Marc Márquez heeft zaterdagmiddag in de tweede kwalificatiesessie voor de MotoGP klasse op de Sachsenring in Duitsland de snelste rondetijd gereden en daarmee voor de tiende keer op rij pole position geclaimd. De Spanjaard moest zijn uiterste best doen aangezien Fabio Quartararó zich als tweede kwalificeerde en Dutch TT winnaar Maverick Viñales de derde tijd noteerde.

Zaterdagmiddag om 13:30 gingen de lichten op groen voor de half uur durende vierde vrije training van de MotoGP klasse op de Sachsenring met aansluitend beide vijftien minuten durende kwalificatiesessies. De zon scheen nog steeds fel boven het circuit in het oosten van Duitsland waardoor de buitentemperatuur richting de 30°C ging en de asfalttemperatuur zo’n 45°C bedroeg.

FP4
In deze vierde vrije training werden met name afstellingen en verschillende bandencompounds geëvalueerd voor de race op zondagmiddag over dertig ronden. Zoals de vooruitzichten nu zijn bestaat de kans dat er morgen regen zal vallen, hoe dan ook werd er gedurende sessie hard gewerkt voor de optimale voorbereiding voor de race. Vanwege de hoge temperaturen gingen veel coureurs de baan op met een hard-compound achterband waarbij in de meeste gevallen ook een harde voorband werd gemonteerd.

Een vroege valpartij was er voor Hafizh Syahrin. De Maleisiër ging de fout in bij het aanremmen voor bocht 13, de laatste voor start / finish. De Red Bull Tech 3 KTM coureur week enigszins van zijn lijn af bij het ingaan van deze bocht maar verloor de voorkant en schoof onderuit, wel bleef hij ongedeerd.

Halverwege de sessie had niet geheel verrassend Marc Márquez de snelste rondetijd in handen voor landgenoten Maverick Viñales en Alex Rins. Ook Yamaha coureurs Fabio Quartararó en Valentino Rossi leken te beschikken over een goede en constante racesnelheid. Márquez is sinds 2010 ongeslagen op de Sachsenring en heeft ook ieder jaar pole position behaald. Voor Quartararó was dit een moeilijke sessie nadat de schouder van de Fransman aan het einde van FP3 even uit de kom schoot.

Uiteindelijk reed Viñales, winnaar van de Dutch TT zes dagen geleden, in de slotfase van de sessie met een 1’21.153 de snelste rondetijd voor Márquez en Rins. MotoGP rookie Joan Mir kwam naar de vierde tijd voor Pol Espargaró en de behoorlijk geblesseerde Takaaki Nakagami. De Japanner was dus snel maar moest bij het afstappen van de Honda RC213V meteen grijpen naar een paar krukken. Daarachter eindigden Fabio Quartararó, Valentino Rossi, Franco Morbidelli en Aleix Espargaró in de top tien.

Q1
De coureurs die na de eerste drie verreden vrije trainingen buiten de top tien geklasseerd stonden moesten deelnemen aan deze eerste kwalificatiesessie. Grote namen hierin waren Valentino Rossi en Andrea Dovizioso maar ook Takaaki Nakagami en Aleix Espargaró hadden een realistische kans om één van de twee plaatsen te bemachtigen die recht geeft op doorgang naar Qualifying 2.

Zoals al meerdere keren te zien was dit weekend was de hard-compound achterband een goede optie voor een snelle rondetijd. Volgens Michelin geeft deze iets meer stabiliteit en schijnbaar is dat hetgeen wat de coureurs graag willen op dit circuit. Valentino Rossi was de enige die deze harde Michelin achterband liet monteren in zijn eerste run en reed daarmee de snelste rondetijd voor Aleix Espargaró.

De coureurs kwamen halverwege de sessie binnen voor een nieuwe set banden. Rossi en Espargaró hadden de twee snelste rondetijden in handen met Stefan Bradl, dit weekend de vervanger van Jorge Lorenzo binnen het Repsol Honda Team, kort daarachter op de derde plaats. Ducati coureur Andrea Dovizioso had veel moeite met de lange snelle bochten en kon geen goede lijn vinden. De Italiaan was zichtbaar gefrustreerd en liet dit door middel van zijn lichaamstaal merken.

Met zo’n vijf minuten te gaan gingen alle coureurs de baan weer op met een nieuwe achterband waarbij Rossi nu een soft-compound liet monteren en Aleix Espargaró en Tito Rabat besloten de harde optie te proberen.

Voor Rabat ging het echter al bij het ingaan van de eerste bocht in zijn eerste snelle ronde mis. De Spanjaard vroeg teveel van de voorkant van zijn Ducati Desmocedici GP18 en schoof onderuit. Hijzelf bleef ongedeerd maar de sessie zat er voor hem op.

Dovizioso viel aan met zijn nieuwe achterband en nam de snelste rondetijd over. Landgenoot Rossi was ook bezig met een snelle ronde en nam al gauw de eerste positie weer over. De rest van de coureurs deed er alles aan om de twee Italianen van de eerste twee plaatsen te stoten en lang leek het erop dat dit niet meer zou gebeuren. Echter reed Nakagami in de allerlaatste seconden van de sessie een zeer goede rondetijd en kwam hij naar de tweede plaats. Hiermee verwees hij Dovizioso met een verschil van slechts 0,003 seconde naar de derde positie en moet de Ducati coureur zondagmiddag vanaf de dertiende plaats.

Rossi en Nakagami mochten dus verder naar Q2 met Dovizioso daarachter op de derde plaats. De Italiaan was zeer gefrustreerd en verliet de pitbox meteen. Thuisrijder Stefan Bradl klokte een verdienstelijke vierde tijd wat hem de veertiende startplaats oplevert, daarachter eindigden Aleix Espargaró, Andrea Iannone, Pecco Bagnaia, Hafizh Syahrin, Johann Zarco en Miguel Oliveira in de top tien.

In de slotfase was er nog wel een crash voor Valentino Rossi. Het leek erop dat de Italiaan teveel temperatuur uit zijn banden had laten verdwijnen en bij het ingaan van bocht 1 verloor hij de voorkant van de Yamaha. Het was een voorzichtige schuiver en hij bleef volledig ongedeerd, wel had de YZR-M1 schade opgelopen en probeerde hij zo snel mogelijk terug te keren naar de pitbox. De monteurs gingen meteen aan de slag om de machine weer klaar te krijgen voor Q2.

Q2
De twaalf snelste MotoGP coureurs gingen vervolgens vijftien minuten lang de strijd aan om te bepalen wie er zondagmiddag om 14:00 uur vanaf pole position mag starten. Rossi wachtte totdat zijn eerste machine gerepareerd was terwijl teamgenoot Maverick Viñales als enige coureur met een harde achterband de baan op ging. Ook Nakagami wachtte een aantal minuten af en zou pas later de baan op gaan voor één snelle ronde.

Marc Márquez was niet geheel verrassend meteen snel en nam onmiddellijk de voorlopige pole position in handen. De Spanjaard was na zijn eerste ronde op weg naar een verbetering maar hij brak deze ronde af om de pitbox op te zoeken en de tweestop-strategie toe te passeren waarmee hij drie keer een run kan maken met een nieuwe achterband. Alex Rins nam in deze eerste run de tweede plaats in handen waarna hij een fout maakte en op hoge snelheid door de grindbak moest. Fabio Quartararó klokte de derde tijd waarna alle coureurs binnenkwamen voor een nieuwe set banden. Danilo Petrucci was erg boos op Joan Mir, blijkbaar reed de Spanjaard in de weg terwijl de Italiaan bezig was met een snelle ronde.

Márquez pushte meteen met zijn nieuwe achterband en scherpte zijn rondetijd met drie tienden aan. De Spanjaard zocht de pitbox direct weer op om daar de derde nieuwe band te laten monteren en een laatste ultieme aanval te plaatsen op pole position. Jack Miller was op dit moment naar de tweede tijd gekomen maar zijn achterstand bedroeg 0,5 seconde. Rossi leek moeite te hebben om zijn tijd aan te scherpen en kwam vooralsnog niet verder dan de tiende tijd. Nakagami besloot de baan nog niet op te gaan.

Met minder dan drie minuten te gaan waren alle coureurs op de baan en was het een rechtstreeks duel voor pole position. Márquez en Viñales hadden een onderonsje in pit lane en wilden allebei niet voorop rijden. Petrucci was op dit moment bezig met een snelle ronde maar bij het ingaan van de zeer snelle bocht 9 ging het mis. De Italiaan verloor de voorkant van zijn machine en schoof met hoge snelheid de grindbak in. Hij bleef liggen en had zichtbaar veel pijn, uiteindelijk kon hij op eigen benen de grindbak verlaten op weg naar het medical centre.

In de laatste seconden van de sessie waren Márquez en Quartararó de enigen die nog kans maakten op pole position. De Repsol Honda coureur pushte hard en wist zijn rondetijd nog eens aan te scherpen. Quartararó zette zichtbaar alles op alles, ondanks zijn schouderblessure, om de polereeks van Márquez te doorbreken. De Spanjaard reed uiteindelijk een 1’20.195 waarmee hij zijn eigen polerecord van een jaar eerder doorbrak. De Petronas Yamaha SRT coureur kwam in de slotfase net iets tekort en gaf uiteindelijk 0,205 seconde toe op Márquez waardoor hij genoegen moest nemen met de tweede plaats. Viñales kwalificeerde zich keurig als derde waardoor het dezelfde drie coureurs zijn die een week geleden in Assen de dienst uitmaakten.

Rins reed een goede kwalificatie en eindigde als vierde voor Miller en de flink geblesseerde Crutchlow, daarachter eindigden Morbidelli, Pol Espargaró, Mir en Nakagami in de top tien. Rossi kwam niet verder dan de elfde tijd, de gecrashte Petrucci sloot de sessie af als twaalfde.

De MotoGP race op de Sachsenring over 30 ronden gaat zondagmiddag om 14:00 uur van start.

 

Handige links HJC Helmets Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App