Marc Marquez: ‘Ik kom niet terug als ik niet 100% fit ben’

103
marc-marquez
Marc Marquez | foto© MM93

Marc Marquez werd afgelopen donderdag in Madrid voor de derde keer geopereerd aan zijn rechterbovenarm. Aan de vooravond van deze operatie sprak de Repsol Honda Team coureur met het Spaanse DAZN over de operatie, zijn opnieuw lange periode van herstel en zijn terugkeer als coureur op de MotoGP grid: “Ik kom pas terug als ik 100% hersteld en fit ben.”

Marc Marquez verblijft twee dagen na zijn acht uur durende operatie nog in het Ruber International Hospital, het ziekenhuis in Madrid waar afgelopen donderdag de operatie plaatsvond.

Lees ook: Mogelijk derde operatie voor Marc Marquez, beslissing voor 01 december
Lees ook: Marc Marquez in ziekenhuis in Madrid, derde operatie aanstaande?
Lees ook: Marc Marquez ondergaat in Madrid derde en acht uur durende operatie

Deze derde operatie vond plaats aangezien het herstel de afgelopen periode niet volgens plan verliep en er sprake is van pseudoartrose *. Om voorgoed van het al weken slepende probleem af te komen werd na het inwinnen van informatie en het bezoeken van diverse specialisten in Spanje. Oostenrijk en zelfs de Verenigde Staten besloten dat een derde operatie onvermijdelijk was.

Aan de vooravond van deze operatie sprak de achtvoudig wereldkampioen thuis in Cervera met het Spaanse DAZN over de afgelopen herstelperiode, de huidige situatie, de noodzaak van de operatie en het verwachte en maar liefst zes maanden durende herstel wat hem te wachten staat.

Na het ongeval op 19 juli in Jerez werd Marquez twee dagen later voor de eerste keer geopereerd om vervolgens twee dagen later terug te keren naar het circuit en tweeënzeventig uur na de operatie weer op de motor te stappen. Achteraf kunnen we stellen dat dit niet de meest verstandige keuze is geweest.

Marc Marquez: “De plaat brak toen ik thuis een schuifdeur opendeed, maar daar breekt hij natuurlijk niet zomaar, dit was een gevolg van alle stress die tijdens het rijden in Jerez was ontstaan. Het is achteraf een vergissing geweest om daar te gaan rijden.”

Ondanks deze tegenslag wijst de Repsol Honda Team coureur niet met de vinger naar de artsen die hem destijds verzekerden dat hij tijdens het tweede opeenvolgende Grand Prix weekend in Jerez weer kon rijden. Ondanks dit kiest hij ervoor om zich niet opnieuw te laten behandelen en opereren door de bekende arts dr. Xavier Mir in Barcelona.

Marc Marquez: “Wat heb ik geleerd? Dat wij als coureurs een bepaalde drive hebben maar daarbij ook één belangrijke fout maken: we zien het risico niet, we zien de angst niet. Dit betekent dat anderen ons deze angst moeten laten zien. Na de eerste operatie vraag ik, iets dat elke rijder zal doen, ‘wanneer kan ik weer op mijn motor stappen’?”

Op dit soort momenten moet een arts in onze ogen het laatste woord hebben, maar de huidige artsen die momenteel aan de MotoGP verbonden zijn – waaronder dr. Mir – lijken steeds meer de status te willen hebben van een ‘VIP’, belangrijk gevonden te willen worden en maar al te graag in hun MotoGP outfit met hun ‘kop’ in beeld te willen komen. In het geval van Marc Marquez was dit niet anders, de artsen hadden teveel verschillende belangen te dien en het heeft er dan ook alle schijn van deze artsen waarschijnlijk de auteur van een boek wilden worden waarin het wonder ‘Marc Marquez’ beschreven diende te worden. De achtvoudig wereldkampioen ging volgens eigen zeggen dan ook de baan op met de zekerheid dat de plaat stand zou houden.

Marc Marquez: “Ik ben dapper maar niet gek en levensmoe. Als ze me vertellen dat de plaat kan breken, dan stap ik echt niet op. Ik stap niet op de motor om vervolgens 300 km per uur te gaan rijden met in mijn achterhoofd de wetenschap dat de plaat bij het remmen kan breken. Dit zijn dingen die in de toekomst nuttig zullen zijn, waarin ik zelf meer verantwoordelijkheid zal moet nemen, het zijn ervaringen waarvan we hopen dat ze me volwassen zullen maken.”

De vertraging in het herstel zorgden ervoor dat Marquez zijn lot weer in handen moest leggen van de artsen, dit keer in Madrid. Na de operatie zal het echter een race tegen de klok worden en bestaat er het risico dat ook de eerste Grand Prix weekenden van 2021 te vroeg zullen komen. Er wordt gesproken over een revalidatie van minimaal zes maanden na deze derde operatie.

Marc Marquez: “Voor mij staat één ding vast, en laat ik daar maar gelijk duidelijk over zijn: ik zal niet terugkeren alvorens ik 100% fit en volledig hersteld ben….Ik heb de afgelopen maanden nooit getwijfeld over het feit dat ik niet weer op mijn oude niveau zal komen. Daarom wacht ik tot ik weer 100% fit en volledig hersteld ben alvorens ik mijn comeback zal maken. Want als ik terugkom, wil ik hetzelfde zijn, dezelfde risico’s kunnen nemen, het is mijn DNA.”

Inmiddels is de operatie achter de rug en heeft Marc Marquez’s persoonlijke manager Emilo Alzamora vrijdagavond laten weten dat het team van artsen welke de operatie heeft uitgevoerd tevreden is over het resultaat van de operatie. Tevens liet Alzamora weten dat zijn protegé de eerste nacht na de operatie goed is doorgekomen en vrijdag gedurende de dag al goed gemutst was en de nodige plannen aan het maken was aangaande het revalidatieproces welke hem de komende maanden te wachten staat.

De grote vraag is nu, is Marc Marquez op 10 december aanstaande ook van de partij als Honda Racing haar coureurs voor het seizoen 2021 voor zal stellen tijdens een online presentatie. In het rijtje van de officiële Honda WorldSBK, Moto3, Moto2, MotoGP coureurs staat wel de naam van Marc Marquez vermeld. We zijn benieuwd…..

***Pseudoartrose betekent ‘nepgewricht’ en duidt op het niet binnen afzienbare tijd genezen van botbreuken. Een botbreuk groeit niet vast en er ontstaat een vals gewricht. Dit gaat gepaard met hevige pijn en een onnatuurlijke beweeglijkheid op de plaats van de breuk. Pseudoartrose treedt vooral op na breuken in de schacht van lange pijpbeenderen, in boven- en onderarm en boven- en onderbeen.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App