Marc Márquez: “De droom is om te winnen maar ik moet realistisch zijn, Viñales en Martin zijn op dit moment sneller”

3259
Marc Márquez - Circuit of The Americas | © Randy van Maasdijk

Marc Márquez werd zaterdag tweede in de Sprint race voor de MotoGP klasse op het Circuit of The Americas. Het is zijn tweede Sprint podium op rij maar de achtvoudig wereldkampioen verwacht zondag niet mee te kunnen doen voor de overwinning.

Met Maverick Viñales als winnaar, Marc Márquez als tweede en Jorge Martin op de derde plek was zaterdag op het Circuit of The Americas hetzelfde podium te zien na de Sprint race als drie weken geleden in Portimão.Márquez had zich als derde gekwalificeerd achter de Aprilia coureur en MotoGP rookie Pedro Acosta maar zou al in de eerste ronde afrekenen met zijn jonge landgenoot. Terwijl Viñales al gauw een voorsprong opbouwde werd de druk er hoog opgehouden bij Márquez maar de Gresini Racing coureur wist een aanval van Acosta te pareren waarna hij zich los wist te rijden van zowel de GASGAS Tech3 coureur als WK leider Jorge Martin.

Ondanks dat hij uiteindelijk meer dan twee seconden moest toegeven op Viñales was Márquez heel blij met deze tweede plaats in de Sprint race die hij eigenlijk niet verwacht had.

Marc Márquez: “Om eerlijk te zijn kwam deze tweede plaats een beetje onverwacht. We hebben in de ochtend een stap gemaakt maar in de derde, vierde en vijfde ronde in de Sprint race was het gevoel met de motor heel slecht. Ik had een paar problemen die ik tijdens de trainingen niet had. Je hebt dan even tijd nodig om deze problemen te ‘absorberen’ en je rijstijl daarop aan te passen, maar daar was ik voldoende gefocust voor. Ik wachtte op mijn moment en kon vervolgens om de problemen heen rijden waardoor ik sneller en constanter werd, vooral in de eerste sector waarin ik veel tijd verloor. Daardoor kon ik een klein gaatje slaan in de slotfase van de race en daar ben ik heel blij mee.”

Net als in Portimão stond Márquez hier in Austin op het podium maar het gevoel dat er nog iets meer in zat (en zit) overheerst.

Marc Márquez: “Dit podium voelt anders dan in Portimão. Daar had ik een beter gevoel met de machine waardoor ik ook beter kon rijden. Hier heb ik dat gevoel nog niet en denk ik dat er nog ruimte voor verbetering is wat betreft mijn rijstijl, hoe dan ook was het genoeg om als tweede te eindigen. In Portimão had ik het gevoel dat ik ‘perfect’ reed en was de tweede plaats het maximale resultaat. Dit geeft aan dat ik hier nog niet aan de limiet van de motor zit dus we moeten zien of we morgen (zondag) nog iets constanter kunnen zijn. Vooral Viñales was heel indrukwekkend en constant.”

Dan de Grand Prix race van zondag die over twintig in plaats van tien ronden verreden zal worden. Márquez ziet zichzelf niet als kanshebber om een achtste MotoGP zege te behalen op zijn geliefde Circuit of The Americas.

Marc Márquez: “Als ik nu zou kunnen tekenen voor een derde plaats in de race van morgen (zondag) dan zou ik dat doen. Dit is mijn werk maar ik moet ook realistisch zijn. Natuurlijk is de droom en het doel om te winnen maar realistisch gezien zijn Viñales en Martin op dit moment sneller. Dan heb je ook nog Acosta, Bagnaia en Bastianini die een vergelijkbaar tempo hebben met ons. We moeten morgen vanaf de eerste ronde constant zijn maar het zal een lastige race worden.”

De MotoGP coureurs komen zondag om 09:40 uur lokale tijd, 16:40 uur Nederlandse tijd eerst nog in actie voor een tien minuten durende warm-up op het Circuit of The Americas. De Grand Prix race over 20 ronden gaat om 14:00 uur lokale tijd, 21:00 uur Nederlandse tijd van start.

Klik HIER om de hoogepunten van de Sprint race te bekijken.zs-728x90Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslag • Persconferentie MotoGP Race (VLNR) Acosta - Vinales - Bastianini
 • #23 Enea Bastianini - (ITA) - Ducati Lenovo Team - Ducati Desmosedici GP24
 • #31 Pedro Acosta - (SPA) - GASGAS Factory Racing Tech3 - KTM RC16
 • #12 Maverick Vinales - (SPA) - Aprilia Racing - Aprilia RSGP
 • #12 Maverick Vinales - (SPA) - Aprilia Racing - Aprilia RSGP
 • podium MotoGP MotoGP Race (VLNR) Acosta - Vinales - Bastianini
 • #12 Maverick Vinales - (SPA) - Aprilia Racing - Aprilia RSGP
 • #31 Pedro Acosta - (SPA) - GASGAS Factory Racing Tech3 - KTM RC16
 • #23 Enea Bastianini - (ITA) - Ducati Lenovo Team - Ducati Desmosedici GP24
 • Manager Aprillia Racing
 • #12 Maverick Vinales - (SPA) - Aprilia Racing - Aprilia RSGP ( Batman)