tekort. Mackenzie wist Brookes door middel van een knappe uitremactie te passeren waarna hij zijn positie vervolgens uitstekend verdedigde. In de laatste bocht probeerde Brookes nog een aanval in te zetten maar hierbij ging hij bijna onderuit.

Mackenzie behaalde daarmee de overwinning en de 25 punten waarmee hij zijn achterstand in het kampioenschap op O’Halloran heeft teruggebracht naar slechts vijf punten. Brookes werd tweede met VisionTrack Ducati teamgenoot Iddon daarachter op de derde plaats. Jackson finishte als vierde voor Peter Hickman en Tommy Bridewell, daarachter eindigden Danny Buchan, Glenn Irwin, Brad Ray en Storm Stacey in de top tien.

Op zondag staan er weer twee British Superbike races op het programma op Oulton Park.

Nederlanders
Jaimie van Sikkelerus is dit weekend de enige Nederlandse coureur in de BSB paddock. Ook de British Supersport kwalificatie werd in regenachtige omstandigheden verreden waarin Van Sikkelerus zijn beste resultaat tot nu toe wist te behalen. De coureur uit Akersloot kwalificeerde zich namelijk als vierde. In de sprint race aan het einde van de middag kwam hij als tiende over de streep, in de uitslag van alleen de British Supersport klasse betekende dat een keurige zesde plaats. Op zondagmiddag rijdt de British Supersport klasse een tweede en langere race.Handige links British Superbikes Oulton Park (2):

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TVRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter