Marc Márquez heeft zaterdag in de tweede kwalificatiesessie op een nat Sepang International Circuit in Maleisië pole position behaald. Na een onderbreking van zo’n anderhalf uur door hevige regen gingen de kwalificatiesessies alsnog van start en wist de Spanjaard het beste om te gaan met de lastige omstandigheden door pole te pakken voor Yamaha coureurs Johann Zarco en Valentino Rossi. Om de regen te ontlopen is het tijdschema voor de racedag aangepast.

Zaterdag om 14:30 uur lokale tijd, 07:30 uur Nederlandse tijd ging de vierde vrije training voor de MotoGP klasse van start op het Sepang International Circuit in Maleisië met aansluitend de twee kwalificatiesessies. De omstandigheden waren zwaar voor de coureurs en teams met temperaturen boven de 30°C en de zeer hoge tropische luchtvochtigheid die zorgde voor een extra uitdaging. De zon bleef nog enigszins achter de wolken maar regen viel er vooralsnog niet.

FP4
De coureurs kregen nog eens een half uur de tijd in vergelijkbare omstandigheden voor de race die 24 uur later van start zou gaan om hun afstelling te verfijnen maar vooral de bandenkeuze helder te krijgen voor de twintig ronden lange tropische slijtageslag.

Voor Xavier Simeon begon deze vierde sessie van het weekend allesbehalve gunstig aangezien hij al na enkele minuten gecrasht was. De Belg kon de Ducati GP17 weer oppakken en zijn weg vervolgen. Ook mede-rookie Takaaki Nakagami kwam vroeg ten val, de Japanner crashte ter hoogte van bocht 15.

Halverwege de sessie was het Marc Márquez met de snelste rondetijd in handen voor Maverick Viñales en Andrea Dovizioso. Daarachter waren ook Johann Zarco, Alex Rins, Andrea Iannone en Valentino Rossi snel onderweg.

Vervolgens bleek maar weer hoe verraderlijk de tropische weersomstandigheden kunnen zijn aangezien er plotseling een flinke stortbui neerkwam boven het Maleisische circuit, met name ter hoogte van bocht 5 en bocht 10. Binnen enkele seconden was het asfalt zeer glad waarbij Viñales en Torres hun machines vrijwel compleet afschreven bij het ingaan van bocht 10 en Abraham op hoge snelheid onderuit ging bij het insturen van bocht 5. Ook andere coureurs, waaronder Rossi en Petrucci, konden ternauwernood een crash voorkomen op het asfalt dat kennelijk in een mum van tijd spiegelglad was geworden.