Marco Bezzecchi (P3): “Heel blij met dit podium want ik was hier nooit snel”

1368
Marco Bezzecchi krijgt een Prosecco-douche van Maverick Viñales op het podium in Portimão | © VR46 Racing

Marco Bezzecchi werd zondagmiddag derde in de eerste MotoGP race van het seizoen in Portugal. De Italiaan behaalde het tweede MotoGP podium van zijn carrière op een circuit waar hij zich tot deze winter nooit thuis voelde.

In een hectische openingsrace van 2023 is Marco Bezzecchi op het podium geëindigd. De Italiaan startte vanaf de zevende plaats en daar reed hij ook in de openingsfase van de race. In de derde ronde ging het mis bij Marc Márquez die Jorge Martin en Miguel Oliveira meenam in het incident waardoor Bezzecchi in één keer opschoof naar de vierde plaats.

Na een aantal ronden achter Jack Miller te hebben gereden rekende de Italiaan daar in de zesde ronde mee af waarna hij op jacht ging naar Pecco Bagnaia en Maverick Viñales die voor hem reden. Zijn landgenoot en de Spanjaard bleken echter een maatje te groot te zijn maar Bezzecchi wist op zijn beurt de rest van de concurrentie achter zich te houden waardoor hij als derde over de finish kwam en daarmee zijn tweede podiumfinish in de MotoGP klasse behaalde.

Marco Bezzecchi: “Ik ben ontzettend blij, het is altijd mooi om het seizoen met een goed resultaat te beginnen. Om eerlijk te zijn had ik niet verwacht dat dat hier zou lukken want op dit circuit ben ik nooit echt snel geweest. Dit jaar heb ik een stap gemaakt en daar ben ik heel blij mee.

De race was fantastisch. Ik kon Jack [Miller] inhalen en ik denk dat dat cruciaal was voor het podium, vanaf dat moment kon ik mijn ritme rijden en wist ik weg te rijden van de groep achter mij. Ik probeerde Maverick [Viñales] nog te achterhalen maar hij was net iets sneller dan ik, hoe dan ook kon ik een goede voorsprong opbouwen naar de rijders achter mij waardoor ik dit podium veiligstelde.”

Bezzecchi reed niet ver achter het incident van Marc Márquez, Jorge Martin en Miguel Oliveira maar hij erkende dat bocht 3 van het Autódromo Internacional do Algarve ook niet zijn favoriete bocht is.

Marco Bezzecchi: “Ik kon niet echt zien waar en hoe zij remden want ik reed er niet dicht genoeg op, ik zag Marc [Márquez] omdat hij vanwege de kleuren makkelijk te herkennen is, en zijn machine ging alle kanten op. Ik wist meteen dat dat niet goed zou komen, dit is namelijk echt een k**bocht. Zodra je vijf meter later remt verlies je de stabiliteit in de motor en stop je niet op tijd. Het is altijd jammer wanneer er crashes zijn met meerdere rijders maar het kan gebeuren.”

Dit seizoen beschikt Bezzecchi over de Ducati Desmocedici GP22, het model waar Pecco Bagnaia afgelopen jaar wereldkampioen mee werd. De Mooney VR46 Racing coureur voelt zich steeds beter met deze machine.

Marco Bezzecchi: “Het 2022 model is fantastisch geweest sinds ik er voor het eerst mee gereden heb. Het verschil met die van 2021 is niet heel groot, maar deze geeft veel meer vertrouwen bij het aanremmen. Dat is een gedeelte waar ik me nog steeds moet verbeteren. Ik moet de machine nog steeds een beetje leren kennen en beter aanvoelen waar de limiet is, maar momenteel gaat dat goed. Pecco [Bagnaia] heeft het vorig jaar goed gedaan met deze machine dus ik hoop net zo snel te kunnen zijn.”

In de persconferentie na afloop gaf Bezzecchi aan dat het Autódromo Internacional do Algarve nooit één van zijn favoriete circuits was. Afgelopen winter was hij samen met de VR46 Riders Academy te vinden op het Portugese circuit met onder andere Valentino Rossi, Pecco Bagnaia en Luca Marini om een aantal dagen ronden te rijden met productiemachines.

Marco Bezzecchi: “Het helpt altijd om te rijden en met de motor bezig te zijn. Het is sowieso fijn want we trainen gedurende de winter heel veel in de sportschool en dat is behoorlijk saai. Het was geweldig om hier [Portimão] te komen en we waren met de hele groep, inclusief Valentino. Mentaal gezien was dat goed maar ook mijn rijstijl werd er beter van, ik reed stukken beter dan de vorige keer dat ik hier was. Het heeft me zeker wat geholpen want het was een circuit waar ik niet zo snel was. Ik weet niet of ik vandaag om die reden zo snel was, maar ik denk dat het best een beetje geholpen heeft.”

De coureurs en teams reizen maandag alweer af naar Argentinië waar komend weekend de tweede Grand Prix van 2023 op het programma staat op Termas de Río Hondo.Handige links Grande Prémio Tissot de Portugal:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag • Moto3 race
 • Moto3 race
 • Moto3 race
 • Moto3 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto3 race
 • Moto3 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • Sprint
 • Sprint
 • Sprint
 • Sprint
 • Sprint
 • Sprint
 • Sprint
 • Sprint
 • Bo Bendsneyder
 • Barry Baltus
 • Collin Veijer
 • Zonta van den Goorbergh
 • Fabio Quartararo
 • Jack Miller
 • Alex Marquez
 • Maverick Viñales
 • Miguel Oliveira
 • Marc Marquez
 • Jorge Martin
 • MotoGP FP1 Portugal-27
 • Aleix Esparagaró
 • MotoGP FP1 Portugal-26
 • Francesco Bagnaia
 • Augusto Fernandez
 • Brad Binder
 • Alex Rins
 • Enea Bastianini
 • Fabio Di Giannantonio
 • Raul Fernandez
 • Fabio Di Giannantonio
 • Fabio Di Giannantonio
 • Joan Mir
 • Fabio Di Giannantonio
 • Johann Zarco
 • Augusto Fernandez
 • Luca Marini & Marco Bezzecchi
 • Zonta van den Goorbergh
 • Barry Baltus
 • Franco Morbidelli
 • Jake Dixon
 • Bo Bendsneyder
 • Collin Veijer
 • Daniel Holgado
 • Francesco Bagnaia
 • Marc Marquez
 • Fabio Quartararo
 • Francesco Bagnaia & Marc Marquez
 • Luca Marini, Fabio Di Giannantonio en Enea Bastianini
 • Marc Marquez
 • VR46 Riders Academy coureurs
 • 2023 MotoGP bikes
 • 2023 MotoGP startveld
 • Marc Marquez, Joan Mir en Francesco Bagnaia
 • Bo Bendsneyder & Zonta van den Goorbergh
 • Zonta van den Goorbergh
 • 2023 Moto2 startveld
 • Zonta van den Goorbergh & Barry Baltus
 • Collin Veijer - helm
 • Guido Fenneman
 • Collin Veijer
 • 2023 Moto3 startveld
 • BMW cars
 • Formule 1 demo car