Márquez domineert: tiende achtereenvolgende zege op de Sachsenring

5
marc-marquez
Tien op rij voor Marc Marquez op de Sachsenring | foto© Nico Schneider

Marc Márquez heeft zondagmiddag op zeer overtuigende wijze de MotoGP race gewonnen op de Sachsenring in Duitsland. De Spanjaard nam na de start meteen de leiding in handen en reed weg van de concurrentie waarbij Maverick Viñales tweede werd en de behoorlijk geblesseerde Cal Crutchlow als derde over de finish kwam.

Zondagmiddag om 14:00 uur gingen de lichten uit voor de MotoGP race op de Sachsenring. De weersomstandigheden voor de dertig ronden lange waren behoorlijk anders vergeleken met de vrijdag en zaterdag. Gedurende de nacht had het flink geregend op het Duitse circuit en de buitentemperatuur bedroeg zo’n 17°C vergeleken met de bijna 30°C eerder dit weekend. De asfalttemperatuur was hierdoor zo’n 30°C waardoor er veel wisselingen plaatsvonden op de grid wat betreft de banden.

Dat de Michelin banden in deze race een grote rol van betekenis zouden spelen werd duidelijk aangezien monteurs van Ducati en Suzuki op het laatste moment een andere achterband naar de grid brachten om te monteren onder de machine van Andrea Dovizioso en Alex Rins.

Polesitter Marc Márquez liet een hard-compound voorband monteren met een medium achterband, Fabio Quartararó koos voor een medium-medium combinatie terwijl Maverick Viñales en Alex Rins een medium-compound voorband en een harde achterband onder hun machines hadden gestoken. Voor de rest hadden bijna alle coureurs een medium voorband en harde achterband met hier en daar een uitzondering.

Ronde 1
Fabio Quartararó startte zeer goed maar Marc Márquez ging als laatste in de remmen bij het ingaan van bocht 1 waardoor hij de leiding meteen in handen nam voor Maveick Viñales en Jack Miller. Alex Rins stootte meteen door naar de vierde positie terwijl Quartararó terugviel naar de vijfde plaats. Cal Crutchlow nam daarachter de zesde positie in handen voor Danilo Petrucci, Franco Morbidelli, Andrea Dovizioso en Joan Mir in de top tien. Valentino Rossi kende geen sterk begin van de race en reed op de twaalfde plaats.

Viñales probeerde aan te vallen bij het ingaan van bocht 12 (Sachsenkurve) maar Márquez wist zijn koppositie vooralsnog te verdedigen.

Ronde 2
Márquez reed aan kop voor maar Viñales voerde de druk op. Rins probeerde daarachter aan te blijven haken terwijl hij Miller in zijn nek had hijgen. Bij het uitkomen van de derde bocht (Omega Kurve) ging Quartararó voorbij aan Petrucci maar verloor hij vervolgens de voorkant van zijn Yamaha YZF-M1 waardoor hij onderuit ging. Het was de eerste crash in een race dit jaar voor de MotoGP rookie en pas zijn tweede crash op de Yamaha in totaal.

Ook Miguel Oliveira zag zijn race eindigen in de Omega Kurve vanwege een crash.

Ronde 3
De derde crasher werd Johann Zarco. Eveneens als zijn landgenoot ging de Fransman onderuit in bocht 3.

Ronde 4
Márquez voerde het tempo op terwijl Viñales er alles aan deed om aan te blijven haken. Rins had afgerekend met Miller en reed kort aan het achterwiel van zijn landgenoot. Bij het ingaan van bocht 12 (Sachsenkurve) viel de Suzuki coureur dan ook aan en nam hij de tweede plaats over van Viñales om vervolgens de achtervolging in te zetten op Márquez.

Ronde 6
Márquez wist langzaam maar zeker een marge op te bouwen richting Rins. Bij het ingaan van de zesde ronde bedroeg deze een kleine seconde en begon het erop te lijken dat de Repsol Honda coureur zijn ongeslagen status op de Sachsenring zou behouden. Viñales kon het tempo van Rins niet volgen en hij moest een seconde toegeven op de Suzuki coureur. De behoorlijk geblesseerde Crutchlow, die rijdt met een breuk in zijn scheenbeen en een gescheurde voorste kruisband, reed op een indrukwekkende vierde positie voor Ducati coureurs Miller, Dovizioso en Petrucci. Morbidelli had de achtste positie in handen voor land- en merkgenoot Rossi met daarachter Mir op de tiende plaats.

