Marc Marquez won zondag op Termas de Rio Hondo de tweede MotoGP race van het seizoen. De Repsol Honda Team coureur was de gehele race oppermachtig en in deze race een maatje te groot voor de rest van het veld.

Voorafgaand aan de race van de Gran Premio Motul de la República Argentina had Marc Marquez twee plannen in zijn hoofd. Het eerste plan was om kopstart te pakken en meteen vol te pushen en een gaatje te slaan op de rest van het veld, plan twee was mocht de start iets minder zijn af te wachten en de banden te sparen voor het laatste deel van de race.

Het werd het eerste plan, de Repsol Honda Team coureur nam direct na de start de leiding om vervolgens na de eerste ronde al met een voorsprong van 0,7 seconde op de nummer twee door te komen. Marquez twijfelde geen moment, ging er een aantal ronden goed voor zitten om zijn voorsprong uit te bouwen. Ronde na ronde nam de Spanjaard meer afstand van de rest van het veld om vervolgens in het tweede deel van de race iets gas terug te nemen en zijn voorsprong van ongeveer 10 seconden te consolideren.

Na vijfentwintig ronden passeerde de Honda coureur met een voorsprong van 9,816 seconden op de nummer twee – een verrassend sterk acterende Valentino Rossi – als winnaar de finish.

Marc Marquez: “Plan A was een goede start, en vanaf het begin pushen. Plan B, indien de start niet zo goed zou zijn en Ducati kopstart zou pakken – want je weet het nooit met Ducati met hun holeshot systeem – was dat ik de banden in het begin zou sparen en pas aan het einde van de race te gaan pushen. Mijn start was echter perfect. Ik zag na de eerste ronde dat het verschil al 0,7 seconde was, misschien een beetje meer, en toen besloot ik gewoon meteen vol te pushen. Ik wist van mezelf dat ik in de eerste ronden het grootste verschil kon maken en dit was dan ook mijn strategie. In de slotfase heb ik niet meer vol gepusht omdat ik het risico op een crash koste wat kost wilde voorkomen. We moeten genieten van deze overwinning en tevreden zijn over het weekend. Uiteindelijk was de marge best wel groot, maar de 25 punten zijn hetzelfde. We moeten blijven pushen omdat er ook andere circuit zullen komen waar we meer moeite zullen hebben. Maar wanneer we dit gevoel hebben, moeten we ons volle potentieel gebruiken om de 25 punten binnen te halen.”

“Om de een of andere reden was ik dit weekend elke keer dat ik uit de pitbox reed in goeden doen, en als je dat gevoel hebt komt het allemaal iets makkelijker. Vorig jaar voelde ik me hier gelijkwaardig. Ik bedoel, vorig jaar hebben we hier geen punten weten te behalen, maar de snelheid was er toen ook wel degelijk. Ik was toen ook echt snel tijdens de race, maar we hebben toen een paar fouten gemaakt. Nu zullen we zien, maar ik probeer altijd rustig te blijven en op mijn hoede te zijn, het kampioenschap is nog erg lang en ik weert dat er ook nog andere circuits komen. Maar wat ik wel al kan zien is dat het dezelfde namen zijn binnen de top vijf. Dat betekent dat als je één fout maakt, je ook zomaar veel posities in het kampioenschap kunt verliezen.”

Over twee weken staat de volgende Grand Prix op het programma op het Circuit of the Americas in Austin, het circuit waar Marquez tot nu toe al zijn races in de koningsklasse nog winnend heeft afgesloten.