Marc Márquez: “Voor een podium op zondag zou ik nu meteen tekenen”

2026
Marc Márquez met zijn speciale helmontwerp - Circuit of The Americas | © Randy van Maasdijk

Marc Márquez behoort dit weekend tot één van de favorieten voor de overwinning op het Circuit of The Americas. De Spanjaard heeft maar liefst zeven keer gewonnen op het Amerikaanse circuit maar verwacht zelf niet dat hij daar een achtste zege aan toe kan voegen.

Voordat Marc Márquez in 2020 zwaar geblesseerd raakte was het vrijwel een zekerheid dat hij op het Circuit of The Americas niet te verslaan was. In 2013, toen pas zijn tweede race in de MotoGP klasse, behaalde hij zijn eerste overwinning en dat deed hij onafgebroken tot en met 2018. Van 2013 tot en met 2019 stond hij telkens op pole position maar in 2019 ging hij tijdens de race onderuit terwijl hij aan de leiding reed. Die race werd toen gewonnen door Alex Rins op de Suzuki voor Valentino Rossi en Jack Miller.In 2021 won Márquez opnieuw op ‘COTA’ vanaf de derde positie op de grid en in 2022 eindigde hij als zesde nadat een probleem met de launch control ervoor zorgde dat hij terugviel naar de laatste plaats. In 2023 was Márquez er niet bij in Austin omdat hij zijn nog herstellende was van de gebroken duim die hij in het incident met Miguel Oliveira in Portimão had opgelopen.

In Portimão liet Márquez al zien dat hij weer vooraan mee kan strijden nadat hij de tweede plaats opeiste in de Sprint race. In de volledige race was hij opnieuw op koers voor een podiumfinish maar een aanvaring met regerend wereldkampioen Pecco Bagnaia voorkwam dat. Ondanks dat de Spanjaard heeft laten zien dat hij zich relatief snel heeft aan kunnen passen aan het volledig andere karakter van de Ducati Desmocedici GP23 vergeleken met de Honda RC213V ziet hij zichzelf nog niet als de favoriet voor de overwinning dit weekend. Zelfs zijn geweldige resultaten uit het verleden op dit bijzondere circuit geven hem nog niet het vertrouwen om uit te spreken dat hij voor de zege kan gaan op zaterdag of zondag.

Marc Márquez: “Dit circuit past natuurlijk heel goed bij mijn rijstijl en in het verleden hebben we hier hele goede resultaten behaald. Maar zoals we in Portimão hebben gezien zijn er nog steeds drie of vier coureurs sneller dan ik dus we zullen zien of ik hier iets dichterbij kan komen. Als je me nu zou zeggen dat ik hier zondag op het podium sta dan teken ik meteen. Voordat je kunt winnen moet je eerst een podiumfinish behalen.”

De eerste vrije training voor de MotoGP klasse op het Circuit of The Americas gaat vrijdag om 10:45 uur lokale tijd, 17:45 uur Nederlandse tijd van start.zs-728x90Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslag • Persconferentie MotoGP Race (VLNR) Acosta - Vinales - Bastianini
 • #23 Enea Bastianini - (ITA) - Ducati Lenovo Team - Ducati Desmosedici GP24
 • #31 Pedro Acosta - (SPA) - GASGAS Factory Racing Tech3 - KTM RC16
 • #12 Maverick Vinales - (SPA) - Aprilia Racing - Aprilia RSGP
 • #12 Maverick Vinales - (SPA) - Aprilia Racing - Aprilia RSGP
 • podium MotoGP MotoGP Race (VLNR) Acosta - Vinales - Bastianini
 • #12 Maverick Vinales - (SPA) - Aprilia Racing - Aprilia RSGP
 • #31 Pedro Acosta - (SPA) - GASGAS Factory Racing Tech3 - KTM RC16
 • #23 Enea Bastianini - (ITA) - Ducati Lenovo Team - Ducati Desmosedici GP24
 • Manager Aprillia Racing
 • #12 Maverick Vinales - (SPA) - Aprilia Racing - Aprilia RSGP ( Batman)
 • #23 Enea Bastianini - (ITA) - Ducati Lenovo Team - Ducati Desmosedici GP24