Marc Márquez heeft zaterdagmiddag op zeer indrukwekkende wijze pole position behaald op het Automotodrom Brno in Tsjechië. Op een nog deels kletsnatte baan was de Spanjaard, op slicks, ruim 2,5 seconden sneller dan Jack Miller en Johann Zarco die respectievelijk de tweede en derde tijd lieten noteren.

Zaterdagmiddag om 13:30 uur gingen de lichten op groen op het Automotodrom Brno voor de half uur durende vierde vrije training met aansluitend beide kwalificatiesessies. De regen viel nog steeds gestaag boven het Tsjechische circuit waardoor de coureurs met regenbanden de baan op moesten.

FP4
Net als in FP3 was verdedigend wereldkampioen Marc Márquez heer en meester tijdens deze sessie en reed hij met een 2’03.779 veruit de snelste rondetijd. Zo’n 0,7 seconde daarachter noteerde Maverick Viñales de tweede rondetijd voor Ducati coureurs Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci en Jack Miller. Johann Zarco reed een keurige vijfde tijd voor Valentino Rossi, Franco Morbidelli, Fabio Quartararó en Alex Rins. 

Q1
De coureurs die na de eerste drie vrije trainingen buiten de top tien geklasseerd stonden gingen van start in de eerste kwalificatiesessie. De regen was gestopt en de baan droogde snel op. Het was zichtbaar dat er al op enkele plaatsen een droog spoor ontstond, echter was het nog te vroeg voor slicks aangezien er op sommige delen nog een flinke laag water stond.

Na een sterk optreden in FP3 was Johann Zarco in de beginfase van deze eerste kwalificatiesessie goed onderweg. Ook Red Bull KTM teamgenoot Pol Espargaró, Takaaki Nakagami en Suzuki wild-card Sylvan Guintoli deden mee voor de twee plaatsen die recht gaven op deelname aan Q2.

Het werd flink stuivertje wisselen waarbij uiteindelijk beide Red Bull KTM coureurs Johann Zarco en Pol Espargaró de twee snelste rondetijden in handen hadden en daarmee door konden naar Qualifying 2. Takaaki Nakagami kwam twee tienden tekort en reed de derde tijd waardoor hij zondagmiddag vanaf de dertiende plaats moet starten, daarachter eindigden Pecco Bagnaia, Sylvain Guintoli, Miguel Oliveira, Stefan Bradl, Aleix Espargaró, Joan Mir en thuisrijder Karel Abraham in de top tien.

Q2
Nadat de zon enkele minuten had geschenen en de baan snel aan het opdrogen was, verdween deze weer bij aanvang van de vijftien minuten durende tweede kwalificatiesessie. Hierdoor gingen alle coureurs met regenbanden de baan op, echter werden er wel verschillende keuzes gemaakt wat betreft de compounds. Alle coureurs vertrokken met de medium-compound regenvoorband en het gros ging ook met een medium-compound achterband de baan op.

Doordat ze al op de hoogte waren van de baanomstandigheden waren Red Bull KTM Factory Racing coureurs Johann Zarco en Pol Espargaró de snelste coureurs na de eerste run en was het de Fransman die de voorlopige pole in handen had. Daarachter had Jack Miller de derde tijd in handen genomen voor Alex Rins en Danilo Petrucci waarna alle coureurs naar binnen kwamen voor een nieuwe set banden. Het droogde snel op dus vrijwel alle coureurs lieten slicks monteren, ondanks dat er nog steeds behoorlijk natte plekken te zien waren op het Tsjechische circuit.

Een opmerkelijk moment was er tussen Alex Rins en Marc Márquez. De Repsol Honda coureur reed niet op volle snelheid ter hoogte van bocht 7 terwijl de Suzuki coureur wel bezig was met een snelle ronde. Rins aarzelde niet en ging op agressieve wijze voorbij aan Márquez, iets wat de verdedigend wereldkampioen niet echt kon waarderen. Bij het ingaan van de pitstraat tikten ze elkaar een aantal keren aan en lieten ze elkaar weten niet echt tevreden te zijn met de gang van zaken.

Vrijwel alle coureurs behalve Johann Zarco, Andrea Dovizioso, Pol Espargaró en Valentino Rossi gingen met slicks de baan op terwijl er weer zeer donkere bewolking hing boven het Automotodrom Brno. Terwijl Márquez met een zeer snelle ronde bezig was gingen de paraplu’s op de tribunes weer omhoog en trokken de fans hun regenjas weer aan. Binnen enkele seconden begon het hard te regenen maar de Repsol Honda coureur wist op wonderbaarlijke wijze met slicks op een natte baan veruit de snelste rondetijd te rijden.

Ondanks dat Márquez al een grote voorsprong had was hij er nog niet klaar mee en vergrootte hij zijn marge in de daaropvolgende ronde. Met name in de vierde sector regende het hard en was de baan kletsnat, toch wist de Spanjaard met hoge snelheid sneller dan wie dan ook over dit gedeelte te rijden.

Uiteindelijk greep Márquez pole position met een 2’02.753, ruim 2,5 seconden voor Jack Miller. Johann Zarco reed de beste kwalificatiesessie voor KTM ooit en kwam naar de derde tijd voor Andrea Dovizioso, Pol Espargaró en Alex Rins. Valentino Rossi kwalificeerde zich als zevende voor Danilo Petrucci, Maverick Viñales en Fabio Quartararó.

Miller probeerde in de slotfase nog een aanval te doen op de tijd van Márquez, hier werd echter duidelijk hoe verraderlijk de omstandigheden waren met slicks op het natte asfalt.


De MotoGP race over 21 ronden op het Automotodrom Brno gaat zondagmiddag om 14:00 uur van start.

 

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App