Marc Marquez noemt Fabio Quartararo als zijn belangrijkste rivaal voor komend MotoGP seizoen. Dit liet de Spanjaard afgelopen weekend weten tijdens een video interview met het Spaanse DAZN. In hetzelfde interview werd de regerend MotoGP wereldkampioen tevens gevraagd naar de huidige situatie van zijn voormalig teamgenoot Jorge Lorenzo: “Hij had angst voor de Honda, blijkbaar niet voor het racen.”

Het afgelopen weekend stond normaalgesproken de Grand Prix van Thailand op het programma, de Grand Prix waar Marc Marquez het afgelopen seizoen zijn achtste wereldtitel wist te behalen. Het feit dat deze Grand Prix geen doorgang kon vinden vanwege de uitbraak van het coronavirus was voor het Spaanse DAZN een reden om met Marquez in de rol van commentator terug te blikken op dit evenement van 2019 en te praten over de huidige situatie.

Marc Marquez: “Het is momenteel een moeilijke situatie. Af en toe maak ik een rondje met de honden van mijn broer, maar voor de rest moet ik mijn verantwoordelijkheid nemen en thuisblijven net als alle anders Spanjaarden. Ik probeer zo goed en kwaad als mogelijk te blijven trainen, en mijn schouder wordt beetje bij beetje beter. Voor de quarantaine werkte ik een aantal motorcross trainingen af maar dat leverde meer problemen op dan verwacht. De bewuste zenuw activeert en vertoont steeds meer tekenen van herstel. De dokters zorgen goed voor me maar ik kan niet ontkennen dat het voorseizoen voor ons niet makkelijk is geweest vanwege deze blessure. We hebben nu meer tijd om te herstellen, maar het is moeilijk in te schatten hoe het zal gaan op de motor. We zullen dus zonder echt te kunnen testen aan de eerste race moeten beginnen, een eerste race waarvan we op dit moment nog niet weten wanneer deze zal zijn.”

In het gesprek ging het echter niet alleen over zijn schouderblessure, de Repsol Honda Team coureur werd ook gevraagd naar zijn rivalen en zijn belangrijkste tegenstanders voor komend seizoen.

Marc Marquez: “Fabio Quartararo zal mijn belangrijkste rivaal worden, hem verslaan zal steeds moeilijker worden. Het afgelopen seizoen verloor hij alleen een aantal duels door gebrek aan ervaring. Maar hij leert snel en dat zal niet anders zijn in 2020 als we weer gaan racen. Hij zal in mijn ogen één van de belangrijkste rivalen zijn die ik moet zien te verslaan. Hij wist het afgelopen seizoen weliswaar nog geen race te winnen, maar hij heeft wel bewezen snel te zijn. Je hoeft niet te winnen om te bewijzen dat je voor de wereldtitel kunt vechten. Het Fabio-effect was geweldig voor Yamaha. Tijdens de afgelopen wintertesten hebben we kunnen zien dat de Yamaha M1 een flinke stap heeft gemaakt. Met name als ze vrij baan hebben kunnen ze een geweldig ritme aan de dag leggen, iets dat niet onbelangrijk is binnen de MotoGP en waar we komend seizoen zeker rekening mee moeten gaan houden.”

Jorge Lorenzo, Marquez’s voormalig teamgenoot en huidig Yamaha MotoGP testcoureur, zal als begenadigd ontwikkeling coureur zeker ook een bijdrage leveren aan het verbeteren van de prestaties van de Yamaha M1.

Marc Marquez: “Jorge heeft ons in Valencia verrast met zijn beslissing. Ik kwam er op donderdagochtend in Valencia achter dat hij later op de dag bekend ging maken om er mee te stoppen. Hij had moeite zich aan te passen. Hij ging met pensioen omdat hij bang was, zei hij destijds. Misschien kwam het door de Honda. Maar als ik nu zie dat hij een aanbod van Yamaha als MotoGP testcoureur heeft geaccepteerd en van plan is om in Catalunya met een wildcard deel te nemen aan de Grand Prix dan was hij dus niet bang.”

Naast Quartararo denkt Marquez dat Maverick Viñales, Andrea Dovizioso maar ook het Suzuki duo Alex Rins en Joan Mir komend seizoen hun mannetje zullen staan en zich regelmatig voorin het veld zullen melden.

 

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App