Marc Marquez: ‘Extra gebrand op zege hier vanwege clash in Q2’

316
marc-marquez
Marc Marquez - Misano | foto© Nico Schneider

Marc Marquez schreef zondagmiddag op het Misano World Circuit Marco Simoncelli de MotoGP race van de Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini. De Repsol Honda coureur wist in de laatste ronde Fabio Quartararo terug te verwijzen naar de tweede plaats. Ondanks dat een overwinning niet echt noodzakelijk in het oogpunt van de stand in het kampioenschap liet de Spanjaard na afloop weten dat hij door de clash in Q2 een dag eerder extra gebrand was om te winnen.

Marc Marquez en Valentino Rossi kregen het zaterdagmiddag tijdens Q2 op het Misano World Circuit Marco Simoncelli met elkaar aan de stok. Het tweetal werd voor het voorval in de laatste ronde van de kwalificatie op het matje geroepen door de racedirectie. Na een gesprek met de twee kemphanen besloot de racedirectie geen verdere consequenties te verbinden aan het voorval.

Hoewel het voorval tijdens de kwalificatie zonder gevolgen bleef gaf het de regerend wereldkampioen wel extra motivatie om uitgerekend op het thuiscircuit van ‘the Doctor’ de race te willen winnen.

Vanaf de vijfde plaats op de grid kwam Marquez al vrij snel op de tweede plaats te rijden achter de jonge Fransman Fabio Quartararo. Tijdens de race bleef de Repsol Honda Team coureur nagenoeg de gehele race achter de Petronas Yamaha SRT-coureur rijden ondanks dat duidelijk te zien was dat hij eerder remde, duidelijk ander lijnen reed en niet maximaal pushte.

Aangezien zijn naast titelbelagers achter hem reden, of in het geval van Alex Rins al waren uitgevallen leek er geen vuiltje aan de lucht wat betreft de titelstrijd en zou een tweede plaats voor de Spanjaard ook voldoende zijn. Maar aangezien Marquez tijdens de twee voorgaande wedstrijden in de laatste bocht geklopt was en genoegen moest nemen met de tweede plaats was het wachten op een aanval van de Repsol Honda Team coureur.

Deze kwam er, maar pas in de allerlaatste ronde. Marquez passeerde de Fransman die vervolgens als een ervaren MotoGP coureur meteen weer terug probeerde te slaan. De ervaren Marquez liet zich echter niet de kaas van het brood eten om even later als winnaar de finish te passeren.

Maar na afloop van de race kwam Marquez met een opmerkelijke verklaring voor zijn aanval in de laatste ronde.

Marc Marquez: “Eerlijk gezegd wist ik tijdens de race al dat het niet noodzakelijk was om hier de wedstrijd te winnen, want ik had al doorgekregen dat Rins was gecrasht en dat Dovizioso niet bij de eerste vijf reed. Maar het voorval zaterdagmiddag tijdens de kwalificatie zorgde ervoor dat ik extra gebrand was om uitgerekend hier te willen winnen. En dat heb ik gedaan. Ik probeerde gedurende de race achter Fabio te blijven maar zei toen in de slotfase tegen mezelf: ga ik het proberen of niet? Ik besloot het te doen en zei ik: ik ga het proberen in de laatste ronde. Ik wist dat Fabio heel snel was in de derde sector. Daarom probeerde ik hem al voor deze sector te passeren, waarna ik in de derde sector de deur dicht hield. Ik probeerde slim te zijn en het is heel leuk om hier in Italië te winnen, maar het is nog leuker om na deze race  93 punten voorsprong te hebben in de tussenstand van het kampioenschap.”

Marquez heeft na dertien wedstrijden nu 275 WK punten achter zijn naam staan, 93 meer dan Dovizioso die na zijn zesde plaats nu 182 punten heeft weten te scoren. Danilo Petrucci volgt op de vierde plaats met 151 punten voor Rins met 149 en Viñales met 149.