Lucas Mahias heeft zaterdagmiddag in de Superpole sessie voor de WorldSSP klasse op het Misano World Circuit Marco Simoncelli de eerste non-Yamaha pole position behaald sinds Magny-Cours 2017 voor Federico Caricasulo en Randy Krummenacher. Rob Hartog kwalificeerde zich als 18e, Jaimie van Sikkelerus als 19e en Glenn van Straalen als 26e.

Zaterdagochtend om 11:40 uur ging de kwalificatie van start voor de World Supersport klasse op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. In deze 25 minuten durende Superpole sessie gingen de 33 deelnemende coureurs de strijd aan voor pole position, maar eigenlijk waren er slechts een handvol coureurs die daadwerkelijk kans maakte op de pole.

Zoals al het hele seizoen het geval is lieten Randy Krummenacher, Federico Caricasulo, Jules Cluzel, Lucas Mahias en Raffaele de Rosa hun namen meteen bovenaan de tijdlijsten schrijven en waren zij veruit het snelst.

Halverwege de sessie was het dan ook thuisrijder Federico Caricasulo die de voorlopige snelste rondetijd in handen had voor 2017 WorldSSP wereldkampioen Lucas Mahias en Bardahl Evan Bros. Yamaha teamgenoot Randy Krummenacher. Nederlanders Rob Hartog, Jaimie van Sikkelerus en Glenn van Straalen hadden veel moeite op het zonnige oost-Italiaanse circuit en waren pas buiten de top twintig te vinden.

Met zo’n tien minuten te gaan had Krummenacher de snelste rondetijd gereden en was hij vervolgens bezig met een nóg snellere ronde. Bij het ingaan van bocht 8 (Curva la Quercia) ging het mis voor de Zwitser en verloor hij de voorkant van zijn Yamaha waardoor hij onderuit schoof en zijn sessie daarmee ten einde kwam. Wel had hij op dat moment dus de voorlopige pole position in handen en was het nog maar de vraag of iemand hier nog aan kon tippen.

Even later ging ook Peter Sebestyén de fout in. De Hongaar verloor de voorkant van zijn Honda bij het ingaan van bocht 10 (Tramonto) en kwam ten val. Daarna werd wild-card Luca Ottaviani de volgende crasher in bocht 8 (Quercia) en was zijn Superpole sessie daarmee ook vroegtijdig ten einde gekomen.

In de slotseconden van de sessie wist Mahias een zeer indrukwekkende ronde aan elkaar te knopen en klokte hij met een 1’38.909 de snelste rondetijd. Er was niemand anders die hier nog onder wist te duiken waardoor de Fransman zijn eerste pole position van het seizoen behaalde. Het was de eerste WorldSSP pole voor een andere fabrikant dan een Yamaha sinds Magny-Cours 2017 toen Kenan Sofuoglu daar op pole stond.

Caricasulo kwalificeerde zich als tweede terwijl teamgenoot Krummenacher uiteindelijk als derde eindigde en daardoor iedere race dit jaar nog vanaf de eerste rij is gestart. Hannes Soomer reed zijn beste kwalificatie van het seizoen met de vierde rondetijd voor Jules Cluzel en wild-card Luca Ottaviani, daarachter eindigden Isaac Viñales, Raffaele de Rosa, Hikari Okubo en wild-card Lorenzo Gabellini in de top tien. Hartog was de beste Nederlander met de achttiende tijd met Van Sikkelerus op de negentiende plaats en Van Straalen op de 26e.

Christian Stange kwam in de slotfase ten val bij het ingaan van bocht 10 (Tramonto) maar bleef ongedeerd.

De WorldSSP race op het Misano World Circuit Marco Simoncelli gaat zondagmiddag om 12:15 uur van start.

 

Handige links Pata Riviera Di Rimini Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App