Marc Marquez is zondagmiddag in Le Mans winnaar geworden van de MotoGP race van de SHARK Helmets Grand Prix de France. De regerend MotoGP wereldkampioen passeerde na zevenentwintig ronden als eerste de finish voor het Ducati Team duo Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci.

Na de Moto3 en Moto2 was het zondagmiddag om 14:00 uur in Le Mans de beurt aan de MotoGP coureurs voor hun 27 ronden tellende race van de SHARK Helmets Grand Prix de France. Ondanks dat de weersvoorspellingen anders waren en het nog steeds flink bewolkt was, bleef de verwachte regen uit en kon er gestart worden op een volledig droge baan.

Uit voorzorg zagen we dat verschillende teams wel hun reserve machines klaar hadden staan in de pitlane voor het geval dat de regen toch nog zou arriveren.

Op de vanaf de zevende plaats gestarte Takaaki Nakagami na, besloot de gehele top tien op zowel een soft voor- als ook achterband aan deze race te beginnen. Echter nog voor de start was de race al over voor Karel Abraham en Joan Mir, beiden kwamen in de warm-up lap ten val.

Ronde 1
Bij de start is het Danilo Petrucci die het snelst weg is maar even later is het Marc Marquez die de leiding over weet te nemen. Bij de eerste doorkomst is het Marquez aan de leiding voor Petrucci, Jack Miller, Valentino Rossi, Pol Espargaró, Franco Morbidelli en Jorge Lorenzo. Mir is na zijn crash teruggekeerd naar de pitbox en inmiddels met een grote achterstand alsnog aan de race begonnen.

Ronde 2
Petrucci gaat op de tweede plaats rijdend wijd en valt terug van de tweede naar de vijfde plaats. Marquez en Miller weten iets afstand te nemen van de rest van het veld, terwijl Dovizioso en Rossi duelleren voor de derde plaats in de race.

Ronde 4
Miller komt langs Marquez en neemt de leiding over van de Repsol Honda Team coureur. Achter in het veld komt Tito Rabat ten val en is het einde race voor de Spanjaard.

Ronde 6
Miller en Marquez wisselen elkaar een aantal keren af aan de kop van het veld. Dit kost echter de nodige tijd met als gevolg dat Dovizioso en Rossi de aansluiting weten te vinden bij het tweetal.

Ronde 7
Marquez ziet het gevaar en doet er een schepje bovenop terwijl Dovizioso uit alle macht probeert Miller van de tweede plaats te verdrijven.

Ronde 8 
Francesco Bagnaia komt ten val en neemt in zijn val Maverick Viñales mee, voor beiden is het einde race. Niet veel later komt Andrea Iannone de pits binnen rijden, ook zijn race zit erop vanwege een technisch probleem.

 

Ronde 9
Marquez heeft nog steeds de leiding in handen voor Miller, Dovizioso, Rossi, Petrucci, Pol Espargaró, Morbidelli, Cal Crutchlow, Lorenzo en Nakagami. Nog zeventien coureurs in de race.

Ronde 11
Alex Rins, de nummer 2 in de tussenstand van het kampioenschap die na een dramatische kwalificatie vanuit het achterveld aan de race moest beginnen, is inmiddels opgeklommen naar de elfde plaats in de race.

Ronde 12
Terwijl Marquez de snelste ronde van de wedstrijd laat noteren gaat Dovizioso opnieuw een poging doen om Miller van de tweede plaats te verdrijven en zo de Repsol Honda Team coureur niet te laten ontsnappen.

Ronde 13
Marquez nog steeds aan de leiding op ruim een seconde gevolgd door Miller en Dovizioso, op ruim drie seconden door Petrucci en Rossi en de groep Pol Espargaró, Morbidelli en Crutchlow die inmiddels zes seconden prijs hebben moeten geven op de leider van de race.

Ronde 16
Miller heeft het al een paar ronden moeilijk, schudt regelmatig met zijn hoofd ten teken dat hij grip mist achter, en ziet Dovizioso langszij komen. Dovizioso kan de jacht gaan openen op de nog steeds aan de leiding rijdende Marquez die inmiddels wel ruim drie seconden is weggereden.

 

Ronde 18
Met nog iets minder dan tien ronden te gaan is het Marquez voor Dovizioso, Miller, Petrucci, Rossi, Pol Espargaró, Morbidelli, Crutchlow, Fabio Quartararo en Lorenzo.

Ronde 20
Ook Nakagami gaat in de fout, de Japanner ziet met nog 8 ronden te gaan een vroegtijdig einde komen aan zijn race vanwege een crash

Ronde 21
Petrucci komt ten koste van Miller naar de derde plaats terwijl ook Rossi in rap tempo naar de Australiër komt rijden. Marquez nog steeds aan de leiding gevolgd door een groep met Dovizioso, Petrucci, Miller en Rossi op ruim vier seconden.

 

Ronde 22
Petrucci komt langszij teamgenoot Dovizioso maar de nummer 04 slaat meteen terug waardoor de volgorde vooralsnog hetzelfde blijft.

Ronde 24
Petrucci blijft het proberen bij zijn teamgenoot, komt opnieuw langszij om vervolgens wijd te gaan en Dovi weer langszij te zien komen. Iets verder naar achteren lijkt Quartararo aan een slot offensief te zijn begonnen. Na even eerder al Lorenzo een plaats terugverwezen te hebben moet nu Crutchlow er aan geloven, de Fransman komt hiermee naar de achtste plaats in de race.

 

Ronde 26
Terwijl Dovizioso en Petrucci met elkaar blijven duelleren laat Marquez het tempo vooraan het veld iets zakken, de Spanjaard begint met een voorsprong van ongeveer twee seconden aan de laatste ronde.

Ronde 27
Het is Marquez die na Jerez ook deze race op zijn naam weet te schrijven en hiermee Honda de 300e MotoGP zege bezorgt. Op bijna twee seconden wordt Dovizioso tweede terwijl Petrucci de derde plaats en daarmee de laatste podiumplaats veilig weet te stellen.

Miller weet ondanks de grip problemen de schade beperkt te houden en als vierde de finish te passeren voor Rossi, Pol Espargaró – die daarmee voor tevreden gezichten zorgt bij KTM, Morbidelli, Quartararo – die de snelste ronde van de race liet noteren, Crutchlow en Rins die in de slotfase nog ten koste van Lorenzo de top tien binnen wist te rijden.

 

Tussenstand kampioenschap
Met zijn tweede opeenvolgende zege verstevigt Marquez zijn leidende positie in het kampioenschap. De Spanjaard heeft na vijf races 95 punten weten te scoren, acht meer dan Dovizioso (87) die na zijn tweede plaats in de race ook de tweede plaats in de tussenstand over heeft genomen van Rins die nu derde staat met 75 gescoorde punten.

Rossi bezet de vierde plaats met 72 punten terwijl Petrucci met 57 punten de vijfde plaats inneemt.

Handige links SHARK Helmets Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App