Marc Márquez wint in Japan en behaalt wereldtitel, Dovizioso crasht

4
marc-marquez
Marc Marquez 2018 MotoGP wereldkampioen

Marc Márquez heeft zondagmiddag op de Twin Ring Motegi in Japan de MotoGP race gewonnen en daarmee opnieuw de wereldtitel in de wacht gesleept. De Spanjaard was wederom verwikkeld in een fel duel met rivaal Andrea Dovizioso maar de Italiaan crashte waardoor Márquez zich nu zevenvoudig wereldkampioen mag noemen. Cal Crutchlow en Alex Rins finishten als tweede en derde respectievelijk.

Zondag om 14:00 uur lokale tijd, 07:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor de MotoGP race op de Twin Ring Motegi in Japan. De coureurs begonnen aan 24 ronden op het Japanse circuit onder gunstige en zonnige omstandigheden met een buitentemperatuur van zo’n 24°C en een baantemperatuur van zo’n 36°C.

Zoals altijd was de bandenkeuze van cruciaal belang en koos vrijwel iedereen voor de medium achterband. Echter was er wel verdeeldheid wat betreft de voorband en waren het Andrea Dovizioso, Johann Zarco, Maverick Viñales en Jack Miller die een soft-compound lieten monteren terwijl de rest een medium-compound gebruikte.

Polesitter Andrea Dovizioso startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Jack Miller en een zeer goed gestarte Marc Márquez. Daarachter waren het Cal Crutchlow, Alex Rins, Valentino Rossi, Johann Zarco, Dani Pedrosa, Andrea Iannone en Maverick Viñales in de top tien.

Ondanks dat er een wereldtitel op het spel stond schoof Márquez niet onder stoelen of banken wat zijn intenties waren en viel hij aan. De Spanjaard reed kort achter het achterwiel van Dovizioso en zette hem onder druk. Daarachter waren het de twee goede vrienden Miller en Crutchlow terwijl Rossi op de vijfde plaats moeite had om Rins achter zich te houden.

Dovizioso werd langzaam maar zeker heviger onder druk gezet en in de vijfde ronde passeerde Crutchlow zijn merkgenoot Márquez voor de tweede plaats om de Italiaan verder onder druk te zetten. Een halve seconde daarachter was Rossi inmiddels voorbij gegaan aan Miller voor de vierde plaats door middel van een gewaagde inhaalactie ter hoogte van bocht 11. Rins was nog altijd zesde met teamgenoot Iannone daarachter. Zarco, Pedrosa en Viñales daarachter wisten weinig indruk te maken en stelden teleur in de beginfase van de race op Japanse grond.