Manx Grand Prix: Bertus Folkertsma door crash uitgeschakeld

460
bertus-folkertsma
Bertus Folkertsma | foto© "Tracey's pictures"

Bertus Folkertsma schreef zich dit seizoen voor de tweede keer op rij in voor de Manx Grand Prix. Veel geluk kende de Fries dit keer echter niet, een onfortuinlijke crash in de eerste zaterdagtraining zorgde ervoor dat het avontuur al voorbij was voordat deze goed en wel was begonnen. Team Folkertsma blijft ondanks deze tegenslag wel op het eiland om de organisatie te helpen tijdens het evenement.

Zaterdag 18 augustus was de eerste trainingsdag voor Bertus Folkertsma als voorbereiding op de Manx Grand Prix op het eiland Man.  Folkertsma had zich voor twee klassen ingeschreven, de Junior en Senior MGP. In de eerste ronde wierp de voorbereiding van dit jaar z’n vruchten af en werd de snelste rondetijd van afgelopen jaar al dicht benadert. In de tweede ronde ging het echter helemaal mis in de “mountain section” nabij Keppel Gate. Een snelle linker bocht werd niet gehaald, Bertus belandde naast de baan, ternauwernood een muurtje ontwijkend. Na een wilde slinger door de berm belandde hij weer op de baan, maar door het hoogteverschil kwam hij alsnog met hoge snelheid ten val. Daarna volgde een lange glijpartij in het verlengde van de baan.

Aanvankelijk leken motor en berijder ok, maar tijdens een test op Jurby ciruit bleek er toch veel pijn en krachtverlies in de linkerarm en schouder te zijn. Door de fysio werd Bertus niet behandeld maar gelijk doorgestuurd naar het ziekenhuis en daar bleek dat in de linkerschouder enkele spieren zijn afgescheurd, die een botstuk meegenomen hebben waardoor ook botsplinters in de schouder zitten. Bij de bovenarm is bovendien een stukje bot afgebroken en er zit een scheur van links naar rechts. Deze blessure betekende onverbiddelijk een startverbod waardoor Folkertsma tijdens het evenement niet meer als coureur in aktie kan en mag komen.

Maar Team Folkertsma zou Team Folkertsma niet zijn als er niet een positief vervolg op zou komen. De drie musketiers van het team: Ricardo Bleijleven, Manon Baroni en Bertus Folkertsma hebben zich namelijk daags na het slechte nieuws aangemeld bij de organisatie als vrijwilliger. Tijdens de races voor de MGP is vaak een tekort aan baancommissarissen en sinds enkele dagen staat het team ook langs de baan om deze voor de motorsport zo belangrijke groep vrijwilligers te ondersteunen.

Team Folkertsma als baancommisarissen


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App