Zowel Marc Marquez als ook Cal Crutchlow hebben donderdagmiddag in Jerez groen licht gekregen voor deelname aan de Gran Premio Red Bull de Andalucía. Beide Honda coureurs, die afgelopen dinsdag een operatie ondergingen, zijn door de circuit arts fit genoeg bevonden om vrijdagochtend weer op hun motor te mogen stappen.

Cal Crutchlow maar ook Marc Marquez gaan het vrijdagochtend in Jerez gewoon proberen tijdens de eerste vrije training van de Gran Premio Red Bull de Andalucía. Beide Honda coureurs hebben de donderdagmiddag in Jerez de verplichte medische check goed doorstaan en van de circuitarts groen licht gekregen.

Cal Crutchlow moest afgelopen zondag afzien van deelname aan de eerste MotoGP race van het seizoen nadat hij op zondagochtend tijdens de warm-up ten val kwam. De LCR Honda Team coureur liep daarbij o.a. een breukje op in zijn middenhandsbeentje. Om het herstel te bevorderen werd Crutchlow afgelopen dinsdag in Barcelona geopereerd waarbij er twee schroefjes werden geplaatst op het gebroken botje.

Marquez maakte het nog spannender. De Repsol Honda Team coureur liep zondagmiddag bij een crash in de wedstrijd een breuk op in zijn rechter bovenarm. Nadat er in eerste instantie verontrustende berichten naar buiten kwamen over een mogelijke beschadigde radiale zenuw en kans op blijvend letsel bleek dit afgelopen dinsdag tijdens de operatie in Barcelona mee te vallen. Bij de operatie bleek dat de radiale zenuw nog volledig intact was en er geen sprake was van blijvend letsel.

Na de operatie werd bekend gemaakt dat het herstel zo drie tot vier weken in beslag zouden nemen en dat het doel was om begin augustus in Brno terug te keren op de motor. Nadat Honda bekend had gemaakt dat er komend weekend in Jerez geen vervanger voor Marc Marquez zou worden ingezet pakte de Repsol Honda Team crew de boel in. Niet lang nadat de pitbox leeg was kwam Marquez zelf met het idee dat hij er komend weekend in Jerez toch gewoon bij wilde zijn.

Werd het bericht in eerste instantie nog naar het land der fabelen verwezen en door vele afgedaan als onzin. Gedurende de woensdagavond werd het echter steeds duidelijker dat het geen gerucht was maar dat Honda en de behandelende artsen er serieus over nadachten om mee te gaan in het plan van de Spanjaard.

Toen Honda donderdagochtend officieel bekendmaakte dat Marc Marquez onderweg was naar Jerez was het al nagenoeg zeker dat hij vrijdagochtend gewoon weer op zou stappen. De verplichte medische check moest echter nog wel even formeel afgewacht worden, iets dat dus inmiddels is heeft plaatsgevonden. De circuitarts – in dit geval dr. Carte – heeft zojuist dan ook bekend gemaakt dat hij groen licht heeft gegeven en hetgeen dat de afgelopen dagen als onmogelijk werd beschouwd vrijdagochtend tijdens de eerste vrije training van de Gran Premio Red Bull de Andalucía werkelijkheid gaat worden. Marc Marquez stapt vrijdagochtend, slechts 72 uur na zijn operatie aan zijn bovenarm, gewoon weer op zijn Honda RC213V.

Naast Marquez en Crutchlow kreeg eerder op de dag ook de vorige week zaterdag tijdens de kwalificatie in Jerez geblesseerd geraakte Suzuki coureur Alex Rins – zoals verwacht – groen licht voor deelname aan het tweede MotoGP weekend van 2020.

 

Handige links Gran Premio Red Bull de Andalucía 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App