Alex Márquez was zondagmiddag opnieuw dominant in de Moto2 klasse en behaalde zijn derde overwinning op rij. Na een spannende openingsfase op het Circuit de Barcelona-Catalunya sloeg de Spanjaard in de slotfase toe en kwam hij overtuigend als winnaar over de streep voor Tom Lüthi en Jorge Navarro. Nederlander Bo Bendsneyder kwam na een teleurstellende race als achttiende over de finish, NTS RW Racing GP teamgenoot Steven Odendaal werd 22e.

Zondagmiddag om 12:20 uur gingen de lichten uit voor de tweede race van de dag op het Circuit de Barcelona-Catalunya: de Moto2 klasse. Het werd alsmaar warmer op het Catalaanse circuit met een buitentemperatuur van zo’n 27°C en een asfalttemperatuur die opliep richting de 40°C.

Vrijwel alle coureurs hadden een Dunlop soft-compound voor- en achterband laten monteren waarbij bijna alle KTM’s de uitzondering waren met een medium-voorband.

Ronde 1
De beste start werd gemaakt door Tom Lüthi vanaf de tweede positie en de Zwitser ging als leider de eerste bocht in voor polesitter Augusto Fernández en Sam Lowes. Fabio di Giannantonio nam de vierde plaats in handen voor Enea Bastianini en Alex Márquez.

Voor Remy Gardner ging het al na vier bochten mis na contact met Lorenzo Baldassarri waarbij de Australiër hard ten val kwam en zijn race zeer vroeg ten einde kwam.

Lüthi en Fernández wisten meteen al een voorsprong op te bouwen richting de achtervolging. Nederlander Bo Bendsneyder reed geen sterke openingsronde en viel terug naar de twintigste plaats.

Ronde 2
Lüthi aan kop voor Fernández met een seconde daarachter Lowes op de derde plaats. Achter de Brit waren het Di Giannantonio, Márquez, Bastianini, Navarro en Vierge in een groepje met daarachter Binder en Baldassarri in de top tien.

Ronde 3
Lüthi en Fernández hadden nog steeds een voorsprong van een ruime seconde maar Márquez, winnaar van de laatste twee Moto2 races, was opgeklommen naar de derde plaats en was op weg om zijn achterstand te verkleinen.

Voor Iker Lecuona kwam de race ten einde nadat zijn machine te maken kreeg met een koppelingsprobleem.

Ronde 5
Fernández hield Lüthi zeer nauwlettend in de gaten maar de Spanjaard leek vooralsnog tevreden te zijn om af te wachten op de tweede positie. Márquez wist zijn achterstand voorlopig nog niet te verkleinen en reed vergelijkbare rondetijden.

Echter zette Fernández bij het ingaan van bocht 10 de aanval in en remde hij Lüthi eruit. Een agressieve maar nette inhaalactie zorgde ervoor dat de Flexbox HP40 Pons coureur de leiding overnam en Lüthi enkele tienden verloor waardoor Márquez zijn achterstand zag teruglopen naar een halve seconde. Di Giannantonio kon de aansluiting behouden bij Márquez en kon mee naar de kopgroep.

Ronde 7
Dankzij een slipstream op het lange rechte stuk wist Lüthi de leiding weer over te nemen van Fernández en zat Márquez er nu echt kort achter. Di Giannantonio had zichtbaar moeite om het hoge tempo te volgen met een seconde daarachter Bastianini en Navarro op de vijfde en zesde plaats. Daar een seconde achter reed Vierge op de zevende plaats voor Lowes, Schrötter en Marini in de top tien. Bendsneyder was inmiddels weer opgeklommen naar de zeventiende positie en wist snelle rondetijden te rijden.

Ook ging het in deze ronde volledig mis voor Lorenzo Baldassarri. Bij het aanremmen voor bocht 10 verloor de Italiaan de voorkant van zijn Kalex en zag hij kostbare WK punten verloren gaan.

Ronde 8
Lüthi wist weer een klein gaatje van een halve seconde op te bouwen richting de Spanjaarden Márquez en Fernández. Di Giannantonio had de aansluiting inmiddels gevonden en streed mee voor de laatste podiumplaats.

Ronde 10
Lüthi nog steeds aan de leiding met een halve seconde voorsprong richting Márquez. Di Giannantonio viel aan bij het ingaan van de eerste bocht en nam de derde positie over van Fernández. Daarachter kwamen ook Navarro en Bastianini dichterbij en leken zij zich te willen mengen in de strijd voor het podium.

Ronde 11
Bij het ingaan van bocht 10 ging het mis voor Di Giannantonio. De jonge Italiaan die een zeer sterke race reed maakte een fout en verloor de voorkant van zijn Speed Up. Er werd nog geprobeerd om de machine weer aan de praat te krijgen maar een goed resultaat was verdwenen.

Bendsneyder leek het lastig te hebben aangezien de Nederlander een aantal posities verloor en zijn rondetijden langzamer werden.

Ronde 13
Lüthi had de leiding nog in handen maar Márquez voerde de druk op en liet een aantal keren zijn voorwiel zien. Drie seconden daarachter was Fernández in een duel met Navarro verwikkeld voor de derde plaats.

Ronde 14
Márquez viel opnieuw aan op het lange rechte stuk en dankzij een slipstream wist de Estrella Galícia 0,0 MarcVDS coureur de leiding over te nemen. Lüthi dook echter meteen weer in het achterwiel van de Spanjaard maar het leek erop dat Márquez iets meer snelheid had.

Ronde 17
Nadat Márquez een marge van een halve seconde had opgebouwd wist Lüthi dit weer te verkleinen en deed de Zwitser er alles aan om de aansluiting te behouden.

Ronde 18
Bij het ingaan van de achttiende ronde leek de beslissing te zijn gevallen aangezien Márquez een voorsprong van iets meer dan een seconde had opgebouwd en Lüthi enigszins terugviel. Navarro was voorbijgegaan aan Fernández en reed daarmee nu op de derde positie. Bendsneyder wist weinig indruk te maken op de achttiende plaats en had geen zicht op een positie winst.

Ronde 20
De voorsprong van Márquez werd uitgebouwd naar zo’n twee seconden en hij leek op weg te zijn naar zijn derde Moto2 zege op rij. Lüthi consolideerde op de tweede plaats terwijl Navarro weg wist te rijden van Fernández.

Ronde 22
Márquez bleef wederom foutloos en kwam als winnaar over de finish om daarmee zijn derde achtereenvolgende Moto2 overwinning te behalen. Lüthi maakte het nog spannend in de laatste ronde en leek bijna geen grip meer te hebben, echter had hij genoeg marge en kwam hij als tweede over de streep. Navarro mocht weer mee naar het podium door als derde te finishen met daarachter Fernández, Bastianini en Marini. Schrötter werd zevende voor Vierge, Lowes en Nagashima in de top tien. Nederlander Bo Bendsneyder kwam na een teleurstellende race als achttiende over de finish, NTS RW Racing GP teamgenoot Steven Odendaal werd 22e.

Met deze derde overwinning op rij doet Márquez zeer goede zaken voor het kampioenschap en is hij de leider met 111 punten voor Lüthi met 104 en Navarro met 89. Door opnieuw een crash valt Baldassarri terug naar de vierde plaats met 88 punten.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App