Marc Marquez (6): “Wat een verrassing, maar morgen wordt het een ander verhaal”

4216
marc-marquez
Marc Marquez | foto© motogp.com

Marc Marquez noteerde vrijdag in Portimão de zesde rondetijd van de dag, en dat nadat hij voor het eerst sinds negen maanden weer op zijn Honda RC213V stapte. De Repsol Honda Team coureur was na afloop een blij man, maar misschien tevens wel diegene die het meest verrast was met deze prestatie. De Spanjaard temperde na afloop echter wel de verwachtingen voor de rest van het weekend in Portugal en verwacht dat de komende twee dagen aanzienlijk lastiger gaan worden.

Marc Marquez heeft zich vrijdag tijdens zijn comeback op het Autodromo Internacional do Algarve meteen weer in de kijker gereden. Zag de Spanjaard zijn eerste dag op een MotoGP machine na een afwezigheid van maar liefst negen maanden een dag geleden nog als een soort van privé test, vrijdag stond de achtvoudig wereldkampioen er gewoon weer. Na vrijdagochtend in de eerste vrije training de derde rondetijd op de klok te hebben gezet noteerde hij vrijdagmiddag op het Portugese circuit de zesde rondetijd, de positie die hij na afloop van de dag ook innam op de samengestelde tijdlijst.

Er zijn er die verrast zijn en er zijn er die er nooit enige twijfel over hebben gehad, maar de Spanjaard gebruikte vrijdag de eerste dag van de Grande Prémio 888 de Portugal optimaal door zoveel mogelijk te rijden en zo snel als mogelijk het gevoel terug te krijgen van het rijden op een MotoGP machine.

Na afloop van de actie op de baan liet Marquez weten zelf misschien wel het meest verrast te zijn, zich nog steeds geen enkel doel te stellen voor dit weekend en te verwachten dat het de komende twee dagen aanzienlijk lastiger zal worden gezien zijn fysieke toestand.

Marc Marquez: “Ik voelde me vanmorgen meteen goed op de motor. Maar vanochtend ging het beter dan vanmiddag. Ik had gewoon meer kracht in mijn arm tijdens de eerste vrije training, in de tweede sessie van de dag ondervond ik al duidelijk meer problemen en kon ik de vermoeidheid al duidelijk voelen. Ze hadden me hier al voor gewaarschuwd, en het was dan ook iets wat ik wel had verwacht. Natuurlijk ging het beter dan we hadden verwacht. Ik weet niet hoe, ik begrijp nog steeds niet hoe ik aan deze rondetijden ben gekomen. Ik had zelf ook echt niet het gevoel dat er in die laatste ronde een snelle rondetijd uit zou komen. Ik maakte best nog wel een aantal fouten, en daarnaast heb ik het echte gevoel nog niet terug. Ik voel de motor of de limiet nog steeds niet goed aan, ik rijd met de set-up van Stefan Bradl van vorig seizoen hier. Er was ook een groot risico tijdens de laatste ronde van de tweede vrije training waar ik mijn snelste tijd liet noteren, heel eerlijk ik kneep hem best wel een beetje omdat ik hem een paar keer bijna kwijt was. Het was voor mezelf een verrassing toen ik P6 zag staan, dat gevoel had ik zelf echt niet. Ik was er al helemaal van uit gegaan dat het niet genoeg zou zijn voor een top tien tijd en een voorlopige plaatsing voor Q2. Deze ronde voelde gewoon niet aan als een snellere ronde. De moeilijkste punten zijn het remmen, nu doe ik wat anderen doen, maar ik heb nog steeds niet het juiste gevoel. Ik heb meer kilometers op deze baan nodig.
De snelheid is er, maar we zullen morgen zien hoe de arm eruit zal zien. Ik voel nu al een beetje spierpijn en dat zal morgen zeker nog wel erger zijn. Het is ook voor mijn een vraagteken, morgen zullen we de situatie in deze zin evalueren. Wat betreft mijn doelstelling voor morgen, dat is nu gewoon nog moeilijk te zeggen. Het zal afhangen van mijn toestand, we zullen waarschijnlijk meer problemen tegenkomen, vooral tijdens de kwalificatie. Er is geen druk, alle resultaten zijn welkom. Ik kijk niet naar de ranglijst, ik moet als eerste nu de motor beter gaan begrijpen.”

Zaterdag staan op het Autodromo Internacional do Algarve voor de MotoGP coureurs de derde en vierde vrije training op het programma gevolgd door Q1 en Q2.

Handige links Grande Prémio 888 de Portugal:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter