Marc Márquez won zondagmiddag de MotoGP race op MotorLand Aragón op uiterst dominante wijze door van start tot finish aan de leiding te rijden. In zijn 200e Grand Prix start gaf de Spanjaard zijn concurrentie geen moment de kans om te denken aan de overwinning en behaalde hij zodoende zijn 78e Grand Prix zege.

De veertiende Grand Prix van het seizoen 2019 was een weekend dat volledig werd gedomineerd door Marc Márquez. Vrijdagochtend sloeg hij meteen keihard toe door in de eerste vrije training al een rondetijd neer te zetten die zo’n 1,6 seconde sneller was dan de concurrentie. Vervolgens werkte hij in FP2 aan de voorbereiding voor de race waardoor hij het kon veroorloven om zaterdagochtend de derde vrije training op een natte baan vrijwel volledig aan zich voorbij te laten gaan.

Zaterdagmiddag liet Márquez in de vierde vrije training liet zien wat zijn tempo in de wedstrijd zou zijn waardoor het, aan de snelle en constante rondetijden te zien, al bijna een gelopen race was. In de kwalificatie vervulde de Repsol Honda coureur zijn plicht door met een verschil van ruim drie tienden pole position te claimen.

Zondagmiddag was het voorafgaand aan de race nog even spannend wat de weersomstandigheden zouden doen aangezien er veel donkere wolken boven het MotorLand Aragón hingen maar de regen bleef uit. Márquez startte goed en eigenlijk was de race al na de eerste bocht beslist wat betreft de eindzege. Al met al vrijwel een perfect weekend voor de 26-jarige zevenvoudig wereldkampioen, op een crash tijdens FP2 na, waardoor hij nu een voorsprong van 98 punten in het WK heeft en over twee weken in Thailand de eerste poging heeft om het kampioenschap binnen te halen.

Marc Márquez: “Dit was het perfecte weekend. We hebben geweldig gewerkt, vanaf het begin waren we al sterk en gingen we op een goede manier van start. Dit was de juiste manier om de omstandigheden te begrijpen en uiteindelijk gingen we in de race van start met de setting van FP1, voor het eerst dit jaar dat dat gebeurd is. Naast dit feit hadden we een goede strategie en in de eerste drie ronden was ik flink aan het pushen om een voorsprong op te bouwen. Ik had een goed gevoel bij het verlaten van de pitbox en toen ik eenmaal een marge van vier tot vijf seconden in handen had probeerde ik dit zo te houden. Het zag er makkelijk uit maar dat was het absoluut niet. Ik ben heel blij want het zijn waardevolle 25 punten en ik zal hier nooit opgeven. We hebben hard gewerkt dit weekend en uiteindelijk onze limiet gevonden: het was geweldig om hier voor eigen fans te winnen. In Thailand hebben we ons eerste matchpoint en zal ik wederom mijn uiterste best doen.”

Over twee weken, in het weekend van 4, 5 en 6 oktober strijkt het MotoGP circus neer op het Chang International Circuit in Buriram, Thailand waar Márquez dus de eerste mogelijkheid heeft om de MotoGP wereldtitel in de wacht te slepen.

 

Handige links Gran Premio Michelin de Aragon:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App