Lucas Mahias heeft donderdagmiddag in de eerste vrije training op het Losail International Circuit de snelste rondetijd gereden voor Sandro Cortese en Randy Krummenacher. Nederlanders Glenn van Straalen en Jaimie van Sikkelerus noteerden de negentiende en twintigste rondetijd respectievelijk. Ook kwam er voorafgaand deze sessie opmerkelijk nieuws naar buiten met betrekking tot het bizarre einde van de race in Portugal zes weken geleden.

Vrijdagmiddag ging de eerste vrije training voor de World Supersport klasse op het Losail International Circuit in Qatar van start. Onder zeer warme omstandigheden met temperaturen boven de 30°C kregen de coureurs vijftig minuten de tijd op het circuit in het Midden-Oosten dat nog voorzien was van een flinke laag zand door het noodweer van enkele dagen eerder. Dit bleek lastig te zijn om mee om te gaan zoals al te zien was in de voorgaande eerste vrije training van de WorldSBK klasse. Nederlander Glenn van Straalen is er dit weekend opnieuw bij op de Kawasaki ZX-6R van het EAB Ant West Racing team aangezien de Australiër Anthony West nog altijd is geschorst door de FIM.

Terwijl het kampioenschap van de WorldSBK klasse vier weken geleden op het Circuit de Nevers Magny-Cours in Frankrijk al beslist werd is de strijd in de WorldSSP klasse nog volledig open. Echter kwam er donderdagmiddag een opmerkelijk bericht binnen dat Lucas Mahias alsnog de overwinning van de race op het Autódromo do Algarve Internacional Portimão in Portugal op zijn naam geschreven kreeg, anderhalve maand na dato.

De Fransman kreeg in de laatste ronde van de race op het Portugese circuit te maken met een lekke band waarna de rode vlag werd gezwaaid voor een ander incident. Mahias was in de voorlaatste ronde nog wel als leider over de streep gekomen en ging na het zwaaien van de rode vlag met een lekke band alsnog op weg naar de pitbox. De Yamaha coureur leek enkele seconden te laat te zijn maar na een ingediend protest bij het CAS (Court of Arbitration of Sport) werd Mahias alsnog in zijn gelijk gesteld en kreeg hij de 25 punten achter zijn naam geschreven van de race in Portugal.

Mahias maakt hiermee nog steeds geen kans op het kampioenschap aangezien hij nu alsnog 28 punten achter staat op leider Sandro Cortese. Echter heeft de Duitser door dit besluit een puntje in moeten leveren en heeft hij nu een voorsprong van slechts 5 punten op rivaal Jules Cluzel. Cortese mag dus niet meer dan vier punten verliezen op de Fransman aangezien Cluzel met een gelijk puntenaantal kampioen wordt doordat hij meer races heeft gewonnen.

Het was uiteindelijk Lucas Mahias die met een 2’01.810 de snelste rondetijd noteerde op het circuit waar hij vorig jaar vorig jaar de World Supersport veroverde. Sandro Cortese en Randy Krummenacher maakten de top drie compleet, verder stonden Federico Caricasulo, Jules Cluzel, Kyle Smith, Luke Stapleford, Hikari Okubo, Héctor Barberá en Raffaele de Rosa in de top tien geklasseerd. Glenn van Straalen klokte de negentiende rondetijd, Jaimie van Sikkelerus kwam naar de twintigste tijd.

De tweede vrije training voor de WorldSSP klasse op het Losail International Circuit gaat om 18:40 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links Pirelli Qatar Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App