Alex Márquez heeft zaterdagmiddag zijn eerste pole position behaald van het seizoen. In de tweede kwalificatiesessie voor de Moto2 klasse op de Sachsenring was de Spanjaard het snelst voor Luca Marini en Marcel Schrötter. Nederlander Bo Bendsneyde kwalificeerde zich als vijftiende.

Zaterdagmiddag om 15:05 uur ging de kwalificatie voor de Moto2 klasse van start op de Sachsenring in Duitsland. De zon scheen nog steeds fel boven het heuvelachtige circuit waardoor de buitentemperatuur bijna 30°C bedroeg en het asfalt zo’n 45°C was.

Q1
De coureurs die na de drie vrije trainingen buiten de top tien geklasseerd stonden kwamen nu in actie in deze vijftien minuten durende eerste kwalificatiesessie. De snelste vier coureurs mochten verder naar Qualifying 2 om daar te proberen pole position te veroveren, voor de coureurs daarachter werd het hun plaats op de grid.

Meteen was Jorge Navarro snel en liet hij zijn naam bovenaan de tijdlijst schrijven. Ook Sam Lowes, Luca Marini en Alex Márquez deden mee voor de top vier en het leek erop dat zij een maatje te groot waren voor de rest van de Moto2 coureurs in deze sessie.

Uiteindelijk reed Navarro een spectaculaire 1’23.426 en was daarmee de snelste coureur van de sessie. Hij verbrak hiermee het polerecord dat een jaar geleden gereden werd door Mattia Pasini. Márquez kwam naar de tweede tijd voor Lowes en Marini waardoor deze vier coureurs verder mochten naar Q2. Marco Bezzecchi klokte de vijfde rondetijd wat hem een negentiende startplaats oplevert, daarachter eindigden thuisrijder Jonas Folger, Dominique Aegerter, Simone Corsi, Stefano Manzi en Enea Bastianini deze sessie in de top tien. NTS RW Racing GP coureur Steven Odendaal kwam naar de dertiende tijd waardoor hij zondagmiddag vanaf de 27e plaats mag starten.

Q2
Vervolgens kwamen de achttien snelste Moto2 coureurs in actie om het rechtstreekse duel voor pole position aan te gaan. Voor Brad Binder sloeg het noodlot al gauw toe aangezien hij onderuit ging in bocht 3 (Omega Kurve). Normaal gesproken is dit een plaats om te crashen zonder al te grote gevolgen maar de KTM van de Zuid-Afrikaan liep flinke schade op waardoor zijn sessie ten einde kwam.

Alex Márquez wist zijn tempo al gauw te vinden voor Moto2 rookie Fabio di Giannantonio en polesitter in Assen Remy Gardner. Nederlander Bo Bendsneyder had op dat moment de vijftiende plaats in handen en was op zoek naar een aantal plaatsen winst.

Niet veel later kwam de snelste coureur van Q1, Jorge Navarro ten val. De Spanjaard verloor de voorkant van zijn Speed Up bij het ingaan van bocht 13, de laatste voor start / finish. Na een zeer goede Q1 kwam de tweede kwalificatiesessie nu vroegtijdig ten einde voor Navarro.

Thuisrijder Marcel Schrötter en Alex Márquez waren vervolgens allebei snel en leken het uit te gaan maken voor pole position. Uiteindelijk reed de Spanjaard een 1’23.585 wat door niemand verbeterd werd waardoor hij de eerste pole van het seizoen claimde. Deze rondetijd was dus langzamer dan die van Navarro in Q1. Achter de drievoudig racewinnaar dit seizoen kwalificeerde Marini zich als tweede voor Schrötter met daarachter Di Giannantonio, Dutch TT winnaar Augusto Fernández, Iker Lecuona, Jorge Martin, Xavi Vierge, Remy Gardner en Lorenzo Baldassarri. Nederlander Bo Bendsneyder eindigde met de vijftiende rondetijd.

Na afloop van de kwalificatie spraken we met Bendsneyder en vroegen hem naar zijn kwalificatie. Beluister het verhaal van de NTS RW Racing GP coureur via onderstaande audiolink:

De Moto2 race over 28 ronden gaat zondagmiddag om 12:20 uur van start.

 

Handige links HJC Helmets Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App