Marc Marquez: “Als ik niet meer kan winnen, dan ben ik weg”

23534
marc-marquez
Marc Marquez | foto© Repsol Media

Marc Marquez was tot aan juli 2020 de te kloppen coureur in de MotoGP klasse en vaak een maatje te groot voor de rest van het veld. Een crash en een negen maanden durende revalidatie zorgde er echter voor dat de Repsol Honda Team coureur momenteel, al dan niet tijdelijk, met minder genoegen moest nemen. Maar de achtvoudig wereldkampioen is duidelijk: “Als ik niet meer kan winnen of mee kan doen voor topklasseringen, dan ben ik weg.”

Sinds zijn debuut in 2013 als coureur in de MotoGP klasse heeft Marc Marquez al 56 races weten te winnen, wist hij zes wereldtitels te scoren en domineerde hij het MotoGP veld totdat het zondag 19 juli 2020 in Jerez de la Frontera misging en de Spanjaard een vervelende blessure opliep die hem maar liefst negen maanden langs de kant hield.

Sinds het eerste Europese Grand Prix weekend van dit jaar in Portimão maakte de Repsol Honda Team coureur zijn comeback, een comeback welke direct nog niet van een leien dakje ging en na een aantal moeizaam verlopen sessies op zondag afgesloten werd met een zeer verdienstelijke zevende plaats in de race. Ook in Jerez de la Frontera was onlangs duidelijk te zien dat Marquez nog niet weer op zijn oude niveau is en fysiek nog wel het een en ander te doen heeft om weer op zijn oude niveau te komen. De Spanjaard was echter niet ontevreden over zijn tweede MotoGP race sinds zijn comeback, en zag dan ook duidelijk vooruitgang ten opzichte van de eerste wedstrijd, dit ondanks dat hij in deze race als tiende over de finish kwam.

Natuurlijk weet Marquez zelf als geen ander dan hij nog zeker een aantal races, zo niet de rest van dit seizoen, nodig zal hebben om weer op zijn oude niveau terug te keren. Maar de Spanjaard houdt niet van half werk, voor hem is namelijk één ding zeker: als hij niet meer kan winnen of voor topresultaten kan vechten, hangt hij zijn helm aan de wilgen.

De inmiddels 28-jarige Spanjaard is momenteel één van de meer ervaren coureurs in de koningsklasse. Alleen Danilo Petrucci, Aleix Espargaró en natuurlijk Valentino Rossi maken al langer deel uit van het huidige deelnemersveld.

Rossi is het perfecte voorbeeld dat de tijd ook in de MotoGP niet te stoppen is. In het verleden was ‘the Doctor’ regelmatig de te kloppen man. Tot aan het seizoen streed Rossi jaarlijks nog mee voor de wereldtitel. De afgelopen jaren moet de inmiddels 42-jarige Italiaan regelmatig zijn meerdere erkennen in jongere generatie. Hij heeft sinds 2017 geen overwinning meer behaald, en in zijn meest recente tien MotoGP starts scoorde hij slechts twaalf punten. Een carrière-einde welke Marquez zich niet kan voorstellen, de Olympische gedachte gaat dus niet op voor de Repsol Honda Team coureur.

Marc Marquez: “Als ik me niet sterk genoeg voel om races te winnen, is het beter om thuis te blijven. Ik ben hier om tegen al mijn tegenstanders te vechten. De dag waarop de volgende generatie beter zal zijn is iets dat elke sportman op een gegeven moment mee te maken krijgt. Dan moet je beslissen: ga ik door of is het zo mooi geweest. Ik voel me nog steeds competitief en eigenlijk ook nog jong. Dat is het allerbelangrijkste. Het is voor mij duidelijk, als ik niet meer kan winnen of mee kan doen voor topklasseringen, dan ben ik weg. Maar ik ben er een jaar tussenuit geweest, en in die tijd zijn de rijstijlen en motorfietsen enorm veranderd. Het is interessant om te zien, maar het maakt het er voor mij op dit moment niet makkelijker op.”

Ondanks dat Marquez slechts tijdens twee van de vier MotoGP races van dit seizoen in actie kwam bezet hij met zestien gescoorde WK-punten de vijftiende plaats in de tussenstand van het kampioenschap.

Handige links Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter