Marco Melandri op pole, vijfde startplaats voor Van der Mark in Jerez

6
melandri
Marco Melandri | foto© Ducati Corse

Marco Melandri vertrekt zaterdagmiddag in Jerez vanaf de pole tijdens de eerste World Superbike wedstrijd van de Pirelli Spanish Round. De Ducati coureur was zaterdagochtend het snelst tijdens de kwalificatie voor Jonathan Rea en Alex Lowes. Nederlander Michael van der Mark kwalificeerde zich als vijfde.

QP1
In de beginfase was het Leon Camier die bovenaan de lijst te vinden was, maar halverwege de sessie dook Leandro Mercado 0,004 seconde onder de tot dan toe snelste tijd van de MV Agusta coureur. Tijdens de tweede en beslissende run was het Jordi Torres, die in zijn eerste run verloren zag gaan na een remfout in bocht één, die als eerste snel onderweg was. De BMW coureur kon het echter niet afmaken en bleef steken op dat moment de vijfde positie.

Ook Alessandro Andreozzi deed vervolgens een poging, na drie hele snelle sectortijden ging de Yamaha coureur in de laatste bocht in de fout, kwam even naast de baan met als gevolg weg snelste tijd.

Met nog een minuut te gaan was het Xavi Forés die de snelste tijd op de klok gezet, Camier stak daar echter in de laatste seconden een stokje voor door een tijd op de klok te zetten van 1’40.062 en daarmee Forés terug te verwijzen naar de tweede plaats.

Camier en Forés dus door naar QP2. Mercado kwalificeerde zich met de derde tijd in deze sessie als dertiende voor de later op de dag te verrijden eerste race voor Raffaele de Rosa en Torres.

QP2
Tom Sykes, Camier, Jonathan Rea waren de namen die in de beginfase bovenaan de lijst te vinden waren. Het was echter Sykes die na vijf minuten als eerste een rondetijd onder de 1’40 op de klok wist te zetten, en dat op racebanden. Niet veel later meldde ook Marco Melandri zich aan het front met een snelste ronde van 1’39.773. De Italiaan was dan ook het snelst na de eerste run voor Sykes, Rea, Camier, Eugene Laverty, Savadori en het Yamaha duo Alex Lowes en Michael van der Mark.

Nadat de heren allemaal naar binnen waren geweest voor het laten monteren van de kwalificatie begon het spel opnieuw. Camier kwam vervolgens als eerste naar buiten maar het Van der Mark die als eerste onder de tot dan toe snelste tijd wist te duiken van Melandri.

Lang kon de Nederlander er echter niet van genieten want even later waren het Melandri, Rea, Lowes en Sykes die al weer sneller waren. Melandri trok daarbij uiteindelijk met een snelste rondetijd van 1’38.960 aan het langste eind en het was dan ook de Italiaan die de pole voor zich opeiste, zijn tweede pas in zijn World Superbike carrière.

Achter Melandri stelde Rea de tweede startpositie veilig terwijl Lowes zijn Yamaha met een derde rondetijd tevens op de eerste startrij parkeerde.

Sykes werd vierde net voor Nederlander Van der Mark, Savodori, Laverty, Davies, Camier en de dit weekend voor zijn thuispubliek acterende Roman Ramos.

Sylvain Guintoli kwalificeerde zich als elfde terwijl de twaalfde en langzaamste tijd in deze sessie op de klok werd gezet door Xavi Forés.

De eerste World Superbike wedstrijd gaat zaterdagmiddag om 13:00 uur van start en is via diverse TV en internet kanalen live te volgen – een compleet overzicht hiervan is te vinden in het wekelijkse tv overzicht Waar te volgen op TV op deze site.

 

Handige links Pirelli Spanish Round Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV