Dat Marc Marquez nog niet geheel hersteld is van de operatie aan zijn rechterschouder, een ingreep welke eind november 2019 plaatsvond, bleek de afgelopen drie dagen tijdens de Official MotoGP Test in Sepang. Inmiddels doen er geruchten de ronde dat er binnen het Repsol Honda Team gediscussieerd wordt over een mogelijk tweede operatie. Mocht dit het geval zijn dan is het zo goed als zeker dat de regerend MotoGP wereldkampioen de eerste twee Grand Prix weekenden in Qatar en Thailand zal moeten missen.

Marc Marquez bevindt zich momenteel in een hele lastige situatie. Na drie lastige en moeizaam verlopen MotoGP testdagen in Sepang- de regerend MotoGP wereldkampioen noteerde er slechts de dertiende rondetijd en kwam daarnaast ook nog eens twee keer ten val – is het duidelijk dat de schouderblessure hem nog steeds flink parten speelt.

Marquez onderging de afgelopen winter voor het tweede jaar op rij een schouderoperatie. Moest de Spanjaard in november 2018 een medische ingreep ondergaan aan zijn linkerschouder, 27 november 2019 ging hij onder het mes voor een operatie aan zijn rechterschouder. Leek de laatste ingreep in eerste instantie minder ingrijpend, tijdens het herstel werd al snel duidelijk dat de revalidatie aanzienlijk lastiger en gecompliceerder was.

Ondanks dat Marquez de afgelopen periode twee keer per dag vier uur lang, samen met zijn fysiotherapeut werkte aan het herstel, zijn vakantie en een aantal commerciële activiteiten annuleerde, bleek de afgelopen dagen in Sepang dat hij nog allesbehalve hersteld is. Zelf sprak de Spanjaard dat hij momenteel fysiek gezien ongeveer op 60 -70% van zijn normale niveau zit, de pijn minder is in vergelijking met vorig jaar rond deze tijd maar dat het gebrek aan kracht in zijn schouder een stuk minder is en dat men zich hierover momenteel zeker de nodige zorgen maakt.

Zondag na afloop van de driedaagse test in Sepang maakte Marquez tijdens zijn media debrief dan ook een terneergeslagen indruk, ongebruikelijk en iets dat we normaalgesproken niet gewend zijn van de altijd vrolijke, goedlachse en open achtvoudig wereldkampioen.

Zijn tranen proberend te verbergen vertelde Marquez dat hij drie weken terug nog niet in staat was om met zijn rechterhand een glas water op te tillen. Dat het momenteel een stuk minder gaat dan een jaar geleden had volgens hem alles te maken met het feit dat er op 27 november tijdens de operatie een beschadigde zenuw was ontdekt, en dat deze beschadigde zenuw hem nu behoorlijk parten speelt en zorgt voor het gebrek aan kracht in zijn schouder.

Vanwege deze tegenslag staan er de komende dagen verdere medische onderzoeken gepland in het Clinica Dexeus ziekenhuis in Barcelona. Er wordt zelfs overwogen of een tweede operatie raadzaam en noodzakelijk zal zijn. Volgens Marquez is het momenteel zo dat de artsen er onderling nog niet over uit zijn of een tweede operatie wel zinvol is.

De komende dagen zal hierover meer duidelijkheid moeten komen, maar in het geval dat er besloten wordt dat een tweede ingreep noodzakelijk is dan heeft dit vergaande consequenties voor Marquez wat betreft de start van het 2020 seizoen en het verdedigen van zijn MotoGP wereldtitel. Het is dan namelijk zo goed als zeker dat Marquez, naast de eerstvolgende MotoGP test in Qatar (22 en 24 februari), ook de eerste twee Grand Prix weekenden van het seizoen in Qatar en Thailand zal moeten missen.

Takaaki Nakagami en Miguel Oliveira
Dat het sowieso al knap was dat Marquez de afgelopen dagen in Sepang alweer van de partij was konden we zien aan het optreden van zowel Takaaki Nakagami en Miguel Oliveira. Beiden ondergingen een maand eerder dan Marquez (oktober 2019) een vergelijkbare operatie, zowel de Japanner als ook de Portugees ondervonden er de afgelopen dagen in Sepang nog steeds de nodige hinder van en gaven beiden aan dat het rijden van een langere run nog steeds te pijnlijk was.

 

 

Handige links Official MotoGP Test Sepang:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App