Alex Márquez heeft de Moto2 race zondagmiddag op Le Mans in Frankrijk met overtuiging gewonnen voor zijn landgenoten Jorge Navarro en Augusto Fernández. De Spanjaard nam in de vierde ronde de leiding over en gaf deze niet meer weg. Nederlander Bo Bendsneyder moest de strijd vroegtijdig staken vanwege een bandenprobleem, NTS RW Racing GP teamgenoot Steven Odendaal crashte.

De tweede race die zondag op het programma stond op het Le Mans Circuit Bugatti in Le Mans was die voor de Moto2 klasse. Ondanks dat het volgens de voorspellingen om 12:00 uur zou gaan regenen was het bij de start om 12:20 uur nog droog. De bewolking leek een beetje te verdwijnen maar nog altijd bestond de kans dat het ieder moment zou gaan regenen.

Over het algemeen hadden de meeste coureurs een medium-compound voor- en achterband laten monteren, Bo Bendsneyder was één van de coureurs met een afwijkende keuze en reed hij met soft-compound banden.

Ronde 1
Tom Lüthi startte het best vanaf de tweede plaats en ging als leider de eerste bocht in voor polesitter Jorge Navarro en Alex Márquez. Kort daarachter waren het Xavi Vierge, Brad Binder, Lorenzo Baldassarri, Mattia Pasini, Marcel Schrötter, Remy Gardner en Lukas Tulovic in de top tien. Bo Bendsneyder kende opnieuw een teleurstellende start en viel terug buiten de top twintig.

Voor Andrea Locatelli kwam de race al na drie bochten ten einde. De Italiaan ging te hard op het gas in de Dunlop chicane en kwam met een high-sider hard ten val. Locatelli was zichtbaar aangeslagen en had zich behoorlijk bezeerd, maar bleek uiteindelijk relatief ongedeerd.

Ronde 2
Lüthi probeerde vooraan weg te rijden maar Estrella Galícia 0,0 MarcVDS coureurs Márquez en Vierge reden er kort achter. Navarro had de vierde plaats in handen voor Binder en Schrötter.

Vervolgens ging het volledig mis voor leider in het kampioenschap Baldassarri en zijn landgenoot Pasini. De Flexbox HP40 Pons coureur crashte bij het uitkomen van de Chemin Aux Beoufs chicane waarna Pasini hem niet meer kon ontwijken. Beide coureurs schoven hard de grindbak in waarbij het erop leek dat Baldassarri buiten bewustzijn was. Pasini verliet de grindbak op eigen benen maar hield zijn pols was die hij bij de valpartij flink had bezeerd.

Ronde 4 
Bij het ingaan van de Dunlop chicane nam Márquez op agressieve wijze de leiding over van Lüthi. Een aantal bochten later volgde teamgenoot Vierge dat voorbeeld bij het ingaan van Musée en ging ook hij voorbij aan de Zwitser. Binder nam de vierde plaats over van Navarro terwijl Simone Corsi op was geklommen naar de zesde positie.

Jorge Martin moest een ride-through penalty uitvoeren nadat hij een jump-start had gemaakt.

Ronde 5
De twee Estrella Galícia 0,0 coureurs leken een klein gaatje te slaan richting Lüthi terwijl Corsi doorstootte naar de vierde plaats. Bendsneyder was inmiddels naar de twintigste positie gekomen, NTS RW Racing GP teamgenoot Steven Odendaal reed op de achttiende plaats.

Ronde 7
Márquez bouwde een halve seconde voorsprong op terwijl teamgenoot Vierge bezoek kreeg van Corsi. De Italiaan nam de tweede positie over door middel van een agressieve inhaalactie bij het insturen voor de Garage Bleu chicane.

Ronde 8 
Corsi ging nu op jacht naar Márquez terwijl Vierge terugviel en landgenoot Navarro in zijn nek had hijgen. De vanaf pole vertrokken Spanjaard viel aan maar ging een bocht later weer wijd. Binder had de vijfde positie in handen terwijl Fernández en Gardner ook voorbij waren gegaan aan de flink terugvallende Lüthi. Schrötter en Moto2 rookie Bastianini reden daarachter in de top tien.

Ronde 9
Een crash voor Sam Lowes. De Brit ging onderuit bij het insturen voor de Chemin Aux Beoufs chicane waardoor zijn weekend wederom een teleurstellend einde kende. Ook de race van Somkiat Chantra kwam vroegtijdig ten einde, de Indonesiër ging onderuit ter hoogte van bocht 7 (Musée).

Ronde 10
De marge van Márquez richting Corsi werd langzaam maar zeker kleiner aangezien de Italiaan de snelste raceronde had gereden. Het was zichtbaar dat Corsi aan het pushen was maar dit werd hem bij het ingaan van de laatste bochtensectie fataal. In de rechterbocht Reccordement verloor de Tasca Racing coureur de voorkant van zijn Kalex onderuit waardoor zijn race ten einde kwam.

Ronde 11
Dit zorgde ervoor dat de voorsprong van Márquez nu zo’n anderhalve seconde bedroeg richting landgenoten Navarro en Vierge. Echter leek Fernández de meest dreigende coureur en wist hij niet veel later dan ook de derde positie over te nemen van Vierge door middel van een knappe inhaalactie ter hoogte van Garage Vert.

Ronde 13
Een teleurstellend einde van de race voor het NTS RW Racing GP team. Bo Bendsneyder zocht de pitbox op nadat hij te maken kreeg met een bandenprobleem, teamgenoot Steven Odendaal kwam niet veel later ten val waardoor ook de Zuid-Afrikaan de strijd moest staken.

bo-le-mans

Bo Bendsneyder rijdt de pits binnen | foto© Jaco Veenstra

Ronde 14
Remy Gardner was de volgende coureur die in de fout ging. De Australiër verloor controle over de voorkant van zijn Kalex bij het insturen van de Dunlop chicane, echter wist hij zijn machine nog wel aan de praat te krijgen en kon hij zijn weg vervolgen.

Márquez bouwde zijn voorsprong uit naar zo’n twee seconden richting Navarro die op zijn beurt bezoek kreeg van landgenoot Fernández.

Ronde 19
De slotfase van de race brak aan en nog altijd was het Márquez aan de leiding. Zijn voorsprong bleef steeds rond de twee seconden hangen richting Navarro terwijl Fernández nog steeds op zoek was naar een plaats om zijn inhaalactie in te zetten. Vierge reed daar een kleine seconde achter met Binder daar twee seconden achter. Lüthi viel vier seconden terug maar had nog wel de zesde positie in handen voor Schrötter, Lecuona en Bastianini.

Ronde 20
Navarro reed de snelste wedstrijd ronde en wist een paar tienden goed te maken richting Márquez. Echter ging hij bij het ingaan van bocht 8 (Garage Vert) de fout in en schoot hij wijd. Hierdoor kon Fernández de tweede positie overnemen en was al het harde werk van Navarro voor niets.

Een hachelijk moment was er bij het ingaan van de zeer snelle Dunlop Curve voor Nicolo Bulega. De Italiaan kon contact met het achterwiel van Iker Lecuona ternauwernood voorkomen maar moest daardoor met zeer hoge snelheid door de grindbak. Op indrukwekkende wijze wist de Moto2 rookie zijn machine overeind te houden maar viel hij daardoor terug naar de tiende positie.

Ronde 21
Fernández reed op zijn beurt de snelste wedstrijd ronde maar Márquez wist de marge rond de twee seconden te behouden. Navarro was weer naar Fernández toe gereden en wilde de tweede positie weer terugpakken.

Ronde 23
Navarro viel opnieuw aan bij het ingaan van Garage Vert maar wederom ging hij wijd waardoor Fernández de tweede plaats kon behouden.

Ook voor Dimas Ekky Pratama kwam de race vroegtijdig ten einde. De Thai kwam net als zijn Honda Asia teamgenoot ten val.

Ronde 25
Het leek erop dat Márquez niet meer te achterhalen was maar het duel voor de tweede plaats was nog in volle gang. Bij het aanremmen voor de Dunlop chicane passeerde Navarro zijn landgenoot Fernández op indrukwekkende wijze en nam hij de tweede positie weer over. Fernández probeerde te counteren maar Navarro wist zijn lijnen goed te verdedigen.

Márquez bleef foutloos en kwam als winnaar over de streep waarmee hij zijn eerste zege behaalde sinds Motegi 2017. Navarro deed goede zaken voor het kampioenschap en werd tweede voor landgenoot Fernández die het Spaanse podium compleet maakte. Binder wist er uiteindelijk een vierde plaats uit te slepen voor Vierge en Lüthi, daarachter maakten Bastianini, Schrötter, Lecuona en Bulega de top tien compleet.

Frustratie was er in de laatste ronde voor Dominique Aegerter. De Zwitser reed in de punten maar hij kwam zonder brandstof te zitten.

 

Handige links SHARK Helmets Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App