Marco Melandri stopt als actief coureur en hangt helm aan de wilgen

42
Marco Melandri (33) | foto© Randy van Maasdijk

Marco Melandri hangt zijn helm aan het eind van dit seizoen aan de wilgen. Dat heeft de 36-jarige World Superbike coureur dinsdagmiddag tijdens een speciale persconferentie voor zijn vertrek naar Laguna Seca bekendgemaakt.

Marco Melandri, die in 1998 op 15-jarige leeftijd zijn eerste WK-zege behaalde in de 125cc tijdens de Dutch TT, houdt het na dit seizoen voor gezien. De momenteel voor GRT Yamaha in het World Superbike uitkomende Italiaan zal het seizoen nog wel afmaken maar daarna zijn helm definitief aan de wilgen hangen.

Marco Melandri
Melandri maakte in 1997 zijn debuut in de toenmalige 125cc klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. Een jaar later won hij op 15-jarige leeftijd in Assen zijn eerste WK race waarmee hij destijds de jongste coureur ooit werd in deze klasse. Na zeven 125cc races op zijn naam te hebben geschreven stapte de Italiaan in 2000 over naar de 250cc klasse waar hij in 2002 de wereldtitel wist te winnen. Met een wereldtitel op zak en in totaal 10 overwinningen maakte Melandri in 2003 zijn debuut als coureur in de koningsklasse. Tot aan het seizoen 2010 verscheen hij in de hoogste klasse 100 keer aan de start van een race waarvan hij er vijf wist te winnen en in totaal 20 keer op het podium eindigde.

In 2011 maakte Melandri de overstap naar het FIM Superbike World Superbike Championship waar hij debuteerde met het Yamaha World Superbike Team. Een jaar later maakte de Italiaan de overstap naar het BMW Motorrad Motorsport Team om vervolgens in 2014 de overstap te maken naar Aprilia. Na een voor hem – ondanks 4 overwinningen – teleurstellend verlopen seizoen (teamgenoot Sylvain Guintoli werd in dat seizoen wereldkampioen) kreeg Melandri de mogelijk om terug te keren in de MotoGP klasse, maar aan dit avontuur kwam al na een seizoen een einde.

Hiermee leek er ook aan de carrière van Melandri een einde te zijn gekomen. De met nummer 33 uitkomende coureur wist in 2016 nergens een zitje te vinden waardoor hij noodgedwongen vanaf de zijlijn toe moest kijken. Echter voor 2017 wist Melandri verrassend een plaatsje af te dwingen bij Aruba.it Racing Ducati en keer hij terug in het op productiemachines gebaseerde wereldkampioenschap. Na twee seizoenen moest Melandri binnen het team plaatsmaken voor de vanuit de MotoGP klasse overgekomen Alvaro Bautista.

Opnieuw leek hiermee een einde te komen aan zijn carrière, maar opnieuw bleek niets minder waar want onder druk van sponsor Pata en de Italiaanse TV werd Melandri ondergebracht voor het huidige seizoen bij GRT Yamaha. Melandri begon sterk aan het seizoen door drie keer op het podium te finishen. Vervolgens werden de resultaten in rap tempo minder en op dit moment is de Italiaan dan ook geen schim meer van hetgeen hij in het begin van het seizoen liet zien.

Dat de samenwerking met het GRT Yamaha Team race na race steeds stroever verloopt is voor vele insider wel duidelijk, maar dat de Italiaan het bijltje erbij neer zou gooien zal voor velen toch als een redelijke verrassing komen.

Melandri wist naast zijn vijf zeges in de MotoGP klasse de afgelopen jaren maar liefst tweeëntwintig World Superbike wedstrijden op zijn naam te schrijven.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App