Marini behaalt zeer overtuigende Moto2 zege in Thailand, Bendsneyder 20e

126
Luca Marini - Chang International Circuit | foto© Randy van Maasdijk

Luca Marini heeft zondag de Moto2 race op het Chang International Circuit in Thailand op dominante wijze gewonnen. De Italiaan nam al vroeg in de wedstrijd de leiding in handen en bleek vervolgens onnavolgbaar. Brad Binder werd tweede na een intense strijd met Iker Lecuona, Nederlander Bo Bendsneyder kwam als twintigste over de finish.

Zondag om 12:20 uur lokale tijd, 07:20 uur Nederlandse tijd ging de Moto2 race van start op het Chang International Circuit in Buriram. Ondanks dat er regen was voorspeld was het nog droog boven het Thaise circuit en leken de wolken weinig dreiging te vormen. De buitentemperatuur bedroeg zo’n 30°C terwijl de asfalttemperatuur al boven de 50°C was gestegen.

Ronde 1
Tetsuta Nagashima startte het best en ging als leider de eerste bocht in voor polesitter Alex Márquez en Luca Marini. Jorge Martin nam daarachter de vierde plaats in handen voor Remy Gardner, Augusto Fernández, Xavi Vierge, Iker Lecuona, Tom Lüthi en Brad Binder in de top tien.

Leider in het kampioenschap Márquez sloeg echter al gauw terug en nam de koppositie over bij het ingaan van bocht 3 nadat hij optimaal gebruik maakte van de slipstream op het lange rechte stuk.

Ronde 2
Márquez probeerde optimaal gebruik te maken van de vrije baan voor zich en wist een aantal meters los te rijden van de concurrentie. Marini kon het tempo van de Spanjaard echter volgen en dook in zijn slipstream.

Ronde 3
Márquez en Marini beschikten zichtbaar over de betere snelheid ten opzichte van de concurrentie en hadden in de derde ronde al een marge van een seconde richting Gardner op de derde plaats. Lecuona reed kort achter de Australiër met Red Bull KTM Ajo coureurs Binder en Martin daarachter in de top zes.

Ronde 4
Marini viel aan en nam de leiding over van Márquez. De Italiaan was sneller dan de Estrella Galícia 0,0 MarcVDS coureur en wist al gauw een marge van een halve seconde op te bouwen.

Ronde 6
Marini breidde het gat uit naar zo’n anderhalve seconde terwijl Márquez het hoge tempo van de SKY Racing Team VR46 team niet kon volgen. De Spanjaard kreeg vervolgens bezoek van landgenoot Lecuona die kort daarachter op de derde plaats reed. Binder was inmiddels opgeklommen naar de vierde positie voor Gardner en Fernández.

Voor Stefano Manzi kwam de race vroegtijdig ten einde, de Italiaan ging onderuit ter hoogte van bocht 5.

Ronde 8
Crash voor Lorenzo Baldassarri. De drievoudig Moto2 racewinnaar in 2019 crashte in bocht 12, de laatste voor start / finish.

Ronde 9
De voorsprong van Marini bedroeg ruim anderhalve seconde en de Italiaan leek op weg naar zijn eerste zege sinds Maleisië 2018. Márquez wist Lecuona nog steeds voor te blijven maar Binder wist zich aan te sluiten bij de twee Spanjaarden.

Ronde 11
Crash voor Xavi Vierge, de Estrella Galícia 0,0 MarcVDS coureur vindt zijn Waterloo in bocht 5.

Ronde 12
Marini breidde zijn marge uit naar ruim twee seconden terwijl de strijd voor de tweede plaats intenser werd met Márquez, Lecuona, Binder en ook Fernández in een groep.

Ronde 14
Bij het ingaan van bocht 12, de laatste voor start / finish, zette Lecuona voor het eerst de aanval in en probeerde hij Márquez eruit te remmen. De kampioenschapsleider accepteerde dit niet zomaar en sloeg meteen terug. Binder en Fernández konden op dit moment niet veel meer doen dan toekijken maar probeerden zich te mengen in de strijd met de twee Spanjaarden.

Ronde 15
Lecuona probeerde het opnieuw en ditmaal slaagde de American Racing KTM coureur er ter hoogte van bocht 6 in om Márquez te passeren. Binder ging op zijn beurt een aantal bochten later ook voorbij aan de Spanjaard maar Márquez kon vrij gauw counteren.

Ronde 16
De voorsprong van Marini groeide door de strijd achter hem naar ruim drie seconden en niets leek hem in de weg te staan voor een tweede Grand Prix zege. Lecuona was enkele meters losgereden van zijn concurrentie terwijl Binder opnieuw de aanval inzette ten opzichte van Márquez en hij ditmaal wel de derde positie vast kon houden. Hierdoor was de titelfavoriet terugverwezen naar de vierde plaats en begon ook Fernández aan te kloppen.

Ronde 17
Fernández probeerde Márquez eruit te remmen bij het ingaan van bocht 12 maar dit ging bijna mis. De Flexbox HP40 Pons scoureur kon ternauwernood contact voorkomen met het achterwiel van zijn landgenoot en hierdoor verloor hij kostbare meters.

Ronde 19
Einde race voor Sam Lowes. De Brit ging onderuit in bocht 8 maar bleef ongedeerd.

Ronde 20
Met Marini ver vooruit was de strijd tussen Lecuona en Binder voor de tweede plaats nog niet gestreden. Echter ging de meeste aandacht naar Márquez en Fernández die daarachter een hevig duel uitvochten voor de vierde positie. De Spanjaarden zaten elkaar meerdere malen dwars waardoor Martin daarachter op de zesde plaats dichterbij kon komen.

Ronde 24
Marini bleef foutloos en kwam als winnaar over de streep. Het was vrijwel een perfecte race voor de Italiaan die daarmee zijn eerste zege behaalde in bijna een jaar. Het spektakel vond echter daarachter plaats in de strijd voor de tweede en vierde plaats. Lecuona had bij het ingaan van de laatste ronde de tweede positie in handen maar Binder zat hem kort achter de hielen.

De Zuid-Afrikaan zette alles op alles en viel aan bij het ingaan van de laatste bocht. Het tweetal raakte elkaar waardoor Lecuona van het gas af moest en Binder daarmee als tweede over de streep kwam. Lecuona moest genoegen nemen met de derde plaats maar achteraf was hij hier heel blij mee.

Enkele meters daarachter voerden ook Márquez en Fernández nog een hevige strijd. Het was uiteindelijk Fernández die de leider van het kampioenschap voor kon blijven waardoor hij vierde werd en zijn achterstand in het WK met twee punten verkleinde. Daarachter eindigden Jorge Martin, Tom Lüthi, Nicolo Bulega, thuisrijder Somkiat Chantra en Marco Bezzecchi in de top tien. Nederlander Bo Bendsneyder kwam als twintigste over de finish met NTS RW Racing GP teamgenoot Jesko Raffin daarachter op de 21e positie.

In het kampioenschap heeft Márquez nu 224 punten en bedraagt zijn voorsprong richting Fernández (184) veertig punten. Binder doet ook nog volledig mee voor het kampioenschap met 180 punten op de derde plaats met daarachter Lüthi (178), Navarro (175) en racewinnaar Marini (151) in de top zes.

 

Handige linksPTT Thailand Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App