Marc Marquez wist zondagmiddag in Aragon voor het eerst sinds de MotoGP race op de Sachsenring weer een wedstrijd te winnen. Na afloop vertelde de Repsol Honda coureur dat hij voorafgaand aan de race een flinke discussie had gehad met zijn team en een flinke gok had genomen wat betreft de bandenkeuze.

De MotoGP race van de Gran Premio Movistar de Aragón was zondagmiddag een race die het aanzien meer dan waard was. Marc Marquez, Andrea Dovizioso maar ook het Team Suzuki Ecstar duo Andrea Iannone en Alex Rins bezorgden de meer dan 60.000 toeschouwers op de tribunes en de miljoenen tv-kijkers thuis voor de buis een meer dan leuke strijd voor de overwinning.

Menig keer werd er vooraan het veld van positie gewisseld door Marquez en Dovizioso met daarachter twee op hun kans loerende Suzuki coureurs. Marquez trok uiteindelijk aan het langste eind door 0,648 seconde voor Dovizioso als winnaar de eindstreep te passeren terwijl even later Iannone Suzuki met de derde plaats weer eens een podium bezorgde in de koningsklasse.

Een dolblije Marquez, die door zijn zege zijn leidende positie in de tussenstand van het kampioenschap op zag lopen naar 72 punten op de als tweede geëindigde en de tweede plaats in de tussenstand innemende Dovizioso, kwam na afloop van de race wel met een opmerkelijk verhaal. Met name zijn verrassende bandenkeuze had voorafgaand aan de race voor een verhitte discussie gezorgd binnen het Repsol Honda Team en met de verantwoordelijke mensen van HRC.

“Ik wist dat ik een goede kans had om hier in Aragon te kunnen winnen, maar Dovi was het hele weekend al erg snel. Toen ik zondagmorgen opstond, zei ik tegen mezelf dat ik bereid was om een risico te nemen. Daarom koos ik op het laatste moment voor de zachte achterband, maar deze beslissing leidde tot flinke discussies binnen het team en met HRC. Ik had deze band hier nog niet geprobeerd onder vergelijkbare en warmere temperaturen die er waren ten tijde van de race, maar ik heb iedereen binnen het team verzekerd dat ik het met deze band zou gaan flikken. In mijn ogen was dit mijn enige kans om de strijd aan te kunnen gaan met Dovi. Met de harde achterband voelde ik me gedurende het weekend hier weliswaar oké, maar het was in mijn ogen niet goed genoeg – met name bij het ingaan van de bochten kwam ik met mijn rijstijl te kort op deze band.”

Een flinke gok en een risico die ook heel anders uit had kunnen pakken. Echter niets was minder waar, Marquez zat er meteen vanaf de start goed bij.

“Bij de start van de race reed ik heel voorzichtig en kon ik Dovi toch goed volgen. In het midden van de race pushte hij hard, dus ik zei tegen mezelf dat het tijd werd om een tandje bij te schakelen. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan want toen gleed ik steeds meer en meer en het was me duidelijk dat de strijd pas aan het einde van de race beslist ging worden. We hadden vervolgens een leuk duel waarbij we elkaar regelmatig passeerden, het was op de grens maar wel steeds met wederzijds respect. Vervolgens had ik mezelf ingeprent dat ik niet wilde dat de race pas in de laatste bocht beslist ging worden. Een ronde voor het einde heb ik een aanval ingezet en vervolgens de laatste ronde het maximale gegeven en echt tot op de limit gepusht. Dit was mijn enige kans om vandaag te winnen, en dat is gelukt en daar ben ik dan ook heel erg blij mee.”

 

Handige links Gran Premio Movistar de Aragón:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App