Marco Lucchinelli in Mugello benoemd tot MotoGP Legend

627
Lucchinelli
Marco Lucchinelli (l) en Carmelo Ezpeleta (r) | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

Marco Lucchinelli, 500cc wereldkampioen in 1981, is vrijdag tijdens de eerste dag van de Gran Premio d’Italia Oakley toegevoegd aan de hall of fame van het MotoGP wereldkampioenschap en benoemd tot MotoGP Legend.

Nadat Marco Lucchinelli in 1975 zijn carrière begon in het 350cc wereldkampioenschap, reed de Italiaan een jaar later al in de koningsklasse en behaalde hij twee podiums tijdens zijn eerste twee races. Als rookie werd hij uiteindelijk vierde in het kampioenschap, zijn debuut met Suzuki legde de fundering voor zijn aspiraties om wereldkampioen te worden in de 500cc.

Vele top tien finishes en podiums gingen vooraf aan een serieuze gooi naar de titel in 1980, waar de combinatie man en machine vijf keer op het podium finishte, waaronder een overwinning bij de laatste race van het seizoen in Duitsland, een zege die ervoor zorgde dat hij als derde in het kampioenschap eindigde. In 1981 won Lucchinelli vijf wedstrijden en behaalde hij zeven podiums met zijn Suzuki, reed vijf keer de snelste ronde in de race en sleepte zeven keer de pole positie binnen. Dat jaar werd hij dan ook gekroond tot wereldkampioen en behaalde hij zijn doel.

Lucchinelli werd vrijdag in Mugello toegevoegd aan een lange lijst met grote namen die hem al voor gingen en reeds eerder al tot MotoGP Legend werden benoemd: Giacomo Agostini, Mick Doohan, Geoff Duke, Wayne Gardner, Mike Hailwood, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Anton Mang, Angel Nieto, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Marco Simoncelli, Freddie Spencer, Casey Stoner, John Surtees, Carlo Ubbiali, Alex Crivillé, Franco Uncini, Kenny Roberts jr en de onlangs overleden Nicky Hayden.