Ronde 9 
De voorsprong van Márquez werd groter en bedroeg bij het ingaan van de negende ronde zo’n twee seconden richting Rins. Anderhalve seconde achter de Suzuki coureur reed Viñales maar de Spanjaard kreeg bezoek van Crutchlow.

Ronde 13
Iedere ronde vergrootte Márquez zijn voorsprong en in de dertiende ronde was dit zo’n drie seconden waardoor de Spanjaard op weg was naar wederom een dominante zege. Rins wist zijn marge richting Viñales rond de seconde te behouden terwijl Crutchlow vooralsnog geen kans zag om voorbij te gaan aan de Monster Energy Yamaha coureur. Vier seconden daarachter was Miller nog steeds de eerste Ducati coureur terwijl Petrucci daarachter de zesde positie had overgenomen van Dovizioso. Morbidelli had Rossi nog steeds achter zich rijden en de veertigjarige Italiaan was op zoek naar een plaats om aan zijn jonge landgenoot voorbij te gaan.

Ronde 17
Doordat de drie Ducati coureurs in een duel voor de vijfde plaats verwikkeld waren konden Morbidelli, Rossi en Mir daarachter aansluiten. Mir zag zijn kansen en ging in de Sachsenkurve voorbij aan Rossi waardoor de Italiaan naar de tiende plaats werd verwezen.

Ronde 19
In de negentiende ronde ging het volledig mis voor Alex Rins. De Spanjaard maakte een fout in de snelle bocht 11 (Wasserfall / Ralf Waldmann Kurve) waarin met een snelheid van zo’n 220°C de afdaling wordt ingezet. Rins verloor de voorkantvan zijn Suzuki GSX-RR en schoof met hoge snelheid de grindbak in. Hijzelf bleef ongedeerd maar voor de tweede race op rij gooide de Spanjard een podiumfinish weg.

Dit zorgde ervoor dat Márquez nu vijf seconden los was van Viñales op de tweede plaats waarbij de Yamaha coureur nog steeds Crutchlow in zijn nek had hijgen. Maar liefst acht seconden daarachter had Petrucci de vierde positie in handen voor Dovizioso en Miller mer daarachter Morbidelli, Mir en Rossi.

Ronde 22
Mir was in deze groep, strijdend voor de vierde positie, degene met de beste snelheid en begon de aanval in te zetten op de Ducati’s. Binnen een aantal bochten ging de jonge Spanjaard voorbij aan Miller en Dovizioso waardoor hij de vijfde positie innam achter Petrucci. Ook Rossi won een positie ten koste van Morbidelli.

Ronde 25
Terwijl Márquez zijn voorsprong uitbouwde naar ruim zes seconden was Crutchlow daarachter nog steeds op zoek naar een plaats om Viñales in te halen. Dovizioso had tien seconden daarachter de vierde positie weer overgenomen van Petrucci terwijl Miller daarachter voorbij was gegaan aan Mir. Rossi, rijdend op de achtste positie, reed de snelste rondetijden van dit groepje maar kreeg het niet voor elkaar om een inhaalactie in te zetten.

Ronde 29
Einde race voor Aleix Espargaro, de Spanjaard schoof zijn Aprilia RS-GP onderuit bij het ingaan van bocht 1.

Ronde 30
Márquez maakte geen enkele fout en kwam uiterst overtuigend als winnaar over de streep om daarmee zijn tiende achtereenvolgende overwinning op de Sachsenring te behalen en de vijfde van dit seizoen. Ver daarachter kwam Viñales als tweede over de lijn voor Crutchlow die in de slotronden enigszins terugviel maar daarmee zijn eerste podiumfinish behaalde sinds de openingsrace van dit seizoen in Qatar.

Petrucci kwam als vierde over de finish, een verdienstelijk resultaat na zijn flinke crash in de kwalificatie. Mission Winnow Ducati teamgenoot Dovizioso werd vijfde voor Miller met daarachter Mir, Rossi, Morbidelli en thuisrijder Stefano Bradl in de top tien.

In het kampioenschap heeft Márquez nu 185 punten bij elkaar gescoord en breidt hij zijn voorsprong uit naar maar liefst 58 punten richting Dovizioso die er 127 heeft. Petrucci staat derde in het kampioenschap met 121 punten voor Rins met 101 op de vierde plaats.

Het volgende MotoGP evenement is over vier weken in het weekend van 2, 3 en 4 augustus op het Automotodrom Brno.

 

Handige links HJC Helmets Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App