Marc Marquez heeft zondagmiddag in Valencia de MotoGP race van de Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana op zijn naam geschreven. Het was de twaalfde MotoGP zege van de Repsol Honda Team coureur. Fabio Quartararo en Jack Miller eindigden in deze laatste race van het seizoen als tweede en derde.

De MotoGP titel was al vergeven en in handen van Marc Marquez maar ondanks dit waren er voldoende redenen om deze laatste MotoGP race uit te roepen tot een speciale race. Zo was het de laatste race voor Jorge Lorenzo die drie dagen eerder aankondigde zijn helm na dit weekend aan de wilgen te hangen, was het de grote vraag of dit voorlopige de laatste MotoGP race zou gaan worden voor de Fransman Johann Zarco. Daarnaast zagen we de Aprilia coureurs Andrea Iannone en Aleix Espargaró in een speciale rode ’RED’ livery aan de start verschijnen en zowel Alex Rins en wereldkampioen Marc Marquez gebruik maken van een afwijkend helmdesign en vroegen veel fans zich af of Fabio Quartararo, die vanaf de pole aan deze race mocht beginnen, deze dag dan zijn allereerste MotoGP race zou gaan winnen.

Om klokslag 14:00 uur gingen op een nog steeds fris Circuit Ricardo Tormo in Valencia de lichten op groen en was het de vanaf de derde plaats op de grid gestarte Jack Miller die kopstart nam maar even later meteen voorbijgestoken werd door de vanaf de pole vertrokken Fabio Quartararo.

Bij de eerste doorkomst was het Quartararo aan de leiding voor Miller, Marquez, Andrea Dovizioso en Alex Rins.

Terwijl Quartararo meteen iets afstand wist te nemen was het Marquez die het gevaar zag en ten koste van Miller naar de tweede plaats wist te komen terwijl iets verder naar achteren Rins de vierde plaats over wist te nemen van Dovizioso.

Leek Maverick Viñales voorafgaand aan de race nog te beschikken over het beste racetempo, in de beginfase van de race was daar echter nog niet veel van te merken. De Monster Energy Yamaha coureur kende niet een hele goede start vanaf de tweede plaats op de grid, na drie ronden kwam de Spanjaard dan ook slechts als zevende door.

In de vijfde ronde verscheen Marquez aan het achterwiel van de nog steeds aan de leiding rijdende Quartararo en had Dovizioso inmiddels de vierde plaats weer over weten te nemen van Rins.

Na vijf ronden was het Quartararo aan de leiding op de voet gevolgd door Marquez, op ruim een seconde gevolgd door Miller, Dovizioso, op ruim twee seconden achter de leiders Rins en Franco Morbidelli. Viñales moest op de zevende plaats rijdend inmiddels al ruim drie seconden prijsgeven op de leiders terwijl Joan Mir, Valentino Rossi en Cal Crutchlow de top tien completeerden en Michele Pirro zijn Ducati met een technisch probleem in de pits parkeerde.

In de zevende ronde plaatste zijn eerste aanval op Quartararo, een succesvolle aanval waarmee de Repsol Honda Team coureur voor het eerst in deze race als leider doorkwam.

 

Marquez schakelde vervolgens meteen een tandje bij, wist een klein gaatje te slaan op Quartararo die vervolgens Miller, Dovizioso en Rins snel dichterbij zag komen.

In de tiende ronde kwam er een eind aan de race voor Crutchlow, de LCR Honda Team Castrol coureur kwam in de eerste bocht ten val.

In de veertiende ronde zagen we Johann Zarco, Iker Lecuona en Danilo Petrucci los van elkaar in bocht zes onderuit schuiven. Terwijl Petrucci en Lecuona ongedeerd bleven leek Zarco zich flink bezeerd te hebben nadat hij vol geraakt werd door de machine van de dit weekend in de klasse debuterende Spanjaard. Lecuona ontfermde zich meteen over de Fransman waarna de marshals Zarco later naar een veiliger plaats begeleiden.

 

 

Na zestien van de zesentwintig ronden tellende race was het nog steeds Marquez aan de leiding, op een kleine seconde gevolgd door Quartararo, iets daarachter Miller terwijl Dovizioso en Rins op iets meer dan een seconde van Miller nog steeds als vierde en vijfde doorkwamen.

In de zeventiende ronde schoof de op de zesde plaats rijdende Morbidelli in bocht vier onderuit waarmee ook zijn race voorbij was.

Met nog zeven ronden te gaan zagen we Zarco terugkeren in de LCR Honda Idemitsu pitbox, een zucht van verlichting voor velen gezien de impact van de crash waarbij de Fransman in het gravel voor geraakt werd door de KTM van Lecuona.

Terwijl Marquez zijn voorsprong aan de leiding rijden ronde na ronde weer iets wist uit te breiden kwam de tweede positie van Quartararo steeds meer in gevaar. Het was Miller die ronde na ronde iets dichterbij kwam en aan de duidelijke eindsprint was begonnen.

De leidende positie kwam in de laatste ronden geen moment meer in gevaar, de Repsol Honda coureur stuurde zijn RC213V dan ook voor de twaalfde keer dit seizoen als eerste over de finish. Quartararo wist stand te houden en de tweede plaats voor zich op te eisen terwijl Miller met de derde plaats als snelste Ducati coureur opnieuw een podium wist te scoren.

 

Dovizioso werd vierde gevolgd door Rins, Viñales, Mir, Rossi, Aleix Espargaró en Pol Espargaró terwijl Andrea Iannone in de laatste ronde een top tien klassering in rook op zag gaan vanwege een crash.

Lorenzo kwam in zijn allerlaatste MotoGP race als dertiende over de finish.

 

Nadat er in de uitloopronde al de nodige feestjes gevierd werden door zowel Marquez als ook Lorenzo kon het tweetal ook nog een officiële titel toevoegen aan hun al indrukwekkende erelijst. Marquez zorgde met zijn overwinning namelijk voor de derde titel dit seizoen. Nadat hijzelf al tot wereldtitel was gekroond, Honda de constructeurstitel had bezorgd greep het Repsol Honda Team ook nog de titel als beste team.

 

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App